Ekspert ser 100-tallet for oljeprisen

Oljeekspert Jarand Rystad tror på flere fete tiår for norsk sokkel. Men selv om oljeprisen stiger mot gamle høyder, kommer ikke bransjen unna en skikkelig slankekur.

Publisert: Publisert:

Jarand Rystad mener oljeprisen skal opp igjen, og passere 100 dollar, til tross for lave nivåer nå.

Denne artikkelen er over fem år gammel

Han visste at stemningen i salen var en annen i år. For mens det tidligere har vært snakk om hvor bratt oljeveksten kom til å bli, skulle oljeanalytiker Jarand Rystad fra Rystad Energy i år snakke om når han mener oljebransjen kommer til å oppleve vekst igjen.

— Hva ligner mest historisk på det vi ser nå? Den store frykten er at vi får en L-formet oljekurve, slik vi hadde fra midten av 80-tallet, sier Rystad til forsamlingen på offshoreseminaret til Kluge Advokatfirma.

Les også

SSB: Oljeselskapene har ikke fått kaldere føtter

Oljeeksperten griper til flere deler av alfabetet for å beskrive hvordan oljenedturen kommer til å bli. Rystad mener det er gode grunner til at bransjen unngår L, men at situasjonen heller kan staves med V (bratt ned og bratt opp) eller muligens U (bratt nedtur, litt lenger tid før oppturen kommer).

— Da oljekrisen kom på midten av 80-tallet, reduserte Saudi-Arabia produksjonen og hadde 25 prosent ledig kapasitet. Men nå er den ledige kapasiteten på kun to prosent. Derfor får vi ikke en ny situasjon med permanent lav oljepris i 15 år, sier Rystad.

Markedet ordner opp

Rystad viser til at det er flere ting som bidro og bidrar til den lave oljeprisen. Det kom en økning i produksjon av olje fra skiferfelt i USA som markedet ikke hadde forutsett. Dessuten spiller geopolitikk inn, man ser at lav oljepris for eksempel rammer Russland hardt.

— Vi ser at Saudi-Arabia kjører på alt de kan. Oljelagrene øker, og tallet er det høyeste i USA nå siden 1982, da registreringen begynte, sier Rystad.

Så er det spørsmålet alle lurer på: Hva skjer nå? Vil det snu?

— Markedet vil fikse det selv, sier Rystad.

Han påpeker at for oljeprisens del hadde det vært en fordel at den forsatte å ligge på 40-tallet (dollar per fat).

— Den beste medisin mot lav oljepris er lav oljepris, da ville vi fått en raskere stigning. Forklaringen er at med priser på 60-tallet blir det mer produksjon, sier Rystad.

Dyr mistillit

Så oljeprisen vil passere 100 dollar igjen. Rystad mener det vil skje i løpet av fire år.

— Fremover vil prisen være nervøs og lav. Mot slutten av året forventer vi at etterspørselen vil være større enn tilbudet. Og selv om det er mye å gå på inne skiferolje, hvor mange brønner ikke er lønnsomme med oljepris på 60 dollar, men er det med 80 dollar, så vil det ikke være nok til å balansere markedet, sier Rystad.

Les også

Oljeindustrien roper på Erna

Derfor tror han også at norsk oljeproduksjon skal oppover.

— Fram mot 2030 vil det være drevet av etterspørsel. Da kan du produsere så mye du vil, sier Rystad.

Johan Sverdrup-feltet blir viktig for norsk oljebransje, men Rystad tror også at Johan Castberg-feltet i Barentshavet kommer til å bli utbygd, etter at Statoil og partnerne har utsatt vedtaket flere ganger.

— De nye rundene gjør at oljeprisen feltet trenger, har sunket fra 75 dollar til 60. Så etter en nedgang på oljeinvesteringene på norsk sokkel i år, mener vi at det vil bli videre vekst framover. Oljebransjen har flere generasjoner igjen i Norge, sier Rystad.

Men selv om oljeprisen kommer tilbake, er ikke oljeeksperten i tvil om at slankekuren bransjen står i nå, er nødvendig.

— Man må komme ut med smartere konsepter. Og så blir økt tillit et viktig punkt. Mangel på tillit er en hoveddriver av kostnader. Det beste ved norsk næringslivskultur har vært at vi stoler på hverandre, sier Rystad.

LES MER:

Publisert: