Siste nytt om valget i USA

Festet innlegg
37 etterforskes for politidrap under stormingen av Kongressen
i dag kl 18:10av NTB
DEL
En politibetjent mistet livet da sinte Trump-tilhengere stormet Kongressen forrige onsdag. 37 personer etterforskes for drapet. Her prøver politiet å holde mobben unna kongressbygningen like før den ble stormet. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB
En politibetjent mistet livet da sinte Trump-tilhengere stormet Kongressen forrige onsdag. 37 personer etterforskes for drapet. Her prøver politiet å holde mobben unna kongressbygningen like før den ble stormet. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB

Det føderale politiet FBI etterforsker 37 navngitte personer for drap på en politimann da Kongressen i USA ble stormet, ifølge New York Times.

Politibetjenten Brian Sicknick var en av fem som døde under opptøyene og demonstrasjonene i Washington i forrige uke. Ifølge New York Times etterforskes 37 personer for drap på Sicknick.

Sicknick døde av skadene han pådro seg da han ble slått med et brannslukkingsapparat da kongressbygningen ble stormet. 14 andre politibetjenter ble skadd, ifølge et etterforskningsdokument som avisa har fått tilgang til.

FBI frykter flere voldelige angrep i tida framover, og etterretningsagenter har sett kinesiske, iranske og russiske forsøk på å hisse opp stemningen ytterligere.

Siste innlegg
Har du spørsmål om presidentvalget ? Vi vil gjerne høre fra deg!!
Spør her
 • av NTB
  DEL
  Kilder: Mike Pence gratulerte Kamala Harris
  Visepresident Mike Pence hilser på medlemmer av nasjonalgarden som vokter Kongressen i forkant av innsettelsen av Joe Biden som president neste uke.
Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  Visepresident Mike Pence hilser på medlemmer av nasjonalgarden som vokter Kongressen i forkant av innsettelsen av Joe Biden som president neste uke. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  USAs visepresident Mike Pence ringte fredag til sin etterfølger Kamala Harris for å gratulere henne med valgseieren i november, ifølge flere medier.

  Dette er etter alt å dømme første gang de to har snakket med hverandre siden TV-debatten deres i oktober. Kilder med kjennskap til telefonsamtalen sier at Pence var vennlig innstilt og tilbød Harris all mulig støtte.

  President Donald Trump har ikke snakket med Joe Biden eller gratulert ham med valgseieren. Tvert imot har Trump kommet med stadige ubegrunnede påstander om valgjuks.

  I stedet har Pence den siste tiden påtatt seg flere av presidentens seremonielle plikter, som å hilse på soldatene fra nasjonalgarden som nå vokter kongressbygningen. Han vil også være til stede ved innsettelsen av Biden, som Trump nekter å være med på.

 • av NTB
  DEL
  Myndighetene bekrefter at National Mall vil være stengt når Biden tas i ed
  En bygningsarbeider ved parkanlegget National Mall, med det 169 meter høye Washingtonmonumentet i bakgrunnen. Foto: Shafkat Anowar/AP/NTB
  En bygningsarbeider ved parkanlegget National Mall, med det 169 meter høye Washingtonmonumentet i bakgrunnen. Foto: Shafkat Anowar/AP/NTB

  Amerikanske myndigheter bekrefter at parkanlegget National Mall i Washington vil være stengt av sikkerhetshensyn når Joe Biden tas i ed som president.

  Torsdag meldte flere amerikanske medier at det kjente parkanlegget blir stengt, og dette ble fredag bekreftet av National Park Service.

  The Mall er vanligvis stappfull når en president tas i ed, men i år vil ikke vanlige tilskuere slippe inn.

  Parkanlegget vil være stengt fra og med fredag og tidligst åpne igjen torsdag neste uke – dagen etter innsettelsesseremonien. Beslutningen er tatt av livvakttjenesten Secret Service.

  National Mall strekker seg fra Capitol Hill, der kongressbygningen ligger, til Lincoln Memorial i sentrum av Washington.

 • av NTB
  DEL
  Kilde: Trump forlater Det hvite hus neste onsdag

  President Donald Trump forlater trolig Det hvite hus på morgenen samme dag som Joe Biden innsettes som USAs nye president.

  Det forteller en kilde med kjennskap til Trump-familiens planer til nyhetsbyrået AP. Kilden vil være anonym siden en endelig beslutning ennå ikke er tatt.

  Trump har allerede kunngjort at han ikke vil være til stede når Biden tas i ed onsdag neste uke. Dermed bryter han en mangeårig tradisjon som symboliserer den fredelige overføringen av presidentmakten.

  I flere måneder har Trump forsøkt å undergrave Bidens legitimitet med ubegrunnede påstander om valgfusk i det amerikanske presidentvalget. Trump ventes å tilbringe onsdagen på sitt feriested i Florida sammen med en mindre gruppe støttespillere.

 • av NTB
  DEL
  Pelosi vil granske sikkerhetsapparatet

  Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, har utnevnt en pensjonert general til å granske sikkerhetssituasjonen i Kongressen da den ble stormet.

  – Vi må kaste lys over hele dette komplekset etter det som skjedde og fordi presidentinnsettelsen står for døra, sa Pelosi da hun fredag utnevnte general Russel Honore til å lede granskingen.

  Honore var den som koordinerte granskingen etter orkanen Katrina. Han skal nå gjennomføre en hastegransking av sikkerhetsinfrastrukturen, forholdet mellom de forskjellige etatene og styringen av sikkerhetsapparatet da tilhengere av Donald Trump trengte seg inn i kongressbygningen.

 • av NTB
  DEL
  USA innfører sanksjoner mot Cubas innenriksminister

  Trump-administrasjonen innfører sanksjoner mot Cubas innenriksminister for «alvorlige brudd på menneskerettighetene».

  USAs finansminister Steven Mnuchin sier at det cubanske innenriksdepartementet, som også rammes av sanksjoner, overvåker politisk aktivitet.

  Mnuchin sier at innenriksminister Lázaro Alberto Alvarez Casas og hans departement ikke lenger vil ha tilgang til USAs finanssystem.

  Trump-administrasjonen har i fire år jobbet for å reversere tilnærmingen mellom USA og Cuba som president Barack Obama åpnet for. Mandag ble Cuba satt på USAs liste over land som har støttet internasjonal terrorisme.

 • av NTB
  DEL
  Trump-utestenging kritiseres av Reportere uten grenser

  Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) kritiserer sosiale mediers utestenging av USAs president Donald Trump.

  – Alle disse beslutningene ble tatt av selskaper i privat sektor, uten noen demokratisk eller juridisk kontroll, påpeker Reportere uten grenser.

  Organisasjonen viser til at Twitter 8. januar permanent stengte Trumps konto. Facebook, Instagram og Twitch stengte også Trump ute, mens Amazon i praksis stengte det kontroversielle sosiale mediet Parler.

  – Lovverket for den offentlige arenaen ble etablert av nasjonalforsamlinger og håndhevet av dommere, men nå er det private selskaper som har tatt styringen, skriver RSF i en uttalelse.

  – Deres normer er ikke definert innen et demokratisk rammeverk med kontrollmekanismer, de er ikke transparente, og man kan først anke til en domstol etter at de har tatt sine beslutninger. Organiseringen av det offentlige rom på nettet burde ikke bli overlatt til markedskrefter eller private interesser, argumenterer RSF videre.

