Oljefest med etterspill

I Norge er svenske Lundin helt etter gigantfunn i Nordsjøen. Hjemme blir medlemmer i den styrtrike oljefamilien anklaget for å ha bidratt til krigsforbrytelser i Sudan. Skandalen inkluderer utenriksminister Carl Bildt.

Den svenske journalisten Bengt Nilsson reiste i 2001 sammen med Ian Lundin på den såkalte Lundin-veien, som det svenske oljeselskapet skal ha vært med å finansiere. Barnesoldatene som plutselig dukker opp skal være ansatt for å vokte oljeinstallasjonene.
 • Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

«Mange små barn druknet i elva mens de prøvde å flykte fra rytterne... mennene jagde folkene til elva og skjøt dem mens de kjempet seg over sammen med småbarn og gamle... To unge kvinner, Nylaluak Riek og Nyanhialdiu, var nær termin, men rytterne skjøt dem mens de flyktet.»

Historien er fortalt av en kvinne som mistet ti av slektningene sine under et angrep på landsbyen Nhialdiu i den sørlige delen av det daværende Sudan. Til sammen skal landets egne myndigheter ha tatt livet 3000 av landsbyens 10.000 innbyggere. Landsbyen ble jevnet med jorden — angivelig for å rydde plass til en oljebrønn.

VIDEO: Se video fra Sudan her

Kvinnens historie er hentet fra rapporten «Unpaid Debt» (Ubetalt gjeld) som 50 menneskerettighets- og hjelpeorganisasjoner (ECOS - European Coalation on Oil in Sudan) publiserte i juni 2010. I rapporten beskyldes oljeselskapene Lundin fra Sverige, malaysiske Petronas og OMV fra Østerrike for å være medskyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Sudan i perioden 1997-2003.

En julidag i 2011 lander et helikopter på Sola. Ut kommer tre generasjoner Lundin - en bestemor, to sønner og tre barnebarn. De har lagt turen fra USA innom leteriggen «Bredford Dolphin» i Nordsjøen, på vei til sommerhuset i den svenske skjærgården. De smiler og ler - alt tyder på at oljeletingen i regi av det norske Lundin virkelig har slått til.

En måneds tid seinere blir det offentlig kjent at oljefunnet henger sammen med et funn Statoil har gjort i nærheten. En elefant er funnet - en gigant som er det største i verden dette året og det største som er gjort på norsk sokkel på kanskje så mye som 20 år.

Hva vil det si? Tja, i ukene og månedene som kommer blir verdien beregnet til svimlende 1500 milliarder kroner. Hele Norge jubler, i Oljedirektoratet forlenger geologene oljealderen på norsk sokkel. Og mens resten av Europa sliter i en dyp, økonomisk krise, er en ny oljeboom på gang i Norge.

Dagen da de enorme dimensjonene i funnet som seinere får navnet Johan Sverdrup blir klart, er den viktigste i selskapets historie, ifølge toppsjef i morselskapet, svenske Lundin Petroleum, Ashley Heppenstall:

— Vi fant nøkkelen som åpnet dørene til juvelene, sier han i en kommentar.

Jammen trenger han de gode nyhetene. For i Sverige har Lundin siden sommeren 2010 vært under etterforskning for å ha utnyttet den blodige borgerkrigen i Sudan til å tjene penger på oljeutvinning.

Les også

Slik svarer Lundin Petroleum

- Jeg har barn selv. Å se unger i denne alderen med våpen erveldig urovekkende, sa Ian Lundin da han plutselig ble omringet av barnesoldater på en reise sammen med den svenske journalisten Bengt Nilsson sør i Sudan i 2001.

Hvor kommer disse anklagene fra? Noe av svaret finnes på en fredskonferanse i byen Juba sør i Sudan i november 2006. Etter 22 års sammenhengende borgerkrig blir landets framtid diskutert. En samling sudanske sivile ber europeiske organisasjoner om hjelp til å sikre freden ved å sørge for rettferdighet og oppreisning for ofrene etter krigen, som også handlet om oljerikdom.Resultatet er ECOS-rapporten «Unpaid Debt». Den slår fast at myndighetene i oljeselskapenes hjemland Sverige, Østerrike og Malaysia må etterforske mulige brudd på internasjonal rett, svare for at de ikke grep inn og stoppet overgrepene og sikre at ofrene får erstatning fra oljeselskapene for de lidelsene de er blitt påført. En kompensasjon er estimert til 300 millioner dollar — eller 16,6 milliarder norske kroner.

- Det er oljeselskapenes plikt - siden de forlot Sudan med stor profitt - å betale erstatning til ofrene. Det var ikke Lundin og de øvrige oljeselskapene som utførte overgrepene mot sivilbefolkningen, men de burde ha forstått at oljeproduksjonen forverret krigen. En slik prosess vil yte rettferdighet til ofrene og kan bidra til forsoning og tilgivelse. Lundin er rikt nok til å betale. Da vil saken være over, sier ECOS-leder Egbert G. Ch. Wesselink til Aftenbladet.

- Rapporten vår er svært alvorlig, og vi tror svenske påtalemyndighet forbereder seg på å reise til Sudan. Etterforskningen omfatter de som tok beslutningene i Lundin. Da er det sannsynlig å inkludere blant andre brødrene Ian og Lukas Lundin, toppsjef Ashley Heppenstall og tidligere styremedlem Carl Bildt, sier han.

Styremedlem i Lundin, Carl Bildt (til venstre), sammen med avdøde Adolf Lundin.

Grunnlegger Adolf Lundin (1932-2006) startet karrieren som ansatt i Royal Dutch Shell. På en flyplass tidlig på 1970-tallet havnet han i en samtale med en forretningsmann. Kontakten resulterte i at Lundin var med på å finne verdens største gassfunn i Qatar i 1976.I løpet av 30 år har ulike deler av Lundin-konsortiet vært i over 40 land, mange av dem diktaturer. Lundin har aldri vært redd for å drive forretninger i land med krig og uroligheter og har boret olje i Gadaffis Libya, Assads Syria, Hussains Irak. Da Adolf Lundin ble kritisert for gullgraving i Sør-Afrika under apartheidregimet, skal han ha uttalt:

«Jeg forstår ikke det svenske raseriet mot dette vakre landet.»

Les også

Carl Bildt avslår å kommentere

Gründer Adolf H. Lundin døde i 2006, 73 år gammel. Han var aldri vært redd for å drive forretninger i land med krig og uroligheter.

I Zaire (nåværende DR-Kongo) i august 1996 jobber Adolf Lundin med å sikre seg eierskap til kobber— og koboltgruven Tenke Fungurume. Ifølge avisen Le Monde Diplomatique skjer det ved å kontakte landets beryktede diktator Mobutu: Avtalen ser ut til å gå i vasken, men Lundin klarer å overtale USAs tidligere president George Bush sr. til å ringe Mobuto. Kort tid seinere blir eierandeler i gruven overdratt til et av Lundins selskaper. Lundin ble seinere kritisert av FN for å være blant de selskapene som plyndrer landets naturressurser. Den dag i dag har Lundin-familien en stor eierandel i gruven.«Vi arbeider uten å ta hensyn til politisk risiko,» har Adolf Lundin sagt, ifølge den franske avisen. «Det er så vanskelig å gjøre store olje- og gassfunn at dersom du også begrenser deg til land som er politisk sikre, har du ikke en sjanse. Det er som å starte en maraton med brukket ben.»

Tidligere eide Adolf Lundin alt personlig, men etter at han ble alvorlig syk av leukemi i 2003, ble eierskapet omorganisert via ulike skatteparadiser. Anklagene er at eierskapet er organisert slik for å slippe å betale arv og formueskatt, mens Lundin-familien så fordelen i å slipe en opprivende strid om eierskapet blant arvingene, det vil si de fire barna (Ian, Lukas, Mona Hamilton og Nicola Mordasini) og enken Eva.

