– Erna og Jonas må redde Norge fra å gå i oljefella

Tidligere Høyre-strateg ber Erna strekke ut en klimahånd til Jonas for å få fart på omstillingen. – Det er ingen grunn til å skjule fakta eller lulle folk til å tro at verden også etter 2035 vil trenge masse norsk olje og gass, mener Terje Osmundsen.

Forfatter og tidligere Høyre-rådgiver Terje Osmundsen, er overrasket over hvor stor plass klima og olje-konflikten fikk i valgkampen. Dette til tross for at han selv har varslet et ungt klimaopprør. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Klimapolitikken må løftes bort fra det partipolitiske spillet, mener tenkeren og forfatteren Terje Osmundsen.

– Vi trenger en stor utredning med dialog og analyser, en kommisjon eller et utvalg som som kan sikre at Norge ikke ender opp i en oljefelle, sier Osmundsen.

I boken sin «2030-bevegelsen» fra sist vinter, skriver Terje Osmundsen om et nytt ungdomsopprør, et klimaopprør for å støtte reformer som er kritiske for å nå 2030-målene.

«I Norge fester 2030-bevegelsen seg ved advarselen i regjeringens eget utvalg for Grønn Konkurransekraft høsten 2016, om skattesubsidieringen av oljeselskapenes milliardinvesteringer til leting i nye områder tross høy økonomisk risiko og klimarisiko. Gjennom målrettet faktaformidling medvirker den til at Stortinget i neste periode inngår et bredt forlik om et klimatilpasset oljeskattregime.

Les også

Mer miljø og klima på Stortinget

– Gjør som Gro og Kåre

Initiativet kom fra Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, slik Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland i sin tid tok initiativet som ledet til det store Statoil-forliket i 1984.»

Den gang førte det tverrpolitiske samarbeidet til at staten fikk større kontroll med oljeselskapet Statoil og sørget for at Norge organiserte seg for å håndtere en voksende oljeformue i et oljefond.

Historien kjenner Osmundsen god, han var rådgiver for statsminister Kåre Willoch i perioden fra 1981 til -85. Nå er han næringslivsleder innen solenergi.

– Nå mener jeg utfordringene vi står overfor taler for et lignende initiativ, sier Osmundsen.

Les også

Med Ap-fiasko tror han det blir vanskeligere å få fast jobb igjen

Ap tapte valget

Dagen etter valget merker han seg at AP slikker sine sår. Partiet har fått gjennomgå, kanskje på grunn av sin utydelighet på klimaområdet. Samtidig øker utålmodigheten på borgerlig side.

– Dette viser hvor viktig det er for Ap og Høyre å ta et lederskap og peke ut en kurs for hvordan Norge på best mulig måte skal forholde seg til den økte risikoen investeringer i oljevirksomhet representerer, men samtidig legge til rette for gradvis omstilling, sier Osmundsen.

Bedrifter som vil satse grønt og få flere bein å stå på, må møtes med de samme incentivene som oljeindustrien har hatt.

– Regioner og kommuner som føler seg truet, må se muligheter i et mer bærekraftig regime, sier Osmundsen.

– Det verste som skjer er at Ap blir helt handlingslammet, legger han til.

Osmundsen tror mange velgere venter at de store partiene snakker åpent om miljøutfordringene og hvordan storstilte investeringer i olje- og gassutvinning for eksempel i Barentshavet, etter hans syn, ikke samsvarer med å nå klimamålene.

– Kanskje kan en sette ned et nasjonalt utvalg, en kommisjon som ser på disse tingene. Ingen ansvarlige partier vil vedta et forbud mot oljevirksomhet, men kanskje kan vi finne en modell som gjør at vi ikke overstimulerer for letevirksomhet på norsk sokkel, sier Osmundsen.

Les også

Tjener 33 kroner timen på norsk båt

Snur ryggen til olje

Frankrike vil slutte å gi letekonsesjoner på olje og gass, både på fastlandet og i landets oversjøiske territorier, og til slutt fase ut hele industrien. Kina planlegger å forby både produksjon og salg av bensin og dieselbiler.

Å oppfylle Paris-avtalen samtidig som en investerer i storstilt oljeutbyggingen i Barentshavet, blir vanskelig, mener Osmundsen.

– Det er en innebygget motsetning her, og den vil bli en hodepine og en mare for Norge etter som det blir tydeligere og tydeligere.

– Kan Erna la oljevennlige Terje Søviknes (Frp) fortsette som olje- og energiminister?

– Vi må ikke være redd kunnskap. Det er ingen grunn til å skjule fakta eller lulle folk til å tro at verden også etter 2030 vil trenge masse norsk olje og gass, sier Osmundsen.

– Og skal man få til dette trengs en olje - energiminister som er like opptatt av den bærekraftige energien som av olje- og gassvirksomheten, sier han.

Les også

Terje Osmundsen: – «2030-bevegelsen» vil håndtere nasjonalpopulismen

Økt press mot Norge

Presset mot Norge vil øke, mener Osmundsen. Han ser et scenario med synkende olje og gasspriser.

– Den stimulerende politikken Norge fører når det gjelder å finne mer og få opp mer olje og gass, vil møte kritikk. Internasjonalt vil investorer og politikere vite hvordan dette henger sammen. Hvis vi hadde hatt en plan for hvordan vi gradvis skal fase ut olje- og gassincentivene, ville vi stå bedre rustet. Da kommer det ikke som et sjokk om olje- og gassprisene faller dramatisk om fem eller ti år, mener næringslivslederen.

I boken blir Norge en stormakt igjen fordi en evner å omplassere oljepengene og satse framtidsrettet. Osmundsen mener oljefondet må investere mer klimasmart.

– Norge har alle muligheter til å bli en viktig stormakt i framtiden, sier Osmundsen.

Les også

KOMMENTAR: Må Siv ofre Sylvi for å få med seg de gulgrønne?

Les også

Mens naboland satser på solenergi, avventer Norge. Bransjen mener vi blir akterutseilt.

Les også

Støre erkjenner nederlaget: En stor skuffelse

Publisert:
 1. Klima
 2. Erna Solberg
 3. Terje Søviknes
 4. Equinor
 5. Jonas Gahr Støre

Mest lest akkurat nå

 1. Nord-Jæren innfører enda strengere tiltak fra fredag

 2. To personer til sykehus etter ulykke

 3. – Matematikken er nådeløs. Vi risikerer å ha over 100 daglige tilfeller innen kort tid

 4. TORSDAG: Minst 76 smittede og over 1000 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

 5. Regjeringen trosser FHI-anbefaling: Norge dropper ikke AstraZeneca-vaksinen nå

 6. Dette ble planleggings­dagen brukt til: – Jeg jobbet fra klokken 8 til 18 i går