 • av NTB
  DEL
  Nok en henrettelse i Trumps siste dager som president
  Demonstranter hadde møtt fram i Urbana i Illinois torsdag for å protestere mot henrettelsen av Corey Johnson. Christina Bollo holder et skilt som stiller spørsmål ved myndighetenes rett til å henrette folk. Foto: The Tribune-Star / AP / NTB
  Demonstranter hadde møtt fram i Urbana i Illinois torsdag for å protestere mot henrettelsen av Corey Johnson. Christina Bollo holder et skilt som stiller spørsmål ved myndighetenes rett til å henrette folk. Foto: The Tribune-Star / AP / NTB

  Dødsdømte Corey Johnson ble natt til fredag henrettet i USA. Flere føderale henrettelser blir nå gjennomført før Donald Trump forlater Det hvite hus.

  Den svarte 52-åringen ble henrettet med intravenøs gift i et føderalt fengsel i Terre Haute i delstaten Indiana. Johnson var dømt for å ha stått bak sju drap i 1992.

  Noen av de frammøtte satt i bønn, og andre kom med oppløftende ord til Johnson idet giften begynte å strømme inn i kroppen hans.

  Men flere brøt også ut i applaus, og piping ble hørt da han 20 minutter senere ble erklært død rett før midnatt natt til fredag lokal tid.

  – Jeg ville ha sagt unnskyld tidligere, men jeg visste ikke hvordan. Jeg håper dere finner fred, sa han i en uttalelse til familiene delt av hans advokater etter henrettelsen.

  Fryktet smertefull henrettelse

  Johnson ble henrettet til tross for at advokatene hevdet at han var mentalt svekket og gjennom oppveksten hadde blitt utsatt for overgrep. Han hadde også fått påvist koronasmitte.

  Advokatene hadde forsøkt å få gjennom en utsettelse som følge av virussmitten. De mente skader på lungene ville forårsake enorme smerter når han fikk giften inn i kroppen.

  Han ble likevel den tolvte innsatte til å bli henrettet i Terre Haute i Indiana siden Trump-administrasjonen i juli i fjor gjeninnførte føderale henrettelser etter en pause på 17 år.

  Fredag skal Dustin Higgs, nok en svart koronasmittet innsatt, også henrettes. Det blir den siste føderale henrettelsen før president Donald Trump overlater presidentskapet til Joe Biden 20. januar.

  Tilsidesatte utsettelser

  Både Johnson og Higgs hadde tidligere i uken blitt gitt midlertidige utsettelser som følge av koronasmitten sin. Utsettelsene ble siden satt til side.

  Onsdag ble Lisa Montgomery, som ble dømt til døden for å ha drept en gravid kvinne og skåret barnet ut av magen hennes i 2004, henrettet i Terre Haute. Montgomery var den første kvinnen til å bli henrettet føderalt på nesten 70 år.

  I likhet med Johnson ble Montgomery ansett som mentalt svekket. Advokatene har hevdet at hun ble født med hjerneskade og påpekte at hun gjennom hele livet ble utsatt for alvorlig mishandling og overgrep.

  Dagen før henrettelsen ble også hun gitt en utsettelse, men også denne ble satt til side slik at henrettelsen kunne gjennomføres som planlagt.

  Påtalemyndigheten mener også at verken Montgomery og Johnson har mentale lidelser.

  Howard Vick Jr., en av aktorene i saken mot Johnson, har understreket at Johnson sto bak flere ekstremt voldelige drap.

  Håper på Biden-stopp

  Dødsstraffmotstandere håper at Joe Bidens inntog i Det hvite hus igjen skal sette en stopper for føderale henrettelser. Biden har understreket at han er motstander av dødsstraff og har lovet å samarbeide med Kongressen for å få gjennom et føderalt forbud.

  Demokratiske kongressmedlemmer la mandag fram et lovforslag for å få gjennom et forbud. Partiet har flertall i Senatet, og lovforslaget kan dermed gå gjennom.

  Rettighetsgrupper og dødsstraffmotstandere har fordømt Donald Trump for å bruke sine siste dager som president på å sikre gjennomføringen av de planlagte føderale henrettelsene.

  – Min far ville fredag ha fylt 92 år. Ingenting kan vanære arven fra ham mer enn å la disse henrettelsene finne sted, skrev Martin Luther King III, sønnen til borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King, i avisa Washington Post.

 • av NTB
  DEL
  Justisdepartementet mener Kongress-inntrengere planla å drepe folkevalgte
  Trump-støttespilleren Jacob Chansley, her fotografert med vikinghorn og pelslue, skal ha planlagt å ta folkevalgte til fange og likvidere dem, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
  Trump-støttespilleren Jacob Chansley, her fotografert med vikinghorn og pelslue, skal ha planlagt å ta folkevalgte til fange og likvidere dem, ifølge det amerikanske justisdepartementet. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
  Nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen i Washington D.C. etter stormingen av kongressbygningen forrige uke. Flere folk med bakgrunn fra politiet og militæret deltok i stormingen. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  Nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen i Washington D.C. etter stormingen av kongressbygningen forrige uke. Flere folk med bakgrunn fra politiet og militæret deltok i stormingen. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Enkelte av president Donald Trumps støttespillere planla å «fange og likvidere folkevalgte», tror det amerikanske justisdepartementet.

  Det kommer fram i en siktelse tatt ut sent torsdag mot Jacob Chansley fra Arizona, som ble fotografert inne i Kongressen i bar overkropp, vikinghjelm og pelslue. Han er ventet å møte i retten fredag.

  – Sterke beviser, inkludert Chansleys egne ord og handlinger ved Kongressen, støtter opp om at hensikten til opprørerne var å ta til fange og likvidere folkevalgte i den amerikanske regjeringen, heter det, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Etterforskerne mener Chansley la igjen en lapp til visepresident Mike Pence der det sto «det er kun et tidsspørsmål, rettferdigheten kommer». Han ble pågrepet fordi det er en alvorlig fluktrisiko og fordi han er en fare for samfunnet, heter det.

  Militærpersonell og politifolk

  Minst 21 nåværende eller tidligere militær- og politifolk ble observert i eller rundt Kongressen under stormingen forrige uke. En av dem er pågrepet. I tillegg er over ti soldater og politibetjenter under etterforskning, viser en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort.

  I flere tilfeller så det ut til at de som stormet Kongressen, brukte samme taktikk og samme type skuddsikre vester og teknologi som politiet gjorde.

  Amerikanske ekstremismeeksperter har i årevis bekymret seg for at høyreradikale militsgrupper og hvit overmakt-grupper radikaliserer og rekrutterer personer med bakgrunn fra politiet eller militæret.

  – IS og al-Qaida ville siklet over noen med treningen og erfaringen til en amerikansk soldat. Disse folkene har evner som langt overgår det enhver utenlandsk terrorgruppe kan gjøre, sier Michael German, som er tidligere FBI-agent og stipendiat ved Brennan Center for Justice ved New York University.

  Høyreradikale i militæret

  En Pentagon-tjenesteperson sa til AFP torsdag at forsvarsdepartementet har observert en økning i høyreradikal aktivitet i militæret det siste året, som også speiles i resten av samfunnet.

  – Vi vet at noen grupper aktivt forsøker å rekruttere militærpersonell til sin sak, eller oppmuntrer medlemmene til å verve seg til militæret med formål å tilegne seg forsvarets ferdigheter og erfaringer, sa han.

  Pentagons generalinspektør sier det skal åpnes granskning for å undersøke hvor effektive programmer i militæret for å motvirke støtte til ekstreme og kriminelle grupper i er.

  Mer enn 100 pågripelser

  FBI har pågrepet mer enn 100 personer i forbindelse med stormingen av Kongressen, og de leter fortsatt etter personer som kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot innsettelsesseremonien 20. januar.

  FBI-sjef Christopher Wray sier mer enn 200 mistenkte er identifisert i forbindelse med opptøyene.

