Arve Ågotnes (foran) og Tor Henning Erdal er stolte over det 200 kvadratmeter store listverksrommet på Montér Åsane. – Vi behandler listene som et interiørprodukt. Foto: Brand Studio
Arve Ågotnes (foran) og Tor Henning Erdal er stolte over det 200 kvadratmeter store listverksrommet på Montér Åsane. – Vi behandler listene som et interiørprodukt. Foto: Brand Studio

Listverk uten lastverk: Slik lykkes du med å legge lister

Du tror kanskje lister er en liten detalj i et rom, men tro om igjen. Lister har mye å si for helhetsinntrykket, og Montér legger listen høyt.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Et fint bilde har alltid en fin ramme. Lister har samme funksjon; de rammer inn rommet og setter prikken over i-en. Man bør spandere litt tid på å velge passende lister og montere dem riktig for best mulig resultat, forklarer Harald Johnsen, produktsjef for trelast i Montér.

I tillegg til den rent praktiske funksjonen å dekke over sprekker og gliper i skjæringspunktet mellom gulv, tak eller karmer, har lister enormt mye å si for det estetiske uttrykket i et rom.

Når det kommer til lister, er valgmulighetene mange - og likeså meninger om hvordan de skal monteres for et best mulig resultat. Montér, Norges største byggevarekjede, har utvalget og fagkunnskapen som trengs for å gi de beste rådene til deg som pusser opp eller bygger nytt.

Se Montér sitt utvalg av lister her.

Listetrender

Mange velger slette, enkle lister til moderne hus, og profilerte lister med karakter til eldre hus, men det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er passer best.

– Det koker til syvende og sist ned til smak og behag, og mange har på forhånd gjort seg opp en mening når de kommer til oss, sier Arve Ågotnes, daglig leder på Montér i Åsane, som åpnet i mars i år.

Montér har 25% rabatt på all lagerført listverk frem til 26. august.

Hvite, enkle lister har lenge vært standarden på listefronten, men nå som det er populært med farge på veggene, ser de en dreining mot å velge lister som matcher gulvene. Listene blir en forlengelse av gulvene og gir en helhetlig opplevelse av rommet.

– Det er også blitt populært å male listene i samme farge som veggene. Man kjøper da lister i ubehandlet tre, men man må huske på å male den med en tre- og panelmaling, forteller butikkansvarlig Tor Henning Erdal på Montér Åsane.

Listverket bor i eget rom

Som eneste byggevarekjede i Norge, har Montér egne listverksrom i mange av byggevarehusene i Norge. Harald Johnsen sier satsingen gjør at de kan gi den beste servicen og kvaliteten til kundene.

Velkommen inn i det aller helligste. Hos Montér bor listene i et eget rom som er temperert og klimatisert.
Listverksrommet er temperert til romtemperatur og fuktstyrt gjennom hele året.

– Dersom du kjøper lister hos oss, slipper du å akklimatisere listene før du monterer dem hjemme. Lister som lagres i en vanlig trelastavdeling, må alltid akklimatiseres i to til tre døgn før du kan montere dem, for å unngå at de krymper etter montering, forklarer Johnsen.

I tillegg til at temperaturen og luftfuktigheten er perfekt for listene, er det  200 kvadratmeter store listverksrommet på Montér i Åsane rent, støvfritt og innbydende for kundene. Her får du studert listene til det fulle.

– Velkommen inn i det aller helligste, smiler Ågotnes.

Butikkansvarlig Tor Henning Erdal er en av spesialistene på lister hos Montér i Åsane. De fleste listene er laget av furu fra Norge, Sverige eller Latvia.

Hele spekteret av lister og fôringer er stilt ut på rekke og rad i et oversiktlig system. Man kan også plukke med seg vareprøver for å prøve i ro og mak hjemme.

– Vi behandler lister som et interiørprodukt, supplerer Erdal.

Kundene får god oversikt over hele sortimentet av lister og kan ta med seg vareprøver hjem for å teste hvilke som passer best.

Riktig utstyr

– Listingen er det siste vi gjør når vi pusser opp, og mange frykter listing er vanskelig. Med riktig utstyr og litt research på forhånd kan alle klare å montere lister selv, sier Erdal.

Utstyret man bør skaffe seg er tommestokk, trelim, spikerpistol, kapp- og gjærsag, hammer, dor, vinkel og tømmerblyant.

– Man får best resultat med en god kapp- og gjærsag og spikerpistol, men man kommer også langt med en fintagget sag, gjærkasse, dykkertspiker, dor og hammer, forklarer Ågotnes.

– Pass på å ha en finslepen sag og vær nøye når du tar mål.

  • Montér har 25% rabatt på all lagerført listverk frem til 26. august.

Hvis du synes dette blir for utfordrende, finnes det produkter som gjør at du slipper å tenke på vinklene.

– Da er gulv- og takklosser, eller såkalte dekorklosser, produkter for deg. Med disse klossene trenger du kun å sage listene rett over, og la klossen stå for selve sammenføyningen.

Hjelp å få

Mange kvir seg for både planlegging og gjennomføring av et listeprosjekt hjemme, men det er hjelp å få.

– Byggeserviceavdelingen kan hjelpe til med blant annet planlegging, kostnadsestimering, tegning, materialvalg og hjemkjøring. Dersom du ikke er komfortabel med å gjøre arbeidet selv, formidler vi dyktige håndverkere som kan gjøre jobben for deg, forteller Ågotnes.

Mange av medarbeiderne på Montér har fagutdannelse fra byggebransjen eller mange års erfaring fra byggevarehuset.

– Hos oss skal du få de beste rådene og den beste servicen - til riktig pris, avslutter Ågotnes.

SE VIDEO - Slik monterer du lister rundt dør:

Huskelisten til deg som skal montere lister

  1. Husk at litt av lengden går ofte bort i kapp. Dette bør tas med i beregningen av hvor mye listverk du skal kjøpe. Standard lengder på lister er 4,4 meter.
  2. Lister må akklimatiseres før montering. Hvis listene ikke får tid til å akklimatiseres til den luftfuktigheten og temperaturen du har i rommet, risikerer du unødvendig krymping etter at listene er montert. Lister som er kjøpt fra en av listverksrommene til Montér er allerede akklimatiserte og kan monteres med en gang du kommer hjem.
  3. Velg riktig utstyr. Utstyret man bør skaffe seg er tommestokk, trelim, spikerpistol (alternativt hammer, dor og dykkertspiker), kapp- og gjærsag (alternativt en fintagget sag og gjærkasse), vinkel, vater og tømmerblyant.
  4. En god idé er å ha en test-list som du sager og prøver for hver nye sammenføyning. Når den passer perfekt, vet du hvilken innstilling du må ha på gjærsagen for at listen skal passe.
  5. Husk å sjekke hvilken tykkelse du må ha på listen for å dekke glipene.

MONTER HAR 25% RABATT PÅ ALL LAGERFØRT LISTVERK FREM TIL 26. AUGUST

Kampanjen gjelder følgende Montér byggevarehus:

Buskerud: 

Vestfold: 

Telemark: