OD utsatt for et betalingsbedrageri på 17,6 millioner kroner: - En vond opplevelse

I november ble Oljedirektoratet på Ullandhaug utsatt for et betalingsbedrageri på 17,6 millioner kroner. Bedrageriet ble oppdaget for en uke siden.

Ansatte OD ligger på Ullandhaug.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Betalingen gjelder et kartleggingsoppdrag av havbunnsmineraler.

Basert på det som er avdekket til nå, er det ingenting som tyder på datainnbrudd i ODs systemer eller at datasikkerheten internt har sviktet, ifølge OD.

Les også

Flere lokale bedrifter angrepet av direktørmafia i oktober

– Det kunne skjedd med oss alle

– Jeg har sammenlignet dette med et ran eller et overgrep. Det er en vond opplevelse, sier Eldbjørg Vaage Melberg, kommunikasjonsrådgiver i Oljedirektoratet til Aftenbladet.

Opplevelsen av å bli så grundig bedratt er sjokkerende for de drøyt 200 ansatte i OD. Nå tar de vare på hverandre.

- Vi snakker sammen og er klar på at dette kunne skjedd med oss alle. Det er veldig profesjonelt gjennomført, sier Melberg.

Hun forklarer kort hva som skjedde: OD mottok en faktura på epost fra leverandøren. Fakturaen var korrekt og fra riktig leverandør. To dager seinere fikk OD en epost med oppdatert betalingsinformasjon, blant annet endret kontonummer for betalingen. Endringene blir bekreftet da OD ber om dette på e-post.

– Men svaret vi mottar er fra svindlerne. De må ha fulgt med på mailutvekslingen. Våre undersøkelser viser at ingen har «hacket» seg inn hos oss, sier Melberg.

Det utestående beløpet ble utbetalt til en konto i en britisk bank.

LES OGSÅ: Ved å utgi seg for å være en utenlandsk toppsjef klarte utenlandske bedragere i høst å svindle et energiselskap i Stavanger-regionen for 150 millioner kroner.

Eldbjørg Vaage Melberg, kommunikasjonsrådgiver OD

To ansatte vitneavhørt

Svindelen ble politianmeldt, og to medarbeidere i OD er avhørt som vitner. Politiet har også fått innsyn i epostdialog og datalogger. Tirsdag fikk OD muntlig beskjed om at saken er henlagt.

- Vi er veldig opptatt av å finne ut hvordan denne kunne skje. Vi roper et varsko til andre om å være veldig obs, sier Melberg.

OD har håp om å spore opp millionene. PwC, som er et globalt nettverk innen revisjon og rådgivning, gir bistand.

– PwC har ekspertise på gransking av økonomisk kriminalitet, sier Torhild S. Nilsen, Oljedirektoratets underdirektør for rammer og økonomi i meldingen.

– I samarbeid med PwC arbeider vi fremdeles med å avdekke fakta i saken. Basert på det vi vet er våre interne rutiner for utbetalinger fulgt. Men vi må naturligvis gjennomgå og vurdere rutinene våre for kontroll og oppfølging av fakturaer som oversendes per epost, sier Nilsen.

Fikk purring

Svindelen ble avdekket da OD mottok en purring på betalingen fra leverandøren.

ODs bankforbindelse har bekreftet at utbetalingen er gjennomført, og de følger opp hendelsen som en svindelsak mot utlandet.

Olje- og energidepartementet er informert om forholdet. Norske myndigheter må ta regningen dersom millionene er tapt for alltid.

Politiet: - Vi lyktes ikke

Politiet bekrefter beløpet som er svindlet og at saken er henlagt.

- Vi har ikke lyktes med det vi ønsket og kom ikke videre med en etterforskning, sier politiinspektør Sturle Smith som er leder seksjon for økonomisk kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt.

Mønsteret er det samme som i alle andre saker som nylig vært kjent i media. Utenlandske svindlere klarer å lurer til seg pengebeløp fra intetanende ansatte. 

– Denne saken bærer mer preg av det vi kaller "fishing" det vi si at uvedkommende har klart å snappe opp en e-post-korrespondanse mellom partene som er OD og en leverandører i utlandet, sier Smith.

På et eller annet tidspunkt og nivå har ukjente gjerningsmenn klart å få tak i e-post-utvekslingen, kontakte ansatte i OD som igjen tror de korresponderer med rette vedkommende hos leverandøren i utlandet.

Les også

Brodd FK forsøkt svindlet med falsk e-post

Politiinspektør Sturle Smith, leder seksjon for økonomisk kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, advarer: – Vi ser dette igjen og igjen. Bølger av bedrageri som kommer minst en gang i året. Vårt inntrykk er at dette er godt organiserte folk med god teknisk innsikt.
Les også

Norsk politi mener å ha avslørt storsvindlere fra Nigeria

Les også

Ny bølge av svindel-saker mot bedrifter

Les også

Politiet advarer mot falske direktører

Bølger av bedrageri

Alle som handler, spesielt med utlandet, må være sikre på at datasikkerheten er best mulig, advarer Smith.

– Vi ser dette igjen og igjen. Bølger av bedrageri som kommer minst en gang i året. Vårt inntrykk er at dette er godt organiserte folk med god teknisk innsikt. Det som skiller dem ut fra andre er at de driver med noe som er straffbart.

17. januar deltar politiet på et møtet om forebygging av økonomisk kriminalitet mot næringslivet i Næringsforeningen i Stavanger. De vil gi tips og råd rundt trusselbildet og forebygging av risiko for å bli utsatt for dette i egen bedrift.

Publisert: