OD-sjefen jubler for forlenget Statfjord-liv

Beslutningen om at Equinor likevel ikke avskilter Statfjord-feltet, er akkurat hva Oljedirektoratet ønsker seg.

Ingrid Sølvberg ble sjef for Oljedirektoratet 1. januar. Her gratuleres hun av oljeveteran Bjørn Vidar Lerøen i forbindelse med at hun torsdag ledet «Sokkelåret» for første gang.
 • Ola Myrset
  Ola Myrset
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Dette vil vi se mer av i årene som kommer!

Ingrid Sølvberg (49) var fornøyd da hun entret podiet hos Oljedirektoratet (OD) på Ullandhaug torsdag formiddag. Sølvberg er nytilsatt OD-sjef og sto for første gang for den årlige oppsummeringen av oljenæringens tilstand, «Sokkelåret».

Les også

Ingrid Sølvberg blir ny sjef for Oljedirektoratet

En time tidligere hadde Equinor bekreftet nyheten om at Statfjord-feltet likevel ikke skrinlegges, men får forlenget liv kanskje helt til 2040 – slik Aftenbladet først meldte i desember.

– Det er veldig bra. Som ressursforvalter er vi opptatt av at mest mulig av oljen og gassen på norsk sokkel skal kunne utvinnes på lønnsomt vis. Dette tiltaket bidrar til det, sier Sølvberg.

Gamle travere

Utvidet levetid og økt utvinning fra produserende felt har lenge vært blant ODs kampsaker. Det henger sammen med at norsk sokkel begynner å bli gammel, eller moden som det heter på oljespråket.

Derfor blir det langt mellom de store funnene, samtidig som mange av de største feltene nærmer seg slutten av livssyklusen, der det blir både vanskeligere og mindre lønnsomt å hente ut de gjenværende ressursene.

– Vi jobber hver dag for at selskapene skal få mest mulig ut av feltene, sier Sølvberg.

Derfor var temaet også viet stor plass under torsdagens presentasjon. Under overskriften «Nytt liv i gamle travere» var Statfjord-feltet ett av eksemplene som ble trukket fram.

Statfjord A-plattformen skal produsere til 2027 istedenfor 2022. B og C holdes i drift til 2035–2040.

– God samfunnsøkonomi

Det samme var ConocoPhillips-feltet Tor. Feltet ble stengt ned i 2015 etter 37 års drift, men senere i år skal produksjonen starte igjen. For å få til det har ConocoPhillips og partnerne investert drøyt seks milliarder kroner i ny utbyggingsløsning og teknologi.

Det tredje feltet som ble trukket fram, var Balder. Feltet har lisensnummer 001 og var det første funnet på norsk sokkel i 1967, men kom ikke i produksjon før i 1999. Før jul leverte operatør Vår Energi den nye utbyggingsplanen som skal forlenge levetiden til 2045. Investeringen er på 19,6 milliarder kroner og omfatter også Ringhorne-feltet.

– Vi er observatør i samtlige utvinningstillatelser på norsk sokkel og er i løpende dialog med alle selskapene. Da understreker vi hvor viktig dette er. Når feltenes levetid går mot slutten, må selskapene iverksette tiltak for å utvinne mest mulig. Det er god samfunnsøkonomi, sier Sølvberg.

Seadrills «West Hercules» er blant riggene som leter på norsk sokkel.

Håper på storfunn

Oljedirektøren er imidlertid også opptatt av andre ting. For eksempel leting, som også er avgjørende for å opprettholde produksjonen på norsk sokkel

– Det er viktig at selskapene fortsetter å lete. Vi må utnytte teknologien og dataene vi har. Det er også sentralt at det letes i modne områder. Der kan det finnes store skatter, sier hun.

Bakteppet er at produksjonen på norsk sokkel ligger an til å falle kraftig om noen år. Ifølge Rystad Energy kan den halveres fra 2025 til 2040 uten nye storfunn. Derfor er Sølvberg fornøyd med at det nå ligger an til 50 letebrønner i år.

– Det er et høyt antall. Jeg er veldig fornøyd med leteaktiviteten, men skulle gjerne ha sett noen store funn snart, sier OD-sjefen.

Noen tall og fakta fra Sokkelåret:

 • Det ventes 50 letebrønner i år, mot 57 i fjor.
 • Det ble gjort 17 funn i fjor, men mange er små.
 • Det er nå 87 felt i drift på norsk sokkel. Tallet har aldri vært høyere.
 • Det ventes rekordhøy produksjon i 2024, blant annet på grunn av Johan Sverdrup-feltet.
 • Det ble godkjent sju nye utbyggingsplaner i fjor. Opp mot 90 felt vurderes for utbygging.
 • De samlede investeringene på norsk sokkel var i fjor rundt 250 milliarder kroner. Nivået forventes å være stabilt i år, før det skal falle litt.
 • 48 prosent av ressursene på norsk sokkel er produsert. Dermed ligger fortsatt over halvparten i bakken.

Ekofisk-feltet har forlenget levetiden flere ganger. Her kan du høre hele historien om Norges eldste oljefelt:

Publisert:
 1. Ingrid Sølvberg
 2. Oljedirektoratet
 3. Equinor
 4. ConocoPhillips
 5. Vår Energi

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 4. Nå øker Lnett prisen på nettleien – årsaken er den høye strømprisen

 5. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen