Trenger 10 millioner for å ta havvindposisjon for Rogaland

De hjalp Google-selskapet Makanis første strømproduserende drage til havs. Nå drømmer Marin Energi Testsenter om en park av drager og et flytende havvindeventyr utenfor Karmøy.

Publisert: Publisert:

Forrige uke gjennomførte Google-selskapet Makani en spektakulær testflyging med en strømproduserende drage utenfor Karmøy. Her er dragen festet på et flytende understell. Foto: Makani

  • Elisabeth Seglem
    Journalist

Marine Energy Test Centre (Metcentre) drifter testområdet i havet utenfor Karmøy hvor en revolusjonerende Google-drage nylig fløy høyt og produserte strøm.

Testsenteret for flytende havvind, som ikke har fulltidsansatte, har vært en suksess til tross for sparsommelige investeringer. Equinor og Shell er blant selskapene som tester ut fornybar teknologi her, og flere flere selskaper ønsker å inngå kontrakt, ifølge Metcentres styreleder Simon Næsse.

Men nå skjer utviklingen så fort at styrelederen ber eierne velge om de vil trappe opp og henge med i kappløpet eller holde satsingen på dagens nivå med fare for å sakke akterut.

Equinor er storeier

Les også

– Flytende havvind konkurransedyktig om 5–10 år

– Vi kan fortsette som nå, som jo er en suksess, eller vi kan satse videre. Vårt estimat er at dette vil kreve omtrent ti millioner i kapital totalt fram til 2023. Det er det jeg skriver om i et brev til eierne, sier Simon Næsse, styreleder Marin Energi Testsenter AS.

Innovasjon Norge bidrar i tillegg med cirka seks millioner kroner i fireårsperioden.

Brevet er fra Næsse er sendt hovedeierne Equinor og Rogaland Fylkeskommune (eier 70 prosent til sammen) og flere mindre investorer.

– Og hva er responsen så langt?

– Det har vært sommer, men jeg har fått positive tilbakemeldinger, sier Næsse.

– Norge har en unik mulighet til å bli verdensledende innen flytende havvind, mener Simon Næsse som her er fotografert som gruppeleder for Arbeiderpartiet i et fylkestingsmøte i fjor. Han er styreleder i Marin Energi Testsenter AS. Foto: Ove Heimsvik

Les også

– Næringslivet vil ikke satse på flytende havvind nå. Derfor må politikerne stille med penger.

«Unik mulighet»

Norge har en unik mulighet til å bli verdensledende innen flytende havvind, mener stadig flere. Senest under Arendalsuka var dette budskapet på en rekke arrangement.

– Vi har sett det lenge, men i det siste har hastigheten økt mer enn vi trodde, sier Næsse.

Aktiviteten er merkbart på testfeltet utenfor Karmøy. I sommer har Google-selskapet Makani gjennomflørt sin første vellykkede flygning med en strømproduseren drage, en slag kite. Oljegiganten Shell skal teste den flytende vindturbinen TetraSpar. Det skjer ikke langt unna testområdets mest kjente turbin, Hywind Demo. Equinor solgte i vår testturbinen sin videre til selskapet Unitech, som bruker den til testing av en ny type høyspentkabel for strøm fra havinstallasjoner.

– Flere er interessert i vår femte og siste konsesjon, så vi må utvide og få inn flere konsesjoner for å åpne for mer testing. Det blir en omfattende prosess som vil kreve at vi er flere ansatte, sier Næsse. I brevet skisserer han behov for tre årsverk.

Det vil ta år ennå før en ser kommersielle parker basert på flytende havvindturbiner. Men styrelederen kjenner til kommende fullskala-testinger av flytende havvindparker i Spania og Frankrike. Skottland har allerede verdens første i Equinors Hywind Scotland.

Les også

Eldar Sætre: Equinor er klar til å bygge ut havvind i Norge

Energiministeren avviser statsstøtte

– Det er litt trist at Norge ikke er først ut fordi det vil bidra til en det lokale næringslivet, sier Næsse.

Havvind-miljøet i på Haugalandet og i Rogaland gleder seg over at politikere og partier nå står i kø for å framsnakke den norske havvind-teknologien. Den er best i verden, sier de. Olje- og energiministeren er enig, men Kjell-Børge Freiberg (Frp) gjentok overfor Aftenbladet sist uke at han mener en eventuell utbygging av fornybar energi må skje på markedsvilkår, det vil si uten omfattende statsstøtte.

