Denne fyren kan hjelpe deg på flyplassen

NORDIC EDGE: En robot kan hjelpe deg på flyplassen, utføre oppgaver i kontorbygg og frakte ting. – Det er bare fantasien som setter grenser for hva den kan gjøre, sier Annette Anfinnsen fra Robotic Innovation.

Publisert: Publisert:

Therese Nordbø liker godt roboten som følger etter henne. Kvinnen bak roboten er Annette Anfinnsen. Hun håper roboter som denne blir å finne både på flyplassen og i kontorbygg i nær framtid. Foto: Jon Ingemundsen

 • Hilde Øvrebekk
  Kommentator
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Å så søt, han vil jeg ha, sier Therese Nordbø.

Roboten som følger etter henne mellom standene på Nordic Edge Expo kan kanskje snart være på plass på flyplassen for å hjelpe folk.

Han ligner ikke på et menneske, men er utstyrt med en skjerm, kan snakke og lagringsskuffene er for anledningen fylt med Twist.

Og han er programmert til å gå rundt og få folk til å komme til Robotic Innovations stand på smartby-messen.

– De andre må få folk til å stoppe på standen sin, men vi sender denne rundt og henter dem, sier kvinnen bak roboten, Annette Anfinnsen.

Les også

Vi skal ikke utdanne roboter, vi skal utvikle problemløsere med læreglede fra en tidlig alder

Intelligent

Dette er en robottype som kalles AIV (Autonomous Intelligent Vehicle). Det betyr at den kan bevege seg fritt i bygget og trenger ingen byggintegrasjon. toppsystemet utvikles etter kunde sitt behov.  

– Det finnes andre typer slike roboter, men det som er unikt med denne er at det er mulig å legge inn og styre 100 roboter i et styringssystem. Da kan du legge inn prioritering på oppgavene, og du kan legge inn når de må inn og lade, sier Anfinnsen.

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva den kan gjøre.

Les også

Sykehjem vaskes av robot

Rask utvikling

I april i år startet hun selskapet Robotic Innovations. I mai begynte hun å jobbe med roboten. I dag er det seks personer i teamet rundt henne, men foreløpig bare en ansatt.

– Jeg må ansette en på teknisk snart, for interessen har vært enorm, sier Anfinnsen.

Hjelp har hun fra Sonja Karin Mathisen og designselskapet The Vision.

– Vi designer det Annette ber oss om å , sier Mathisen. Sammen har de jobbet dag og natt for å få denne roboten ferdig før denne ukens messe.

De har også fått etablererstøtte til markedsavklaring fra Innovasjon Norge. Og bruker Nordic Steel som leverandør på fabrikasjon, forteller Anfinnsen.

Les også

SR-banks robot svarer på 3000 spørsmål i uken

Flyplasshjelp

Anfinnsen sier at hun er i samtaler med Avinor. Tanken er at roboten kan brukes på flyplassen for å hjelpe folk med å finne gaten.

– Denne roboten kan programmeres til å snakke 100 forskjellige språk. Den kan ta heisen selv, og den kan vise vei, sier hun.

I tillegg har den to skuffer som kan fylles med vareprøver.

Atea har også vist interesse for roboten. Da for bruk i næringsbygg.

– Denne er laget for å flytte varer fra A til Å, og det vil spare den tiden det tar for de ansatte å hente varene. Vi er i ferd med å utvikle en multifunksjonell løsning for transport av ulike varer enheter i bygg. Varene plasseres i roboten, destinasjon velges og roboten frakter varer til valgt destinasjon. Det kan vare mat, pakker, post, kontorrekvisita etc. 

– Dersom du har vært på et møte i et annet bygg enn der du jobber, har du sikkert opplevd at noen må komme og hente deg. Dersom det er en robot i bygningen, kan du få tilsendt en QR-kode. QR kode scannes i robotens display, du er da innregistrert i bygget og roboten viser vei til møterom.

Les også

Statoil selger seg ut av robot-oljeboring

Les også

- Se, jeg sitter i cyberbase

Sykehuset

Anfinnsen sier at sykehuset også har vist interesse for roboten.

– Vi er i dialog om fire ulike prosjekter vi ønsker å kjøre pilotprosjekter på UIS for å integrere teknologien i det nye sykehuset.

– Da kan det også være snakk om frakt av varer, lintøy og mat. Men roboten kan også her hjelpe folk med å finne veien.

Prisen på roboten er ikke helt klar ennå, sier Anfinnsen. Det kommer også litt an på hvilke funksjoner kunden vil at den skal ha.

– Men kunder må kunne regne dette hjem. Det jeg ser er at den kan spare et årsverk. Den kan jobbe 20 timer i døgnet og 4 timer lading og den er aldri syk heller, smiler Anfinnsen.

Mathisen sier at hun tror at innen fem år vil vi komme til å se mange flere roboter som denne.

Det er Therese Nordbø fra Westcontrol glad for.

– Jeg synes det er gøy med varm teknologi. Det er kjekt når noen lager noe som er til nytte, sier hun.

P.S. Denne roboten har stemmen til en mann, men den kan også utstyres med en kvinnestemme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Teknologi
 2. Nordic Edge Expo
 3. Robot
 4. Smartby