Havvind: – Equinor tok risikoen. Nå får de betalt

Equinor var blant selskapene som satset på havvind før det ble populært. Da kan de også høste belønningen, mener analytiker Tom Harries i Bloomberg.

Publisert: Publisert:

Hywind Scotland startet de fem vindturbinene i verdens første flytende vindanlegg i oktober 2017. Siden har de levert både produksjon og penger. Foto: Jon Ingemundsen

 • Erlend Skarsaune
  Journalist

Tom Harries leder Bloomberg New Energy Finance sin forskningsavdeling for vindkraft. Foto: Bloomberg NEF

Equinors satsing på havvind i Storbritannia har gitt gode resultater, viser en gjennomgang Aftenbladet har gjort for de tre anleggene selskapet driver.

Allerede etter ett år i drift fordelte Equinor og de to andre eierne av Dudgeon Offshore Wind ut nesten sju milliarder kroner i utbytte.

Analytiker Tom Harries leder Bloomberg New Energy Finance sin forskningsavdeling for vindkraft. Selv om regnskapene viser at både Hywind (verdens første anlegg med flytende turbiner), Dudgeon og Sheringham Shoal leverer solide overskudd, er det vanskelig å dra konklusjoner.

– De første årene er det lite vedlikehold. Men husk at dette er turbiner som skal produsere lenge. Hvordan vil det være om noen år, hvordan vil kablene under vær tåle forholdene, hvordan ser det ut inne i turbinene? Jeg sier ikke at en skal forvente dårlige nyheter, men at det er stor usikkerhet, sier Harries.

Les også

Equinor med milliardfest i britisk havvind

Les også

Equinors vindtall: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, skal legge fram planer for fornybar energi i London torsdag. Her under samme arrangement – kapitalmarkedsdagen – i fjor. Foto: Jon Ingemundsen

Få før, nå kø

For selv om man etter hvert har noen erfaring med havturbiner, har utviklingen gått fort. De første generasjonene ser nærmest ut som leketøy sammenlignet med de enorme turbinene som nå installeres, påpeker Harries.

– Men selvsagt er det oppmuntrende resultater med disse regnskapene. Equinor var blant de selskapene som gikk tidlig inn i havvind i Storbritannia, før det ble populært. Nå er det lang kø av selskap som vil være med, men det var ikke tilfelle for fem til ti år siden. Så de tok en risiko, har bygget med suksess og får nå betalt, sier Harries.

Han viser til at priskontrakten Equinor og partnerne har for Dudgeon, er langt bedre enn nye prosjekt får. Dudgeon vant en såkalt Contract for Difference med sitt anbud, med en garantipris på 150 pund for hver MWh.

Da Equinor fikk tilslaget på å bygge ut Dogger Bank sist høst, var garantiprisen på 40 pund for hver MWh.

– Så prisreduksjonen har vært dramatisk. Dudgeon fikk en god avtale, men dette var en pris Storbritannia måtte betale for å få flere utbygginger innen havvind og dermed få ned kostnadene. Dermed har myndighetene også tatt det meste av regningen for at disse selskapene nå kan konkurrere i nye markeder innen havvind – utenfor Storbritannia, sier Harries.

– Ikke for rask omlegging

For analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank er det også åpenbart at Equinor har fått en god avtale med Dudgeon og garantiprisen for strøm.

Han mener at en nødvendigvis ikke må forstå det store utbytte som et uttrykk for overskuddet fra selskapet, men mer som en finansiell transaksjon.

– En så noe av det samme da Equinor var med på utbygging av vindanlegget Arkona i Tyskland og så solgte sin halvdel. Da blir gevinsten en avkastning på de pengene de har investert, sier Yggeseth.

Han mener at når britiske myndigheter garanterer for inntektene til Dudgeon, kan Equinor og partnerne låne mye penger til lave renter fra aktører som likevel vil være fornøyde.

– Så lenge rentene i Europa er lave og delvis negative, vil for eksempel pensjonskasser være fornøyd med avkastning på to til tre prosent.

– Hva betyr dette for Equinors satsing på fornybar?

– Jeg håper de gjør det balansert. Det vil være destruktivt for Equinor å gjennomføre omleggingen fra olje og gass til fornybar for raskt. Det vil si å gå bort fra lønnsomme prosjekt til mindre lønnsomme. I praksis betyr det at selskapet investerer seg mindre hvis omstillingen skjer for raskt, sier Yggeseth.

Publisert:

Havvind

 1. – Ikke nok fornybar i Equinor? Vi skal jo øke med 30 ganger

 2. Denne engelske badebyen har blitt et senter for havvind

 3. Haugesund Høyre vil gjøre det like lønnsomt å investere i havvind som i olje

 4. Equinor åpner for bunnfast havvind på norsk sokkel

 5. Havvind: – Equinor tok risikoen. Nå får de betalt

 6. Overrasket av Equinors vindsuksess: – Kan dette stemme? Er alle utgifter med?

 1. Havvind
 2. Havvind
 3. Equinor
 4. Bloomberg New Energy Finance
 5. Fornybar energi