  Blant dem det er tatt ut siktelser mot, er en mann som veivet med sørstatsflagget inne i Kongressen, en mann som brukte en genser med påskriften «Camp Auschwitz» og en amerikansk svømmer som har vunnet OL-gull.

 • av NTB
  DEL
  Intern gransking i USAs justisdepartement etter kongressopprøret
  Politiet i ferd med å få kontroll etter stormingen av Kongressen i USA forrige onsdag. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB
  Politiet i ferd med å få kontroll etter stormingen av Kongressen i USA forrige onsdag. Foto: Andrew Harnik/AP/NTB

  Den interne etterforskningsenheten i USAs justisdepartement vil undersøke hvordan departementet og politietatene håndterte opptøyene i Washington forrige uke.

  Granskerne skal blant annet finne ut hva slags informasjon som gikk fra justisdepartementet til politietatene om faren for vold i forbindelse med Kongressens sertifisering av Joe Bidens valgseier.

  Det skal også granskes om det er noen andre svakheter ved måten departementet og politienhetene forberedte seg på og håndterte stormingen av Kongressen.

  Allerede kvelden etter opptøyene fikk politiet krass kritikk for hvor lett sinte Trump-tilhengere tok seg inn i Kongressen. Sjefen for Kongressens politienhet har gått av.

 • av NTB
  DEL
  Trump har kuttet antall soldater i Irak og Afghanistan

  USA har oppnådd målet om å redusere antallet soldater i Afghanistan og Irak til 2.500 i hvert av landene, opplyser Pentagon.

  Fungerende forsvarsminister Christopher Miller påpeker at dette er det laveste antallet amerikanske soldater i landene siden 2001.

  Målet ble nådd fredag, etter at Donald Trump dagen før henviste til sitt valgløfte om å trekke USA ut av de rundt 20 årene med krigshandlinger i Afghanistan og Irak.

  – Jeg vil alltid forplikte meg til å stanse disse endeløse krigene, sa Trump.

  Presidenten inngikk i februar i fjor en avtale med Taliban om at USA skal trekke seg fullstendig ut av Afghanistan innen mai i år. Til gjengjeld skulle Taliban delta i fredsforhandlinger med Afghanistans regjering.

  Hvordan situasjonen vil påvirkes av Joe Bidens inntog i Det hvite hus 20. januar, er foreløpig ukjent. Biden har uttrykt ønske om å beholde en liten antiterrorenhet i Afghanistan for å hindre terrorangrep mot USA.

  Miller sa fredag at USAs fortsatte tilstedeværelse i Afghanistan vil sikre at amerikanske interesser ikke blir mål for angrep utført fra afghansk jord.

  Samtidig kommenterte han utviklingen i Irak og sa at den amerikanske nedtrappingen der veies opp av økte bidrag fra Iraks egne sikkerhetsstyrker.

  – Vi skal fortsette å ha en antiterrorplattform i Irak for å støtte samarbeidende styrker med luftforsvar og etterretning, sa Miller.

 • av NTB
  DEL
  Generalprøve før Biden-seremoni utsatt av sikkerhetshensyn
  Soldater fra nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen og scenen der innsettelsesseremonien skal holdes onsdag neste uke. Foto: Alan Fram / AP / NTB
  Soldater fra nasjonalgarden holder vakt utenfor Kongressen og scenen der innsettelsesseremonien skal holdes onsdag neste uke. Foto: Alan Fram / AP / NTB

  En gjennomgang av Joe Bidens innsettelsesseremoni som var planlagt søndag er utsatt på grunn av bekymringen for sikkerheten, melder Politico.

  Generalprøven på innsettelsesseremonien er flyttet til mandag, opplyser to kilder til nettstedet. Verken komiteen med ansvaret for overgangsperioden, Secret Service eller komiteen med ansvar for seremonien ønsker å kommentere saken.