Familien er kjent for å pleie kontakt med de borgerlige regjeringene i Sverige. De er for øvrig i dag bosatt i Sveits, Canada og USA.

I dag sitter sønnene Ian og Lukas i styret i Lundin Petroleum. Familien styrer over 31 prosent av aksjene gjennom Lorito, Landor Particiations Inc og Zebra Holdings and Investment (Guernsey) Ltd.

Stridens kjerne i Sudan var det lukrative oljefeltet 5A i sør som daværende Lundin Oil (kjøpes av Talisman i 2001, da opprettes Lundin Petroleum), Petronas og OMV hadde sikret seg rettighetene til i en avtale med regjeringen i nord - altså mens borgerkrigen pågikk for fullt. Men regjeringssoldatene fra nord hadde ikke full kontroll over området. I krigen mellom regjeringssoldatene og væpnede grupper fra sør, ble de sivile skyteskiver. Hus og landsbyer ble plyndret og satt i brann. Sivile ble voldtatt, torturert og drept i tusentall, barn misbrukt og hundretusenvis fordrevet fra sine hjem. Anslagsvis ble 12.000 mennesker drept og 160.000 fordrevet i dette området mellom 1997 og 2003, ifølge «Unpaid Debt».

«Lundin-veien» er den blitt kalt og fører fram til det lukrative oljefeltet 5A i Unity State i Sør-Sudan. Veien, som er en avytterst få i landet, ble finansiert med hjelp fra det svenske oljeselskapet som fant olje der i 1998. Raskt ble den tatt i bruk av de krigførende partene i Sudans blodige borgerkrig og bidro til flere krigshandlinger i området. «Hvor vi kommer ser vi sporene etter oljen ogkrigen,» skrev svenske Aftonbladets team som besøkte området i fjor.

Rapporten er så rystende at svensk påtalemyndighet 21. juni 2010, 13 dager etter at innholdet i rapporten blir kjent, beslutter å starte en etterforskning som rammer sentrale personer tilknyttet Lundin i perioden oljeselskapets omstridte engasjement i Sudan pågikk.«Formålet med undersøkelsen er å avdekke om det er personer med tilknytning til Sverige som kan mistenkes for å være innbladet i forbrytelser,» skriver aktor Magnus Elving i en kort redegjørelse.

Krigshandlingene i Sudan har siden vært saumfart av etterforskere og analytikere fra krigsforbryterkommisjonen i kriminalpolitiet. Store mengder dokumenter er innhentet, og en rekker personer skal avhøres. Til slutt vil påtalemyndigheten gi svar på om noen kan tiltales for å ha medvirket til menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser.

Elving får mange spørsmål om saken, men skriver til Aftenbladet at etterforskningen er hemmelig. Han vil ikke la seg intervjue, og det er svært vanskelig å si når etterforskningen er ferdig. Men det vil ta tid. Elving anslår ett til to år til.

Men allerede flere år før ECOS leverer sin rapport, hadde flere menneskerettighets— og hjelpeorganisasjoner varslet om grusomheter knyttet til oljevirksomheten:

I mars 2001 er Mark Curtis, leder i britiske Kirkens Nødhjelp, på telefon direkte med styret i det svenske oljeselskapet.

- Lundin har finansiert infrastruktur, blant annet veier og en flystripe. Dette har gjort det lettere for regjeringen og det militære å flytte soldater og våpen for å avfolke oljeområdet. Flystripen er tatt i bruk av bombefly, hevder han.

- Vi sitter også med informasjon om at Lundin fram til 1999 hadde ansatt et tidligere medlem av en milits som er anklaget for å ha drept og voldtatt sivile og brent deres hjem, sier han til styret.