– Jeg synes dreiningen er positiv politisk og jeg tror flere vil endre mening. Det er ikke bare vi havvind-predikatene som sier vi må satse nasjonalt, men store aktører som Kværner, Aker Solutions og Equinor.

Les også

Aker Solutions etterlyser aggressiv havvindsatsing. Freiberg mener støtten er god nok.

De store industriaktørene har teknologi de vil satse på, men om de ikke kan stille opp med all risikokapital, må det offentlige velge om den skal være en katalysator eller ikke for norsk flytende havvindindustri, mener Næsse.

- Valget står om vi vil sikre en seier på dette området, og jeg tror om vi skal bygge denne næringen så er bedriftene som har de gode ideene avhengig av offentlig kapital, sier Næsse.

Marianne Chesak er ordførerkandidat for Ap i Rogaland Foto: Jarle Aasland

Les også

Stavanger utsetter havvindkonferanse. Avviser bykamp.

Ap og MDG med rungende ja

– Rogaland har mulighet til å tas en ledende posisjon inne flydende havvind. Vi har hele verdikjeden uten om produksjonen av turbiner. Metcenteret har spilt en viktig tolle til nå og vi trenger dem i en videre satsing. Det er soleklart at vi må benytte sjansen og støtte opp om opptrappingen, sier fylkesvaraordfører og ordførerkandidat Marianne Chesak (Ap).

Hun har notert seg brevet fra MetCentre på Karmøy som sier at «Det er i de neste fire årene et stort utviklingspotensial for Marin Energi Testsenter AS».

– For å lykkes med det må vi tørre å satse. Metsenteret har allerede en viktig rolle og ber nå eierne om midler til å trappe opp arbeidet. Det mener jeg vi må støtte opp om. Saken blir nok ikke behandlet før etter valget, i forbindelse med budsjettet, sier Chesak.

Brevet ramser opp milepæler som er oppnådd og staker ut en ambisiøs kurs videre:

1. Søknad om nye konsesjoner for å utvide testområdet.

2. Søke om konsesjoner for Makani (Google X) neste steg, en minipark med energidrager.

3. Utvidet samarbeid med Norske FOU aktører.

4. Involvere flere norske bedrifter i testprosjekter.

5. Løpende kontakt med aktuelle teknologiutviklere for flytende prosjekter – nasjonalt og internasjonalt – for å sikre at testene blir gjort i Norge.

6. Videreutvikle infrastruktur i samarbeid med Sustainable Energy Katapult og Unitech.

7. Oppfølging av pågående prosjekter for å ta ut fullt potensial – Stiesdal, Seatwirl, Makani

Rogaland har trukket enda et lykkelodd, mener Susanne Heart 2. kandidat for MDG Rogaland som sier hun brenner for havvind. Foto: Jon Ingemundsen

MDG: Havvind nok et lykkelodd

– Først fikk vi det sorte gullet og nå ligger verdens beste havvind-ressurser rett utenfor dørå vår. Et nytt industrieventyr ligger og venter på oss, sier Susanne Heart 2. kandidat for MDG Rogaland.

Både teknologi og marked er modent, kostnadene faller og de nye industrielle arbeidsplassene kan skapes ved enkel kompetanseoverføring fra oljeindustrien, mener Heart. Hun er utålmodig etter å samle alle aktører i Rogaland til en felles satsning for å sikre at havvind-industrien får hovedsete i Rogaland.

– Vi trenger et skatteregime som får både industri og investorer til å springe i samme retning, og vi trenger det nå, mener MDG-politikeren som vil ha vindutbyggingen bort fra land og ut i havet.

Hywind Demo utenfor Karmøy Foto: Fredrik Refvem

Publisert:

Les også

  1. – Ja, oljebransjen har et omdømmeproblem

  2. Equinors klare tale: Sats på havvind nå, ellers kan det være for sent

  3. – Equinors Hywind Tampen er et dårlig prosjekt både økonomisk og miljømessig

  1. Næringsliv
  2. Hywind
  3. Klimapolitikk