Foreldrene var først i tvil: – Derfor valgte vi å døpe Pia

Da Anette og Håvard Paulsen ble foreldre, var de usikre på om de skulle døpe datteren eller ikke. – Øyeblikket da presten holdt Pia opp foran gjestene, var overraskende sterkt, sier Håvard.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Lille Pia (3 mnd) lå i mammas mage da Anette (38) og Håvard Paulsen (40) giftet seg i Kampen kirke i Oslo i vinter. Etter at datteren var født, dukket spørsmålet om dåp opp. Ingen av dem hadde noen spesiell tilknytning til kirken fra før, så svaret var ikke gitt på forhånd.

– Jeg tenkte litt fram og tilbake på det med dåp, men du var heller ikke helt sikker, sier Anette og ser bort på Håvard. Han forteller at han valgte å gå en annen vei i ungdomstiden, og tok avstand fra religion og «hele den pakka».

– Som voksen har jeg hatt en utvikling, der åndelighet er en like virkelig dimensjon som den fysiske og psykiske, sier Håvard.

BARNEDÅP:  Pia ble døpt i Kampen kirke i Oslo mens det var sterke corona-restriksjoner. Likevel fikk venner og familien komme inn og overvære seremonien.
BARNEDÅP: Pia ble døpt i Kampen kirke i Oslo mens det var sterke corona-restriksjoner. Likevel fikk venner og familien komme inn og overvære seremonien.

Ekteparet falt ned på valget om å døpe datteren av flere årsaker.

– Det som var viktig for oss, er at hun får bli en del av et større kulturelt fellesskap, ikke bare det religiøse. Dessuten så vi på dåpen som en fin markering for å ønske noen velkommen til verden, sier han.

Håvard og Anette tenkte at ved å døpe Pia, vil hun selv stå fritt til å velge konfirmasjon eller ei når den tiden kommer. Om hun ikke var døpt, måtte hun døpes som tenåring for å bli konfirmert i kirken.

Les også: Seks gode grunner til å velge dåp

BRYLLUP OG DÅP: Håvard giftet seg med Anette da hun var gravid med Pia, så dermed ble det både bryllup og dåp i Kampen kirke i løpet av få måneder.
BRYLLUP OG DÅP: Håvard giftet seg med Anette da hun var gravid med Pia, så dermed ble det både bryllup og dåp i Kampen kirke i løpet av få måneder.

En kjærlighetserklæring

Anne Berit Evang er prest i Grorud, Rødtvedt og Romsås kirker. På hjemmebane er hun trebarnsmor, men også hun gikk noen runder før hun døpte barna sine.

– Jeg er jo prest, så man kan tenke at dåp var en selvfølge. Men vi er to foreldre, og det var ikke like naturlig for mannen min å velge dåp. Vi snakket en del om det, for det var viktig for meg at dette var noe vi begge ville. Dessuten var det en nyttig erfaring å stille meg selv spørsmålet «hvorfor døper jeg barna mine?»

Vurderer du dåp for barnet ditt? Her kan du lese mer

PREST OG TREBARNSMOR: Anne Berit Evang i Romsås kirke i Oslo, som har en av byens flotteste døpefonter med rennende vann.
PREST OG TREBARNSMOR: Anne Berit Evang i Romsås kirke i Oslo, som har en av byens flotteste døpefonter med rennende vann.

– Og hvorfor døpte du barna dine?

– Jeg erfarte at dåpsritualet kommuniserte med noe dypt i meg. Både takknemligheten og gleden over den gaven et lite barn er, men også bekymringen og uroen som følger med å ha ansvaret og omsorgen for dette lille mennesket, sier presten. Hun fortsetter:

– Vi kan ikke alltid være der som foreldre og passe på barna våre. Det å bære barnet inn i kirken, og legge det i Guds hender i dåpen, føltes dypt meningsfylt. Dåpen er jo en kjærlighetserklæring og en gave fra Gud! Det handler om å sette våre liv inn i en større sammenheng, sier Evang.

BARNEDÅP I KIRKEN: – At du er åpen for en tro, at det finnes noe større, er noe av det man gir barnet sitt gjennom dåpen, sier prest Anne Berit Evang.
BARNEDÅP I KIRKEN: – At du er åpen for en tro, at det finnes noe større, er noe av det man gir barnet sitt gjennom dåpen, sier prest Anne Berit Evang.

Presten påpeker at det ikke er noen krav knyttet til det å velge barnedåp. Men hun anbefaler å snakke om hva de kristne høytidene betyr etter hvert som barnet vokser til.

– Det handler om å gi barnet tilhørighet og kjennskap til kristen tro og tradisjon. Det er viktig for å forstå den verden vi er en del av, og det er et godt fundament for at en ungdom senere kan ta en beslutning om hva hun eller han selv ønsker, sier hun.

Her kan du finne din nærmeste kirke og avtale dåp

OVERRASKET: Pappa Håvard Paulsen forteller at han var overrasket hvor sterkt øyeblikket føltes da presten løftet opp datteren foran gjestene i kirken.
OVERRASKET: Pappa Håvard Paulsen forteller at han var overrasket hvor sterkt øyeblikket føltes da presten løftet opp datteren foran gjestene i kirken.

Trenger ikke lage stor fest

Nybakte foreldre kvier seg ofte for å arrangere stor familiefest i småbarnstiden. Evang mener det viktigste er å ha fokus på selve dåpen og ikke nødvendigvis en stor, prangende fest.

– Vi låner ut dåpskjoler til de som ønsker det, og barnet kan også døpes i vanlige klær. Min eldste ble ikke døpt før han var seks måneder. Da passet ikke dåpskjolen, men da fikk jeg låne av en naboen, forteller hun.

Hun er opptatt av at dåpen kan gjøres veldig enkel, og at det eneste du trenger å gjøre er å ta kontakt med din nærmeste kirke.

– Man kan gjøre det veldig enkelt. Jeg pleier å si «la andre gjøre jobben for deg». Spør gjestene om de kan bake en kake eller lage litt mat, sier hun.

Det var under spesielle omstendigheter Anette og Håvard valgte å døpe lille Pia.

– Ting ble satt på vent på grunn av corona, men vi ville høre med kirken om det i det hele tatt var mulig. Da droppet vi selskapet, og den nærmeste familien kom til seremonien. Vi fikk heller ikke hatt selskap etter bryllupet, så nå har vi to feiringer å se frem imot, sier de.

Mange holder nå fest igjen, og grensen fra helsemyndighetene er 20 deltakere på private arrangement, 200 hvis det er en ansvarlig arrangør.

Her kan du lese mer om dåp eller ta kontakt med din nærmeste kirke