Curtis ber derfor Lundin stoppe sine operasjoner i Sudan umiddelbart. Styremedlem Carl Bildt er ikke til stede på det omtalte styremøtet, ifølge dokumentene fra Kirkens Nødhjelp.

«Konstellasjonen av oljeselskap ledet av Lundin burde, tatt i betrakting den overveldende rapporteringen på den tiden, vært klar over de overgrep/misbruk de væpnede gruppene som sørget for deres sikkerhet sto for. Men de fortsatte samarbeidet med sudanske myndigheter, deres selskaper og hær,» skriver ECOS siden.

De siste årene har skandalen i Sverige ligget og ulmet. Innimellom blusser bålet opp.

I Etiopia 1. juli i 2011 pågripes den svenske journalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson. De har tatt seg ulovlig inn i det afrikanske landet. De er skutt og skadet i den etiopiske regionen Ogaden. De anklages for terrorisme av myndighetene i landet. Selv sier de at de er på jobb for å dokumentere overgrep mot lokalbefolkningen fra oljeselskaper som Lundin har eierinteresser i.

Samtidig som norske aviser slår fast at Lundins oljefunn i Norge er et av de største noensinne, bestemmer en etiopisk domstol at de svenske journalistene skal holdes fengslet, mistenkt for samarbeid med terrorister i Etiopia.

På grunn av sin rolle som tidligere styremedlem beskyldes utenriksminister Carl Bildt for å ha en dobbeltrolle. Kritikken mildnes ikke av at han reiser på ferie da dommen på 11 års fengsel mot de to journalistene faller.

I ukene som kommer, bygger kritikken seg opp. Folk demonstrerer i gatene. Utpå nyåret i fjor blir Bildt, blant annet i pressen, bedt om å gå av. Det gjør han ikke. Seinere blir de to journalistene benådet og får reise hjem. Det skal ha skjedd etter langvarig diplomatisk virksomhet mellom Etiopia og Sverige.

Oppstyr blir det også i forbindelse med generalforsamlingen i Lundin Petroleum i mai 2012. Debatten blir svært opphetet etter at den svenske forsikringskjempen Folksam og ECOS foreslår at generalforsamlingen skal vedta en uavhengig gransking av selskapet.

Carina Lundberg Markow, sjef for ansvarlige investeringer i Folksam, sier til Aftenbladet:

- Den svenske påtalemyndigheten undersøker de enkelte styremedlemmenes ansvar, for eksempel Carl Bildt.

Vi mener at Lundin må åpne arkiv, protokoller og vise fram sine handlinger til en ekstern gransker. Lundin har sagt de er helt uskyldige. En egen gransking er en bra måte å komme til bunns i disse anklagene på.

Lundin-familien, som kontrollerer over 31 prosent av aksjene, stemmer imot. Folksams forslag får støtte fra 22 prosent av aksjonærene og faller. Folksam selger seg så ut av selskapet.

Men hvordan gikk det til at Lundin er blitt en gigant på norsk sokkel? Da Lundin selger seg ut av Sudan, sitter selskapet i Sverige igjen med en pen slump penger. I 2003 blir datterselskapet Lundin Norway opprettet.

I sin egen kvartalsrapport dette året bekrefter Lundin i Sverige at de brukte overskuddet fra Sudan-aktivitetene til å kjøpe oljeselskapet DNOs norske eiendeler. «Som et resultat vil vi være i stand til å finansiere oppkjøpet av DNOs verdier». Slik får Lundin fotfeste på norsk sokkel.

Norske myndigheter følger raskt opp med å gi Lundin en rekke tillatelser til å utvinne olje og gass. Etter hvert er Lundin blitt en stor aktør, mellom 70 og 80 prosent av Lundins virksomhet er i dag norsk. Utbygginger for om lag 24 milliarder kroner skal for en stor del finansieres med lån fra morselskapet i Sverige.

Klikk på bildet for å lese

ECOS-leder Egbert Wesselink mener Lundins inntreden på norsk sokkel skyldes en glipp fra norske myndigheter og Statoil.- Dette er blodpenger. Lundin fikk klarsignal i Norge fordi selskapets bakgrunn bare ble undersøkt mot miljø og økonomi. Statoil går ikke inn i samarbeid med selskaper andre steder i verden uten først å undersøke mot menneskerettigheter, etikk og sosial ansvarlighet, sier Wesselink.

Styremedlemmer som er under etterforskning for alvorlige lovbrudd bør ikke ta avgjørelser for selskapets framtid. Deres personlige interesser er i konflikt med selskapets, mener ECOS-lederen.

Lundin Norways toppsjef, Torstein Sanness, sier at spørsmål rundt Lundins Sudan-aktiviteter må rettes til morselskapet i Sverige.

- Sudan-diskusjonene er ikke så lett for oss å kommentere. Dette er forhold fra tiden før Lundin etablerte seg i Norge. Vi er opptatt av den vi også, men vi har ikke så mye å tilføye. Selv har jeg snakket med de folkene i morselskapet som har vært i Sudan. Jeg er rimelig sikker på at den svenske påtalemyndigheten blir ferdig. Jeg tror ikke det er noe problem å få dette opp på bordet, sier Sanness.

Statoil sier at selskapet ikke vil kommentere Lundins engasjement i andre land, og at det er norske myndigheter som bestemmer sammensetningen av partnere i lisenser på norsk sokkel.

- Vi har et godt samarbeid med Lundin i de lisensene der vi begge har eierandeler, sier mediekontakt Ola Anders Skauby.

I hele sitt liv var Adolf på jakt etter en elefant, altså et oljefunn på over 1 milliard fat oljereserver. Noen elefant fant han ikke, til tross for at børsselskapet i hans selskapsgruppe, Lundin Petroleum, ble vurdert til å ha en verdi på 80 milliarder svenske kroner da han døde i 2006. Derfor er funnet på norsk sokkel historisk. Endelig har Lundin lykkes med sin første elefant.

I tillegg til muntlige kilder, blant annet de som er sitert i teksten, har Aftenbladet brukt følgende kilder: ECOS: «Unpaid debt», FN, Bizweb, Dun & Bradstreet, Nasdaq, Toronto Stock Exchange, Olje— og energidepartementet, nettsider for ulike Lundin-selskaper, avisartikler fra blant annet Le Monde Diplomatique, Aftonbladet, Veckans Affärer, Stavanger Aftenblad, Dagsavisen, Dagens Næringsliv, VG og Aftenposten.

«Det her er Lundinland. Hit til en av Afrikas mest gudsforlatte steder, kom det svenske oljeselskapet Lundin Oil i 1997 for å lete etter svart gull i blokk 5A. Fattigdommen på jordoverflaten stå i skarp kontrast til rikdommen under jorden,» Aftonbladet oppsøkte «Oljens glemte ofre» i 2012.

«Det her er Lundin-land. Hit til en av Afrikas gudsforlatte steder, kom det svenske oljeselskapet Lundin Oil i 1997 for å lete etter svart gull i blokk 5A. Fattigdommen på jordoverflaten står i skarp kontrast til rikdommen under jorden», skrev svenske Aftonbladet da de oppsøkte «Oljens glemte ofre» i 2012.

Les også

 1. Slik svarer Lundin Petroleum

 2. Carl Bildt avslår å kommentere

 3. – Lundin er et bandittselskap

 4. Folketrygdfondet stemte imot Lundin-gransking

Oljearbeidere i Sudan, fra rapporten «Lundin Oil in Sudan» (2001), utarbeidet av Lundin.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. – Tiltakene plager mer enn sykdommen

 5. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 6. Skal minnes Thore Pettersen: – Han var en sol av et menneske