Russland og Ukraina enige om gassavtale

Russland og Ukraina er blitt enige om prinsippene i en avtale som lar russisk gass passere gjennom Ukraina, opplyser EU-kommisjonen.

Publisert: Publisert:

Russlands president Vladimir Putin varslet at en gassavtale med Ukraina var nær da han holdt sin store årlige pressekonferanse torsdag. Foto: Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB scanpix

  • NTB

Forhandlingene fant sted i Berlin med EU som mekler, og nyheten om gjennombruddet kom torsdag kveld. Den gjeldende tiårsavtalen utløper ved utgangen av året, og tidligere forhandlingsrunder har ikke ført fram.

– Etter disse intense samtalene er jeg veldig glad for å kunne si at vi har kommet til en prinsippavtale om alle avgjørende temaer, sier visepresident Maros Sefcovic i EU-kommisjonen.

Vilkårene i avtalen er ikke kjent, og detaljene skal diskuteres fredag, legger Sefcovic til.

Mange EU-land er helt avhengig av gass som kommer fra Russland via Ukraina, og det har derfor vært kritisk for EU å få i stand en ny avtale.

Nye rørledninger

Russlands president Vladimir Putin sa tidligere torsdag at de nærmet seg en avtale som Ukraina kunne være fornøyd med.

– Vi har ingen interesse av å forverre energisituasjonen og bruke den til å påvirke situasjonen i Ukraina, forsikret han.

Russland har lovet å fortsette gassleveransene gjennom Ukraina på tross av byggingen av to nye rørledninger, Nord Stream 2 til Tyskland og TurkStream til Tyrkia, som ikke går gjennom Ukraina.

27 milliarder årlig

I forhandlingene om en ny avtale har Ukraina ønsket seg en langsiktig avtale som også vil sikre landets egen gassforsyning. Ukraina har tjent nesten 27 milliarder kroner i året på å sende store mengder russisk gass til Europa.

Men forholdet mellom Kiev og Moskva har vært spent de siste årene siden Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014 og støttet separatister i kampene i Øst-Ukraina.

Rundt 13.000 mennesker er drept i konflikten der, ifølge FNs anslag.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  2. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  3. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  4. To til sykehus etter at Secret Service skjøt mann utenfor Det hvite hus

  5. 80 syklister og elsparkesyklister bøtelagt i Oslo

  6. Landro: - Vi har det tøft nå, men ansvaret er mitt

  1. Aenergi