23 Statoil-selskap i amerikansk skatteparadis

Den amerikanske delstaten Delaware er et paradis for selskap på jakt etter lavere skatt. Her har både Statoil, Hydro og Aker Solutions sine juridiske hovedkontorer i USA.

På 2711 Centerville Road i Wilmington, Delaware, har brorparten av Statoils selskaper i USA sin juridiske adresse. Men oljeselskapet hvor den norske stat er hovedeier, har ikke en eneste ansatt i bygningen.
  • Inga Sverdrup
    Design
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

1209 North Orange Street og 2711 Centerville Road, suite 400, i Wilmington Delaware.

Disse anonyme bygningene ligger i småbyen Wilmington i USAs nest minste stat, men huser likevel noen av verdens største verdier. I bygningene bor nemlig noen av verdens aller største selskaper.

Ifølge en fersk artikkel i The New York Times har selskaper som Apple, Google, American Airlines, Coca-Cola, Exxon og Chevron alle sin registrerte selskapsadresse 1209 North Orange Street. Det samme har norske Kværner og Aker Solutions. Ikke mindre enn 285.000 selskaper deler denne forretningsadressen.

I utkanten av sentrum på 2711 Centerville Road har brorparten av Statoils selskaper i USA sin juridiske adresse. Selskapet er representert med en agent, men har ingen ansatte. I suite 400 er også norske Yara registrert.

Bare en postboks

Delawares gunstige skatteregime og en lang historie med høy ekspertise på selskapsjus og et vennlig innstilt rettsvesen, blir gjerne oppgitt som årsaker til at så mange internasjonale selskaper finner veien til den vesle staten midt på den amerikanske østkysten. Selskapene har aktivitet over hele verden. I Delaware har de bare en postboks. Ordningene har gjort staten til et paradis for selskaper som jakter lavere skattregning.

I Delaware er det ifølge den amerikanske avisen The New York Times registrert 945.326 selskaper. Staten har 897.934 innbyggere. I fjor hanket den inn rundt 5,2 milliarder norske kroner i skatter og avgifter fra selskaper med aktivitet i andre delstater, skriver The New York Times. Skatteinntektene utgjør rundt en fjerdedel av statens samlede budsjett.

Myndighetene i Delaware setter ingen krav til antall ansatte eller aktivitet i selskapet. En lovpålagt lokal agent videresender papirer til de administrative hovedkontorene i andre delstater. Ellers har selskapene få ansatte, om noen.

Et søk på myndighetenes egne hjemmesider viser at flere norske selskaper ikke bare har ett, men flere av sine selskaper registret i denne staten. Statoil, Aker Solutions, Kværner, Hydro, Yara. På selskapenes egne hjemmesider blir de ulike datterselskapene i USA ramset opp med adresser i kjente byer som Houston, New York og Washington. Det er her selskapets aktivitet og hovedkontorer ligger. I virkeligheten er mange av disse datterselskapene hjemmehørende i Delaware.

- Dette viser at skatteparadisene har gått fra å være en parentes, noe som var forbundet med ren kriminalitet, til noe som brukes av selskaper som ses på som reinhåret. Dette skjer nesten uten at noen hever et øyebryn. Det er et stort problem, mener Sigrid K. Jacobsen, styreleder i Tax Justice Network Norge.

Den internasjonale organisasjonen arbeider, ifølge dem selv, for global skatterettferdighet gjennom internasjonale, regionale og nasjonale tiltak. Organisasjonen ble stiftet i 2003 og fikk sin norske avdeling i 2010. Statoil for eksempel har 25 datterselskaper i USA. 23 av dem er registrert i Delaware. Hydro oppgir at det har to datterselskaper i USA, begge registert i Delaware. Aker Solutions har ett selskap i staten, Kværner to.

Nyttig smutthull

I tillegg til å nyte godt av enkle regelverk har registrering i Delaware en mer økonomisk lukrativ side. Selskaper registrert i denne staten kan helt lovlig redusere selskapsskatten takket være statens gunstige skatteregler. Selskapene fører inntekter og royalties fra aktivitet i andre stater til et holdingselskap i Delaware, der dette ikke beskattes.

I fagkretser kalles ordningen i Delaware for «The Delaware Loophole» (smutthull). Ifølge The New York Times har smutthullet det siste tiåret redusert skatt for selskaper med aktivitet i andre delstater med 9,5 milliarder dollar (57 milliarder kroner).

- Selskapene kan gjøre skattbar inntekt om til ikke-skattbar inntekt i Delaware og dermed bruke dette til å redusere skatteregningen i andre stater, sier Bradley P. Lindsey, professor ved North Carolina State University til The New York Times.

Han har skrevet en rapport om skattesystemene i Delaware. Ifølge den rapporten kan Delaware sidestilles med mer kjente skatteparadiser som Cayman Island.

- Delaware har ikke det samme stigmaet som Cayman Islands eller Bermuda, sier Lindsay til avisen.

Lovlig men problematisk

- Det er fullt lovlig for norske selskaper å etablere seg i Delaware og andre såkalte skatteparadiser, sier Heide Lindsjørn, seksjonssjef i Skattedirektoratet.

Men, understreker hun, etableringen kan være problematisk dersom selskapene skjuler inntekter, aktiviteter, transaksjoner eller selskapsstruktur i utlandet.

- Fordelen med å etablere seg i slike jurisdiksjoner, er at enkelte inntekter der ikke er gjenstand for beskatning, eller de har svært lav skatt, sier Lindsjørn.

Misnøyen med Delawares businessvennlige regleverk er nå økende i flere andre delstater, deriblant i skifergass-staten Pennsylvania. De er lei av at Delaware stikker av med skatteinntekter de mener tilhører dem. Flere delstater forsøker derfor å tette smutthullet.

Selskapene svarer :

Les også

  1. - Ikke et skatteparadis

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Lyse-dotterselsap avviklar teneste: – Har ingen alternativ

  2. - Vant til å omstille meg

  3. Renaa: – Fantastisk! Det er så kjekt å få så mange flinke kokker hit til byen

  4. Dødsulykke i Bodø: Politiet frigir navnet på omkommet Sandnes-kvinne

  5. SAS-streiken: Disse 16 Sola-flyene er innstilt tirsdag

  6. Nytt fjordcruise til Rogalands første vingård