Høyre vil kjempe for oljejobbene: Hvis vi ikke passer litt på, så kan vi fort bli litt «sørlandsby»

Stavanger Høyre lanserte fredag en plan for å få oljeselskapene til å velge Stavanger-regionen, også i framtiden. Mens på Utøya aksjonerte Rogaland AUF med krav om å gjøre oljehovedstaden til «Norges grønne hovedstad».

Publisert: Publisert:

John Peter Hernes og Aleksander Stokkebø advarer mot å snu olje og gass ryggen hvis Stavanger skal være energihovedstaden. - Stavanger er ikke større enn at hvis vi ikke passer litt på, så kan vi fort bli litt «sørlandsby» hvor en reiser hjem i ferier og besøker foreldrene. Hele Vestlandet sliter til en viss grad med at unge flytter til Oslo-regionene, som er den store magneten i Norge, sier Hernes. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Seglem
  Journalist

Alarmklokkene ringer fortsatt høyt i energihovedstaden Stavanger, omdøpt fra oljehovedstaden, etter initiativet fra sist høst som vil gjøre Oslo-regionen til en global energihovedstad.

Les også

Stavanger med høgast arbeidsløyse i Rogaland

Stavanger må ikke ta for gitt at byen får være landets energihovedstad framover, advarer Høyres John Peter Hernes og Aleksander Stokkebø som driver valgkamp på seinsommeren.

Og enn så lenge betyr det ikke minst å forhindre at oljeselskapene etablerer seg i Oslo. Oljemuseet i Stavanger er derfor et naturlig sted å møte Aftenbladet.

Olje og gass - og fornybar, takk

– Samtidig som vi jobber med omstilling til nye arbeidsplasser, så er det kjempeviktig at å beholde rollen som energihovedstad, både for olje og gass og fornybar energi og de nye tingene, sier John Peter Hernes som er ordførerkandidat i Stavanger.

Høyre mener det er nødvendig å gjøre noe aktivt. De vil for eksempel at alle oljeselskaper som ønsker å etablere seg på norsk sokkel skal kontaktes med beskjed om hvorfor Stavanger er stedet å etablere seg og plassere hovedkontoret.

– Vi kan ikke hvile på laurbærene. Vi må jobbe aktivt for å få oljeselskapene hit, samtidig som vi jobber med omstilling, sier stortingsrepresentant, sier stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø.

Ja til flere flyruter

På listen over grep Høyre vil ta står «Støtte oppunder ruteutvikling og direktefly til strategiske destinasjoner» og «Være garantisten for de internasjonale skolene» øverst. Begge punkt har vært svært viktig for oljeindustrien og de Internationale expat-miljøene.

Høyre vil også kjempe for å beholde Greater Stavanger AS som driver strategisk næringsutvikling på oppdrag for 16 kommuner i regionen. Hernes kaller det Greater Stavanger «motoren i regionen» og advarer mot at kommunene på Nord-Jæren skal drive næringsutvikling hver for seg.

– Stavanger er ikke energihovedstad alene. Hvis alle skulle drive næringsutvikling alene, så tenker jeg at det er livsfarlig for hele Stavanger-regionen - mer enn noen gang, sier Hernes.

– Skjebnetid for Stavanger

Han mener Stavanger-regionen er inne i en skjebnetid. De neste fire årene blir avgjørende.

– Vi må bruke de gode årene som oljen gir oss nå til å investere i framtiden, ikke bare ta ut velferd nå.

Alexander Stokkebø, som er hjemom fra Stortinget og finanskomiteen, understreker at «det går bra for Stavanger-regionen nå».

– Det er mye spennende på gang og det er flere selskaper som velger aktivt å etablere seg med hovedkontor i Stavanger. Vår Energi er et godt eksempel, mener Stokkebø om oljeselskapet som valgte Forus når Eni Norge og Hitecvision-selskapet Point Resources fusjonerte.

Oljebyen Stavanger fikk sin posisjon gjennom samarbeid på tvers politisk. Slik må også energihovedstaden reddes. Hernes utfordrer de andre partiene i Stavanger til å være med.

– Dette må vi gjenta ellers så taper vi kampen, spesielt med Oslo. Og barna vår vil bosette seg i Oslo og bare komme hjem til Stavanger på ferie. Det er skremmebildet. Vi ser det over hele verden. Flyttestrømmen går mot de store byene, sier Hernes.

Høyres opptelling viser at Stavanger-regionen har cirka 25 oljeselskaper, Oslo litt over 10, mens en håndfull er etablert andre steder.

– Som oljebarn med foreldre i oljebransjen har vi sett konsekvensene av den fossile næringen og hva den gjør med klima, var rogalandsdelegatenes budskap til Jons Gahr Støre. Foto: AUF

Foto: AUF

«Grønne» oljebarn aksjonerte på Utøya

Samtidig på AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud aksjonerte Rogaland AUF for et grønt skifte for Stavanger og Rogaland. Nærmere 60 ungdommer fra AUF i Rogaland fikk fredag besøk av partileder Jonas Gahr Støre som kom får å se på aksjonen «oljebarn krever handling».

– Som oljebarn med foreldre i oljebransjen har vi sett konsekvensene av den fossile næringen og hva den gjør med klima, fortalte de partilederen.

– Nå krever vi krever handling. Stavanger må omstilles til å drive med noe annet enn olje, sier fylkessekretær Even Georg Myklebust til Aftenbladet.

AUF i Rogaland mener det er avgjørende at Stavanger og Rogaland får en sentral og nasjonal rolle i den grønne omstillingen. Regionens sentrale posisjon må ikke ta slutt med oljen, mener de.

AUF vedtok fjor høst styrt avvikling av oljenæringen. Foto: AUF

AUF vedtok fjor høst styrt avvikling av oljenæringen. Antall oljearbeidsplasser må kraftig reduseres.

– Derfor er det viktig å snu om på mest mulig fortest mulig. Men den ekspertisen vi har fra oljeindustrien, alle ingeniørene, kan vi omstille oss. Havvind er ett eksempel, mener Myklebust som tar til orde for subsidiering av havnvindindustrien.

«Rogaland som i flere tiår har vært oljehovedstaden kan i dag bli Norges grønne hovedstad. Rogaland er et fylke der mulighetene er store. Vi krever ambisiøse politikere og konkrete tiltak», sier Rogaland AUF.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Politikk
 2. Klima
 3. Olje og gass
 4. Fornybar energi
 5. Energipolitikk