  Etter forrige ukes storming av Kongressen i Washington er store deler av området rundt Capitol Hill og sentrum av byen stengt av. Nasjonalgarden har sendt mer enn 20.000 soldater for å bidra til sikkerheten.

  Sikkerhetsmyndigheter og FBI har advart om økt fare for trusler og opptøyer i alle landets delstater i dagene fram til innsettelsen 20. januar.

  Av hensyn til sikkerheten får togentusiast Joe Biden heller ikke ta toget til Washington når han skal tas i ed neste uke. I sine 36 år som senator pendlet han med tog til kontoret i Washington, og han tok toget hjem på sin siste dag som visepresident for fire år siden.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet for å ha kastet brannslukningsapparat under kongress-stormingen

  En pensjonert brannmann fra Pennsylvania er pågrepet, siktet for å ha kastet et brannslukningsapparat på tre politifolk under stormingen av Kongressen.

  Over 50 politifolk ble skadd under sammenstøtene 6. januar.

  Anklagende gjelder ikke angrepet på politibetjenten som døde etter å ha blitt truffet av et brannslukningsapparat. Fire andre personer døde som følge av angrepet.

  Over 100 personer er pågrepet etter stormingen av Kongressen 6. januar.

 • av NTB
  DEL
  Avis: Mange høyreradikale i Washington da Kongressen ble stormet

  Flere titall personer oppført på en FBI-liste kalt «Terrorist Screening Database» var i Washington da Kongressen ble stormet, ifølge Washington Post.

  Avisa har snakket med flere anonyme kilder som har kjennskap til FBIs etterforskning av opptøyene i Kongressen.

  Flertallet av de aktuelle personene skal være høyreradikale. Terrorist Screening Database er en liste over flere hundre tusen personer som har opptrådt på en slik måte at FBI mener de kan utgjøre en sikkerhetstrussel.

  Personene på listen blir ikke nødvendigvis overvåket hele tiden, og de blir ikke automatisk hindret i å oppsøkte bestemte steder.

 • av NTB
  DEL
  Trumps tidligere lege er død

  Legen Harold Bornstein, som i 2015 erklærte at Donald Trump ville bli den friskeste presidenten noensinne, er død.

  Borstein døde forrige fredag, 73 år gammel, ifølge New York Times. Årsaken er ikke kjent.

  I flere tiår var Bornstein Trumps personlige lege. Han fikk oppmerksomhet i valgkampen i 2015 da han erklærte at Trump «vil bli den friskeste personen som noen gang er valgt til president».

  Noen år senere innrømte han imidlertid at det var Trump selv som hadde diktert erklæringen.

  Bornstein, kjent for sitt lange hår og sine runde briller, håpet å få beholde pasienten og bli Trumps personlige lege i Det hvite hus. Men han «diskvalifiserte» seg selv i 2017 da han avslørte at Trump tok en medisin som skulle fremme hårvekst.

  Etter dette hevdet Bornstein at en av Trumps tidligere livvakter kom og ransaket legekontoret hans og tok med seg Trumps journal. Dette ble avvist av Det hvite hus, som uttalte at legen hadde samarbeidet da journalen ble utlevert.

 • av NTB
  DEL
  Medier: National Mall stenges under Bidens innsettelse
  National Mall i Washington på en tåkete dag rett etter nyttår. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
  National Mall i Washington på en tåkete dag rett etter nyttår. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

  Parkanlegget National Mall i sentrum av Washington vil bli stengt under Joe Bidens innsettelse, ifølge flere medier. Offisielt er ingen endelig avgjørelse tatt.

  Både Washington Post og CNN viser til opplysninger fra anonyme kilder som sier det store grøntområdet vil bli stengt for allmennheten.

  Området sperres angivelig av som et ledd i de omfattende sikkerhetstiltakene i den amerikanske hovedstaden. Myndighetene frykter nye voldelige opptøyer etter stormingen av Kongressen i forrige uke.

  Offisielt er saken imidlertid ikke avgjort. Ingen endelig avgjørelse er tatt med hensyn til stengingen, heter det i en uttalelse fra National Park Service, som har ansvar for parkanlegget.

  Mange tusen soldater

  Det pleier å være store folkemengder på National Mall når nye presidenter tas i ed. Folk som ønsker å se seremonien med egne øyne, har pleid å samle seg i parkområdene som strekker seg vestover fra Kongressen.

  Onsdag neste uke er det imidlertid bare sikkerhetsfolk og journalister som vil få adgang til The Mall, ifølge kildene som Washington Post har snakket med.

  For å ivareta sikkerheten er både politi og den amerikanske nasjonalgarden i høy beredskap fram mot innsettelsen. Flere titusen soldater fra nasjonalgarden ventes å være utplassert i Washington når Biden tas i ed.

  13 T-banestasjoner vil være stengt, og Airbnb har kansellert alle reservasjoner i byen i forkant av innsettelsen.

  Strid om folkemengder

  Etter at Donald Trump ble tatt i ed i 2017, reagerte han sterkt på medieoppslag om at folkemengdene på National Mall hadde vært mindre enn da Barack Obama ble tatt i ed.

  Både Trump og hans pressetalsmann Sean Spicer hevdet at folkemengdene under Trumps innsettelse var de største noensinne – noe som åpenbart ikke stemte.

  Presidentens rådgiver Kellyanne Conway fikk mye oppmerksomhet da hun forsvarte Spicer og forklarte at han hadde formidlet «alternative fakta».

 • av NTB
  DEL
  Biden må droppe å ta toget til sin egen innsettelse
  Joe Biden tar helst toget mellom hjembyen Wilmington og hovedstaden Washington, men av hensyn til sikkerheten må han velge et annet transportmiddel når han skal tas i ed som president. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Joe Biden tar helst toget mellom hjembyen Wilmington og hovedstaden Washington, men av hensyn til sikkerheten må han velge et annet transportmiddel når han skal tas i ed som president. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Av hensyn til sikkerheten får togentusiast og påtroppende president Joe Biden likevel ikke ta toget til Washington når han skal tas i ed neste uke.

  Det er neppe lett for Biden å gi avkall på den halvannen time lange togturen fra hjembyen Wilmington til den amerikanske hovedstaden.

  I sine 36 år som senator pendlet han med tog til kontoret i Washington. Hans forkjærlighet for toget var godt kjent, og han valgte å ta toget hjem etter sin siste dag som visepresident for fire år siden.

  USAs kanskje mest kjente togpendler gjorde et poeng av å reise hjem til sønnene hver kveld da han mistet kona Neilia og datteren Naomi i en trafikkulykke i desember 1972, kort tid etter at han ble valgt til senator for første gang.

  Han avla senatoreden på sykehuset, der sønnene Beau og Hunter ble behandlet for alvorlige skader etter ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Bidens innsettelse blir en kjendistung TV-hyllest
  Tom Hanks skal lede hyllestprogrammet som erstatter de tradisjonelle fysiske arrangementene når Joe Biden innsettes som USAs president 20. januar. Foto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB
  Tom Hanks skal lede hyllestprogrammet som erstatter de tradisjonelle fysiske arrangementene når Joe Biden innsettes som USAs president 20. januar. Foto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB

  Skuespilleren Tom Hanks skal lede en feststemt TV-sending som erstatter den tradisjonelle seremonien når Joe Biden innsettes som USAs president.

  Det 90 minutter lange programmet «Celebrating America» blir direktesendt på fem amerikanske TV-kanaler når Joe Biden offisielt tar over som USAs president 20. januar.

  Det skal gjestes av artister som Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Justin Timberlake og Ant Clemons, ifølge en uttalelse fra Bidens innsettelseskommittée.

