- Vi må begynne å si nei til olje

Venstres Guri Melby kritiserer Ola Borten Moe og de store partiene for SSBs nye oljerapport. Hun mener det er på tide å begynne å si nei til utvinning av olje.

Publisert: Publisert:

Guri Melby mener vi må begynne å si nei til nye utbygginger. Foto: Venstre

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Det kommer stadig flere rapporter som viser at redusert oljeutvinning i Norge er et effektivt klimatiltak. Denne kunnskapen nekter regjeringen med Ola Borten Moe i spissen å ta innover seg. Det viser at klimapolitikken er blitt en evig taper i den rødgrønne regjeringen, som bare er opptatt av kortsiktig gevinst, sier Guri Melby, sentralstyremedlem og stortingskandidat for Venstre til Aftenbladet.

Les også

Verdens fattige trenger ikke norsk olje og gass

Melby sier at et av alternativene er å si ja til gass, som forurenser mindre og kan brukes som en brobygger mot fornybarsamfunnet, og heller begynne å si nei til å bygge ut nye oljefelt.— Det betyr ikke at vi skal si nei til at, men det hadde vært så lett for Norge å gå foran på dette feltet. Det trengs ingen ny teknologi, og ingen store investeringer, bare en vilje til å si nei til å utvinne noen nye felt. Det er den lavest hengende frukten i klimapolitikken, og regjeringen bare rister på hodet. Det er fortvilende å se at gode argumenter fra samlede fagmiljøer ikke når gjennom, sier Melby.

EKSTERN LENKE: SSB-rapporten

Klimahensyn

— Vi bør være villige til å si nei til nye utbygginger av klimahensyn, ikke bare av hensyn til lønnsomheten. Særlig Høyre, Frp og Ap er ikke villige til å si nei til noe med hensyn til klimaet. Venstre er for karbonfangst, vindmøller og nullutslippskjøretøy, men det enkleste og raskeste tiltaket er redusert oljeutvinning. Det bør ikke være kontroversielt en gang, men sitter tydeligvis veldig langt inne for en oljeavhengig regjering.

På tirsdag publiserte Statistisk sentralbyrå en rapport som konkluderte med at argumentet om at de fattige i verden trenger norsk olje og gass ikke stemmer. Den viste også at dersom Norge kutter i utslippene fra oljesektoren, viil dette ha en positiv effekt på klimautslippene.

Les også

Oljeministeren fnyser av SSB-rapport

Representanter for Ap, Høyre og Frp gikk ut og kritiserte denne rapporten.Olje— og energiminister Ola Borten Moe sa til Aftenbladet at han mener at konklusjonene i rapporten er feil.

- Respektløst

— Jeg synes måten Ola Borten Moe bare avfeier dette viser liten respekt for det seriøse arbeidet som er gjort. Denne rapporten slår hull på myten om at norsk olje og gass vil redde de fattige i verden. Borrten Moe viser med dette at han har skylappene på og at han ikke er villig til å tilegne seg ny kunnskap, sier Melby.

Hun legger til at det står i Venstres partiprogram at de ønsker å redusere oljeutvinning over tid.

— Det første vi kan gjøre er å si nei til å bore etter olje i Lofoten og Vesterålen. Selv om vi kanskje går glipp av noen inntekter er dette tiltak som det ikke koster noe å innføre.

Publisert:

Les også

  1. - En enorm norsk egotripp

Mest lest akkurat nå

  1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  4. Leteaksjon etter mann (63)

  5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

  6. Mann koronasmittet i Sola