FN-rapportør ber Norge avvikle oljenæringen

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø ber Norge om å slutte med oljeleting og gradvis avvikle olje- og gassindustrien.

Publisert: Publisert:

Norge bør forberede seg på fase ut oljeindustrien, mener FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø, David R. Boyd. Her fra gassfeltet Aasta Hansteen. Foto: Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

 • NTB

Det framgår av en rapport som ble lagt fram for FNs menneske-rettighetsråd mandag. Rapporten er skrevet av spesialrapportør David R. Boyd etter et tolv dager langt besøk i Norge i september 2019. Boyd møtte både myndigheter, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og næringsliv.

I uttalelsen som er nå er offentliggjort, heter det at Norge bør forby videre leting etter fossilt brensel, la være å utvikle infrastrukturen i næringen og også forby de mest forurensende og miljøskadelige formene for olje- og gassutvinning.

Natur og Ungdom mener Norge må ta grep

Boyd peker også på at Norge bør sikre seg en god plan for folk og lokalsamfunn som er avhengig av industrien i dag.

Leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom sier at det er helt absurd at Norge ikke tar sitt rettmessige ansvar og kutter CO2 der det virkelig gjør en endring.

– Hvert år eksporterer Norge 500 millioner tonn med CO2 i form av olje. Etter klimasøksmålets andre runde i Borgarting lagmannsrett ble det bestemt at Norge også må ta ansvar for utslippene som blir eksportert. Dette kan gjøres ved å begynne nedtrapping i oljesektoren, sier hun.

Frp: Absurd

Frp mener det er absurd å påstå at en styrt avvikling av det norske velferdssamfunnet er veien å gå for å redusere de globale klimautslippene.

– FNs spesialrapportør kan jo starte med å lufte denne ideen for sine egne oljeproduserende medlemmer i menneskerettighetsrådet. Dette er land som trolig over natta ville ha tatt over vår oljeproduksjon med langt høyere utslipp, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Jon Georg Dale i Frp.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Arbeidsulykke i Stavanger sentrum

 2. Helikopter er satt inn i søk etter savnet mann

 3. NÅ: Følg regjeringens pressekonferanse direkte

 4. Fastleger i Stavanger blir tatt ut i streik: - Kan medføre fare for liv og helse

 5. Solskjær skrev klubbhistorie i Paris. Hylles for «genistrek».

 6. Boligbrannen på Klepp: To menn tiltalt for grovt skadeverk

 1. FN
 2. Oljebransjen
 3. Natur og Ungdom
 4. Oljeproduksjon
 5. Næringsliv