Equinor får 2,3 milli­arder i støtte til verdens største flytende havvind­park

Staten skal gi 2,3 milliardr kroner kroner til Hywind Tampen, Equinors prosjekt med elleve flytende havvindmøller midt i Nordsjøen, ifølge Dagens Nærlingsliv.

Illustrasjon av vindkraftprosjektet Hywind Tampen.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Statlige Enova har invitert til pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag, og temaet er Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen.

Enova opplyser at det ikke vil bli gi noen kommentarer før pressekonferansen, men ifølge Dagens Næringsliv settes det ny Enova-rekord i støtte med 2,3 milliarder kroner.

Blant dem som vil være til stede på pressekonferansen torsdag, er statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

De øvrige som vil presentere prosjektet, er statssekretær Richard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet, administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova og Pål Eitrheim, som er konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor.

5 milliarder kroner

Equinor presenterte prosjektet i august i fjor. Møllene skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Hver mølle skal bære en turbin med effekt på 8 MW. Til sammen vil parken ha en effekt på 88 MW.

Parken er budsjettert til å koste 5 milliarder kroner. Equinor har søkt om 2,5 milliarder kroner i støtte fra Enova for å bygge parken, og det er ventet en investeringsbeslutning i løpet av året.

Kritikk og støtte

Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag har begge bemerket i høringsuttalelser at Hywind Tampen kommer i konflikt med viktige fiskeområder.

– De legger større beslag på areal enn de behøver, sa seniorrådgiver Sonja Elin Kleven Jakobsen i Norges Fiskarlag til Teknisk Ukeblad i februar i år.

Rådgiver Bård Aarbakke i Fiskeridirektoratet viste til at mølleparken vil dekke et havområde på 9 kvadratkilometer på overflaten, og opp til 22 kvadratkilometer med forankringssystemer på havbunnen.

– Legges det opp mot Snorrefeltet i stedet, på samme kote, så er det ikke til hinder for noe fiske. Nå er det planlagt midt mellom de to oljefeltene Snorre og Gullfaks. Her kommer det i konflikt med trålingen, sa han.

Fremskrittspartiets energipolitisk talsmann Terje Halleland er av en annen oppfatning.

– Dersom dette stemmer, er jeg veldig fornøyd med at det nå ser ut til at Enova støtter det prosjektet som har kommet lengst i utviklingen av norsk havvind. Hvis disse planene blir realisert, er det viktig at prosjektet inkluderer hele verdikjeden slik at hele kompetansen til norsk industri løftes, sier han til NTB.

Publisert: