Annonsørinnhold

La deg inspirere av generasjoner

med blomstrende lidenskap

Få gartnerens beste tips til

en levende og spirende hage

Utforsk Brynes Planters rike historie og få nyttige tips til hvordan du kan skape et blomstrende utemiljø.

På Jåttå i Stavanger finner du et hagesenter med røtter som strekker seg tilbake til 1800-tallet. Plantenes verden er stadig i endring, men gjennom generasjoner har Brynes Planter bevart sin posisjon som en grønn oase i byen.

Når du trår inn dørene til Brynes Planter, merker du straks at du har ankommet et helt spesielt sted. Her finner du et mangfold av liv og farger. Det er ikke uten grunn at dette hagesenteret har blitt en hjørnestein i Stavangers flora.

Wood, Rectangle, Art, Wall

– Tippoldefar hadde en drøm om å skape et sted der folk kunne komme for å oppleve plantenes magi, og der de kunne lære og hente inspirasjon til sine egne hager, forteller daglig leder Siri Bryne Ringstad.

Fem generasjoner

Historien om Brynes Planter startet i 1887, da gründeren Thorstein Bryne, en lidenskapelig gartner, etablerte sin egen planteskole.

Gjennom fem generasjoner har Brynes Planter vokst og utviklet seg, fra den beskjedne planteskolen til det imponerende hagesenteret det er i dag. Siri tar oss med på en guidet omvisning og viser stolt frem de ulike avdelingene av hagesenteret.

– Her finner du både eksotiske og lokale planter, hageutstyr og dekorasjoner, sier hun.

Plant, Gesture
People in nature

Hagesenteret byr på et imponerende utvalg av planter og blomster i alle tenkelige farger og former. Her florerer det av alt fra kaktuser, roser og ikke minst stauder så langt øyet kan se. 

– Jeg elsker stauder! Det er så kjekt med planter som jeg kan klippe og ta inn i en vase. Ikke minst kommer de tilbake år etter år, forteller Siri.

Reiser verden rundt

– Vi jobber hardt for å kunne tilby et bredt spekter av planter som passer for alle typer hager og utemiljøer. Det er viktig for oss å kunne hjelpe kundene våre med å finne det som passer best for deres behov, forklarer Siri entusiastisk.

Brynes Planter legger stor vekt på å holde seg oppdatert på de nyeste trendene og finne de beste plantene for sine kunder. 

– For å oppnå dette, reiser teamet vårt jevnlig til Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Sverige. Disse turene gir oss muligheten til å utforske ulike hagesentre, messer og planteskoler, og lære om de nyeste trendene, innovative dyrkingsteknikker og inspirerende hagedesign.

Se video: Slik klargjør Brynes Planter rosene for sesongen

Siris beste tips for en spirende hage

– Tenk nøye gjennom hvor du plasserer planter og blomster i hagen. Vurder solforhold, vindretning og jordtype når du velger plassering, råder Siri.  

Vind kan påvirke plantenes vekst og helse. Plasser følsomme planter og blomster i ly for vinden, for eksempel bak en hekk, mur eller andre strukturer som fungerer som vindbryter.

Lysforholdene i hagen din er også avgjørende for plantenes trivsel. Noen planter trives best i full sol, mens andre foretrekker skygge eller delvis skygge. Plasser sol-kjære planter som blant annet roser, lavendel og solsikker i de mest solrike områdene.


1

1

– Er du helt i oppstarten av ditt nye bed i hagen, så anbefaler jeg deg å begynne med å tenke på rammen rundt. Enten om det er en hekk eller forskjellige planter. Her er det også lurt å velge planter som passer til hagens størrelse og stil, og som vil trives i jord- og klimaforholdene i området ditt, forteller Siri. 

Er du usikker på hvor du skal begynne? Da er det bare å besøke Brynes Planter for veiledning. Ta gjerne med en enkel tegning på hvordan du ønsker at det skal se ut, så kan de veilede deg gjennom prosessen og anbefale planter som passer til ditt prosjekt og de spesifikke forholdene i hagen din.

2

2

Jord er nøkkelen til trivsel for plantene. God jord har en struktur som tillater røttene å vokse og ta opp næringsstoffer og vann effektivt. En næringsrik, løs og luftig jord gir planter det beste utgangspunktet for å sette dype røtter og blomstre til sitt fulle potensial. 

– Hvis jorden er av dårlig kvalitet, vil plantene slite med å få tilgang til de næringsstoffene og det vannet de trenger for å trives. Et eksempel er rhododendron. Denne planten har fine, tynne røtter som er spesielt følsomme og trenger en porøs og luftig jord for å trives.


3

3

Det er kanskje en selvfølge for mange, men luking er en viktig del av hagearbeidet. Det bidrar til å holde hagen fri for uønskede planter og sørger for at de ønskede plantene får de nødvendige ressursene for å vokse og blomstre.

– Det er viktig å luke regelmessig for å forhindre at ugresset får fotfeste og konkurrerer med de ønskede plantene om næringsstoffer, vann og sollys. Når du luker, sørg for å fjerne ugresset ved roten. Bruk en liten hakke eller ugressfjerner for å løsne jorden rundt ugresset og dra det opp med roten, forteller Siri.


4

4

Friluftsliv og trening

Sveip for å se nyhetene:

Folken
Folken åpnet dørene for studenter og andre i 1988. Huset i Løkkeveien har tre barer, tre scener og et stort kulturtilbud gjennom hele semesteret.
Les mer
Tou scene
En av landets største uavhengige kunst- og kulturinstitusjoner. Studentrabatt på de fleste arrangementer mot fremvisning av gyldig studentbevis.
Les mer
Tappetårnet
Tappetårnet er studentbaren på universitetet, drevet av og for studenter. Baren er åpen hver torsdag fra klokken 17.00. Hvordan komme seg dit: Fra sentrum kan du ta buss 6 mot Sandnes via UiS eller X60 mot Sandnes via SUS-UiS i cirka 15 minutter til UiS øst A. Gå deretter til Kjell Arholms gate 39.
Les mer
Alf & Werner
Livescene, nattklubb og lounge som holder til midt i sentrum. For studenter er det gratis inngang på torsdager og innen klokken 23.00 i helgene.
Oppdag Wilson
Gossip
I Kirkegata 41 finner du Noodle Noodle som har god asiatisk mat som sushi, nudler og risretter til moderate priser.
Oppdag Davida
Cementen
Rockepuben ble etablert i 1987 og er kjent som en av Stavangers beste konsertscener. Studentpris på utvalgte konserter. PS: Etter en sen natt ute, er det fint å kunne komme seg trygt hjem for en billig penge. Med studentbilletten til Kolumbus kan du reise både dag og natt. Rute 2 mot Sandnes og 5 mot Tasta og Randaberg går hele døgnet, hele uka. Natt til fredag og lørdag kjøres i tillegg en rekke nattbusser i ulike retninger fra Stavanger sentrum. Sjekk reiseplanleggeren i sanntidsappen eller kolumbus.no for å finne din rute.
Oppdag Davida

Brynes Planter finner du i Jåttåveien 92:

Til toppen

Annonsørinnhold for Brynes Planter

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2023 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies).