Gassrør-eiere tapte milliardsøksmål

Dommen har falt i den såkalte Gassled-saken. Gassrøreierne tapte. Staten vant.

Gassled er et rørledningssystem som frakter gassen fra norsk sokkel til ulike land i Europa.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Olje— og energidepartementet (OED) har vunnet rettssaken mot fire av Gassled-eierne, fremgår det av dommen fra Oslo tingrett fredag.

Det skriver E24.

Oljeminister Tord Lien (Frp)

Det er fortsatt ikke klart om saksøkerne vil anke dommen.– Vi tar dommen til etterretning. Nå skal vi lese gjennom dommen og sammen med klientene vurdere hva som skal skje videre, sier advokat Thomas Grung Michelet, som representerer Njord Gas Infrastructure.

Han henviser til sine klienter for øvrige kommentarer.

– Olje— og energidepartementet er tilfreds med at staten nå er frifunnet i søksmålet ved Oslo tingrett, sier kommunikasjonssjef i Olje- og energidepartementet, Ole Berthelsen, i en kommentar på departementets hjemmesider.

LES OGSÅ:

Les også

Milliardkrangel om rør i retten

Tariffendring

Njord Gas Infrastructure, Solveig Gas Norway, Silex Gas Norway og Infragas Norge besluttet i fjor å saksøke staten ved OED.

Årsaken til søksmålet var at den rødgrønne regjeringen i 2013 endret tariffene for nye gassvolumer gjennom gassrørledningssystemet Gassled.

Gassled eies av Petoro AS 45,79 %, Solveig Gas Norway AS 24,76 %, Njord Gas Infrastructure AS 8,04 %, Silex Gas Norway AS 6,10 %, Infragas Norge AS 5,01 %, Statoil Petroleum AS 5,00 %, Norsea Gas AS 2,26 %, ConocoPhillips Skandinavia AS 1,68 %

Endringen betød at oljeselskapene fikk et avslag i prisen på gasstransport, og var et grep for å få ned kostnadene ved gassutvinning og -drift på norsk sokkel. Dette skal gjøre det mer attraktivt å få opp gassressursene på sokkelen.

Men endringen medførte også at saksøkerne, som kjøpte seg inn i den norske infrastrukturen i 2011, tjener mindre penger. De var ikke kjent med at OED kunne endre tariffene på denne måten.

Publisert: