John Egil Gilje trives i øst. Etter en gjennomgang av hele sentrum fant de den perfekte plassen for Kaffekanna.
John Egil Gilje trives i øst. Etter en gjennomgang av hele sentrum fant de den perfekte plassen for Kaffekanna.

Folk i Øst: Derfor er dette Stavangers beste bydel

Festen fortsetter i Stavangers mest trendy bydel

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Det er en undertone av spenning og forventning her, sier John Egil Gilje.

Nybrent kaffe ligger som et forlokkende lag over vinterlufta. Han trer lettbeint over 90 nedstøpte kaffekopper og hilser på dagens første laptop-gjester. KaffeKanna serverer kaffe og god stemning på Stavangers beste østkant.

– Vi gikk gjennom hele sentrum for å finne riktig plassering, men var ikke i tvil. Det måtte bli øst. Atmosfæren her er egentlig primus motor bak hele prosjektet, sier Gilje.

Under leilighetene i 5ᴼ Øst serverer han og datteren Jarne Todd-Gilje alt fra mørke franske fristelser til speed dating. Kaffe- og vinhuset er inspirert av hans mange jobbreiser utenlands.

– Jeg har alltid kjent på kreativiteten og energien i utenlandske kaffehus. Derfor ville vi skape et sted som er typisk for internasjonal kaffekultur. Om kvelden skifter vi konsept med vinbar og småretter, forteller Gilje.

KaffeKanna kombinerer europeiske impulser med stemningen i østre bydel.

– Vi har plukket opp den kulturelle stemningen i øst, og bygger identitet og tilhørighet i bydelen. Du må nesten være her for å kjenne vibbene.

Kaffe på dagtid og vin på kveldstid.
Kaffe på dagtid og vin på kveldstid.

Ildsjeler skaper liv i øst

Varmen. Her fabrikkene lå så tett at temperaturen var to hakk høyere enn byen ellers. Her byens store industriverden kokte før oljeeventyret tok Stavanger til nye høyder. Det som tidligere var byens bakgård, har blitt Stavangers hippeste bydel. I fjor kjempet øst om å gjøre Stavanger til Norges beste by. Bevisst byutvikling, engasjement og skaperkraft har gjort Varmen til en levende kjerne utenfor sentrum.

– Det er veldig mange eksempler på stå-på-viljen og skapergleden som preger denne bydelen. Ildsjeler bærer frem spennende prosjekter som skiller seg fra mengden. Det er utrolig mye spennende som skjer, sier prosjektselger Tone Ulvik Johnsen i OBOS.

– Lokale krefter sørger for en solid utvikling. Det har kommet så mange bra konsepter at du kan legge en hel kveld like utenfor stuedøra, sier Tone Ulvik Johnsen.
– Lokale krefter sørger for en solid utvikling. Det har kommet så mange bra konsepter at du kan legge en hel kveld like utenfor stuedøra, sier Tone Ulvik Johnsen.
Besøk prosjektets hjemmeside her.

To minutter fra KaffeKanna har mikroprodusenter tatt over Mathallens tidligere lokaler. Fermenten serverer lokalprodusert mat med lokal optimisme. Folk holder varmen på Tou Scene, ØST, Ostehuset og Basil & Co, for å nevne noen.

– Lokale krefter sørger for en solid utvikling. Det har kommet så mange bra konsepter at du kan legge en hel kveld like utenfor stuedøra, sier Ulvik Johnsen.

– Stor delingskultur

Gammelt og nytt, industri og moderne arkitektur. Historie og urban vekst i fin blanding. Stavangers østkant er tett på kjernen, men likevel nær natur og friområder. Bak en nyoppusset iddis inne i Hermetikken, er kaffen fortsatt varm etter dagens første gjester.

Caroline Steine har servert havregryn og nøtter til en gjeng morgenfugler som startet dagen med bøy og tøy på Satya Yoga.
– Jeg drømmer om en søndagsjazz- og pannekakevariant, men vi får ta en ting om gangen, sier Steine.

Caroline Steine (til høyre) stortrives på Hermetikken etter å ha mistet jobben i oljebransjen.
Caroline Steine (til høyre) stortrives på Hermetikken etter å ha mistet jobben i oljebransjen.

Hun tok til som koordinator på Hermetikken etter å ha mistet jobben i olja. Nå står koppene klar til alle som vil ta turen innom det nye byrommet i Badedammen. Studenter, arbeidsledige og andre møtes på en uformell plattform for å bygge nettverk og gode ideer.

– Vi er inspirert av den gamle produksjonen, og ruller samtidig frem masse nytt. Her har vi fokus på norsk design og produksjon. Dette er markedsplass, håndverk- og arbeidssted, forteller Steine.

Både kronprinsessen og Stavangers egen designerdronning, Leila Hafzi, har levert kjoler til veldedig vintage-salg på Hermetikken. Blomsterdekoratører, matprodusenter og håndverkere samles her. Den kreative klassen har snudd arbeiderstrøket til en bærekraftig bydel. Øst byr på kulturelt mangfold, høy puls og hurrarop.

– Dette er byens uslipte diamant. Jeg har blitt sugd inn i området her. Det er en stor delingskultur hvor vi bygger hverandre sterke, sier koordinatoren.

Naturlig møteplass i midten

I bunn ligger de uformelle møteplassene for alle som bor og lever i østre bydel.

– Vi vil tilføre noe til området og skape gode møteplasser, sier Steine.
Hun får støtte fra Tone Ulvik Johnsen i OBOS. Med prisvinnende arkitektur, butikker og samlingssteder har 5ᴼ Øst også blitt en naturlig møteplass i bydelen. Derfor fikk Lokalsenteret 5ᴼ Øst også Stavanger kommunes Byggeskikkpris 2016. Klikk her for å lese hva Stavanger Aftenblad skrev om prisen.

– Vi har hele tiden hatt fokus på de gode møteplassene. Kvartalet her er «vrengt», og knyttes naturlig sammen med Ostehuset og Lervigparken på andre siden av gata. Det er et levende samlingssted hele året, sier prosjektselgeren.

I 5ᴼ Øst bor du tett på alt som rører seg i en bydel på fremmarsj.

Dette MÅ du få med deg på Stavangers beste østkant:

  • What’s brewing – den årlige ølfesten på Tou Scene
  • ØST – spesialist på håndverksøl
  • Fortou – byens beste street-food
  • Den spiselige byfest – Årets utendørs høydepunkt
  • Ostehuset Øst – selve kjennetegnet på østre bydel for mange
  • Basil & Co – ekte europeiske smaker
  • KaffeKanna – kaffe om dagen/vin om kvelden – med masse eventer
  • Fermenten - mikroprodusenter med ost og fermenterte grønnsaker
  • I tillegg finner du muligheter til å trene yoga, matmarked, parkliv og mye mer.
Besøk prosjektets hjemmeside her.