Annonsørinnhold

Nettverk etter soning:

– Det er helt avgjørende å bygge et nettverk som ikke handler om kriminalitet og rus

Hver gang du trykker på Røde Kors-knappen når du panter, støtter du arbeidet deres også i Stavanger. Dette er historien om noe av det panten din går til.

– Jeg gikk opp til Ingrid og sa at jeg trengte en venn.

Allerede før Frode Ekanger skulle sone sin siste dom hadde han bestemt seg. Nå var det nok rus, nok kriminalitet. Nå skulle han få skikk på livet sitt. 

I likhet med mange andre som har tilbragt store deler av livet i rus og kriminalitet, møtte Frode umiddelbart på en hindring.

– Kontakt med vanlige folk som driver med vanlige ting. Å kunne snakke om ting som jeg nå tar for gitt, var vanskelig. Fordi det ikke var noen å snakke med. Det er helt avgjørende å bygge et nettverk som ikke handler om kriminalitet og rus. Rett og slett å få seg noen nye, normale venner, sier Frode. 

For Frode ble Røde Kors sitt prosjekt «Nettverk etter soning» redningen. Prosjektet skal gi straffedømte en lettere overgang til livet etter opphold i fengsel. 

Finn din lokalforening i Røde Kors her.

Fri, rusfri og frivillig

Det har gått tre år siden Frode ble med i Nettverk etter soning. Først som deltager, og det siste året som frivillig. Nå er han rusfri, har vanlige venner, snakker om vanlige ting og har en helt vanlig jobb. Alt dette fikk han gjennom å ta motet til seg, og si ja til hjelpen han ble tilbudt. 

– Jeg tror ikke jeg hadde klart det uten Nettverk etter soning. Da jeg bad Ingrid om en venn, fiksa hun en til meg. Hun satte meg i kontakt med en hyggelig kar og han besøkte meg mens jeg satt inne. Da jeg slapp ut, gikk vi turer, møttes på kafé og snakket om helt vanlige ting, sier Frode.


Pantepenger gir venner

Ingrid Neteland, er hele navnet til hun som skaffet Frode en venn. I dag er hun også venn med Frode. På jobb er hun prosjektleder for Nettverk etter soning i Stavanger. Et tilbud Røde Kors driver over hele landet, for å gi straffedømte en bedre overgang fra fengsel tilbake til samfunnet. 

Finansiert blant annet med midler fra Pantelotteriet, sørger Nettverk etter soning i Stavanger for at over 70 straffedømte får en vanlig venn. Helt vanlige mennesker melder seg frivillig til å bli venn med rusmisbrukere og andre kriminelle som gjerne vil ordne opp i livet sitt.


Ingrid Neteland, prosjektleder for Nettverk etter soning i Stavanger.

– Hovedtanken bak Nettverk etter soning er at vi jobber med én til én relasjoner. De som ønsker det, setter vi i kontakt med noen som skal gå veien sammen med dem. Ideen er å etablere et vennskapsforhold. Derfor forsøker vi å matche deltaker og frivillig så godt som mulig, basert på interesser og engasjement. Min erfaring er at dette er givende for begge parter, for når du skreller bort dommer og fordommer er vi egentlig ganske like, sier Ingrid Neteland.

En vanlig venn, innerst inne

Pantelotteriet er et lotteri hvor du bruker panten som innsats og samtidig støtter Røde Kors.  Halvparten av inntektene Røde Kors mottar fra Pantelotteriet går til de lokale lagene der panteautomatene er plassert. Nettverk etter soning i Stavanger er et av prosjektene. Det er ikke ment å erstatte offentlige programmer. De frivillige er vanlige mennesker som ønsker å gi noe tilbake til samfunnet.

Når den straffedømte for eksempel trenger hjelp til å kontakte det offentlige, støtte i advokatmøter, eller en som kan være med på familiebesøk, er den frivillige der for å hjelpe. 

– De som ønsker, får hjelp av oss til alt og ingenting. De får hjelp til livet. I Nettverk etter soning er vi opptatt av de gode ringvirkningene. Mange tar for eksempel med barna sine på våre arrangementer. Jeg tar med meg min 13-åring, fordi det er viktig å lære henne at personen bak rusen og kriminaliteten er helt vanlig, akkurat som oss, forteller Ingrid Neteland. Og legger til - for henne er det like naturlig å invitere Frode på taco på fredagen, som noen andre. For det som har skjedd før er irrelevant.

Her kan du lese mer om Stavanger Røde Kors.


Personen bak rusen og kriminaliteten er helt vanlig, akkurat som oss.
– Ingrid Neteland

Fikk et nytt liv

Gjennom kontakten med Nettverk etter soning fikk Frode Ekanger jobb som pleiemedarbeider i en bolig. Mens han satt inne i Stavanger fengsel tok han fagbrev som helsefagarbeider, og skal starte på utdannelse som vernepleier til høsten. 

–Jeg var røver og rusmisbruker i 10-12 år. Det ble mange turer inn og ut av fengsel. Nå er livet helt annerledes, og jeg tror ikke jeg hadde klart det uten tilbudet fra Røde Kors, og Nettverk etter soning. Jeg har selv blitt frivillig og bruker mye tid på det. Her treffer jeg mange hyggelige folk, uten baktanker. Nå venter jeg på min egen match, en som er på vei ut i samfunnet igjen, som jeg kan være en helt vanlig venn for, sier Frode. 

Man bidrar med et trykk på en knapp

Røde Kors mottar uvurderlige midler gjennom Pantelotteriet. Når man satser panten i Pantelotteriet, gir det Røde Kors enda bedre forutsetninger for å drive sitt humanitære arbeid videre.


Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Røde Kors

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2020 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)