- Ikke sikkert at Statoil kommer til å tjene penger

Statoil kjøpte i 2008 rettigheter til 32,5 prosent av skifergasslisensene til det amerikanske energiselskapet Chesapeake. Senere har de også skaffet seg lisenser i Texas. Nå investerer selskapet nye 24 milliarder i Brigham. Foto: Statoil

Det er lurt av Statoil å investere i denne teknologien, men det er ikke sikkert de kommer til å tjene penger på oppkjøpet, mener analytiker.

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg synes det er et bra trekk av Statoil å kjøpe et teknologiselskap som Brigham, sier Per Magnus Nysveen, partner og analytiker i Rystad Energy.

Les også

[No available link text]

Statoil har fremmet et kontanttilbud om kjøp av samtlige aksjer i Brigham for 36,5 amerikanske dollar per aksje. Tilbudet ligger 36 prosent over dagens aksjeverdi. Årsaken til det gode budet skal være at området er svært attraktivt.

Nysveen mener at Statoil har også har betalt en høy pris for Brigham for å få tilgang til den teknologien de sitter med.

— Jeg tror de har betalt en ganske høy pris for de landområdene Brigham eier. Men de har betalt en del for teknologien. Det er fortsatt mye usikkerhet foran dem for om de klarer å få tilbakebetalt denne investeringen. Oljeprisen må ligge på godt over 100 dollar per fat for at det skal betale seg tilbake. Ifølge forward-kurven, som viser hva markedet mener oljeprisen vil ligge på, har Statoil betalt en overpris, sier Nysveen.

En begynnelse

Han mener likevel dette er en strategisk bra investering, og at det kan være begynnelsen på en satsing på dette området.

Statoil kjøpte i 2008 en andel på 32,5 prosent i Chesapeakes skifergassområde, som strekker seg over 7300 kvadratkilometer i Appalachene i det nordøstlige USA.

— Jeg tror dette er begynnelsen på at Statoil etablerer seg som et ledende skiferselskap i Nord-Amerika. Det med skiferolje har et stort potensial i Nord-Amerika. Nå kan Statoil få kompetanse på skiferolje og gå inn og lære Chesapeake noe.

Med oppkjøpet av Brigham får Statoil også muligheten til å være operatør, noe som ifølge Nysveen er et viktig trekk.

— Dette betyr at de har sterke muligheter til å bygge videre på det. Jeg tror denne avtalen ikke er så stor at det er de eneste de tenker på. Tidligere har Statoil spredt seg for mye. Dette er en mulighet til å bli ledende innenfor ett område, sier han.

Publisert:
 1. Olje og gass

Mest lest akkurat nå

 1. – Det har gått ut over mye, også mine nærmeste

 2. Onsdag kommer regjeringens juleråd

 3. Angrer etter Brann-bråket: – Jeg skjønner reaksjonene

 4. Mener vold mot 15-åring på Vaulen ikke var uprovosert

 5. Eksplosiv økning i salget av julebelysning

 6. Bjarne Berntsen ut mot all hetsen: – Det er nok nå!