  Joe Biden og påtroppende visepresident Kamala Harris skal også komme med kunngjøringer.

  Programmet skal også strømmes på sosiale medier og flere andre plattformer på nettet.

  På grunn av pandemien er den tradisjonelle innsettelsesparaden og andre festligheter avlyst.

 • av NTB
  DEL
  Trump kryper nærmere riksrettsfelling, tror eksperter
  Fullt kaos brøt ut da Trump-tilhengere stormet den amerikanske Kongressen onsdag 6. januar. Neste uke kan president Donald Trump felles i riksrett for å ha oppildnet til opprør. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Fullt kaos brøt ut da Trump-tilhengere stormet den amerikanske Kongressen onsdag 6. januar. Neste uke kan president Donald Trump felles i riksrett for å ha oppildnet til opprør. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Senatet i USA skal neste uke felle eller frifinne Donald Trump for rollen han hadde i opptøyene. Blir han funnet skyldig kan det ha lite å si for presidenten, men få store konsekvenser for Det republikanske partiet. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB
  Senatet i USA skal neste uke felle eller frifinne Donald Trump for rollen han hadde i opptøyene. Blir han funnet skyldig kan det ha lite å si for presidenten, men få store konsekvenser for Det republikanske partiet. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB

  Mens Senatet forbereder seg på riksrett mot Donald Trump, øker sjansene for at presidenten felles, mener eksperter. Det kan få store konsekvenser for USA.

  De 100 senatorene skal neste uke frikjenne eller dømme presidenten for å ha oppildnet til opprør mot staten etter at tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar.

  Skal han kjennes skyldig, må minst 17 av Trumps republikanske partifeller stemme mot ham. Sjansene for at dette kan skje, har økt, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen.

  – Jeg vil fremdeles være overrasket dersom Trump blir dømt, men vi er nærmere en domfellelse enn jeg trodde vi ville være for et par, tre dager siden, sier Snoen til NTB.

  Vil holde Trump på matta

  Årsaken er at lederen for republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, ikke har villet utelukke at han vil stemme for å kjenne Trump skyldig.

  – Jeg hadde ikke forventet at McConnell skulle signalisere så stor usikkerhet om hva han vil dømme. Det overrasket meg litt, sier Snoen.

  – Men jeg har tolket dette som et pressmiddel for å holde Donald Trump på plass fram til 20. januar og for å få Trump til å ta avstand fra vold. Hvis jeg har rett i det, så tror jeg McConnell vil stemme mot en kjennelse når det kommer så langt, legger han til.

  Kan lange ut

  Også andre USA-eksperter er enige i at Trump står stadig mer ustøtt.

  – Denne riksrettsprosessen er farligere for Trump enn den forrige, sier statsviter Chris Galdieri fra amerikanske Saint Anselm College til det svenske nyhetsbyrået TT.

  Men i motsetning til Snoen tror Galdieri at presset fra en riksrettsprosess kan bli for mye for presidenten.

  – Jeg ville ikke bli overrasket om Trump nå i slutten av sin mandatperiode begynner å slå vilt rundt seg og gjøre noe som får flere republikanere til å ønske å felle ham, sier Galdieri.

  – Det finnes også mange republikanske senatorer som vil bli partiets neste president, og dette kommer til å påvirke valget deres, la han til.

  Hevngjerrig og farlig

  Flere har også advart om at en riksrettsprosess kan føre til mer vold og splittelser. Den republikanske kongressrepresentanten Kevin Brady har kalt prosessen «uansvarlig».

  – De som støtter en riksrettsprosess, bruker selv opphissende og provoserende språk og oppfordrer til handlinger som er like uansvarlige, og som kan oppildne til mer vold, sa han tirsdag, melder Houston Chronicle.

  – De setter hevngjerrigheten sin over landets beste, la han til.

  – En naturlig reaksjon

  Jan Arild Snoen mener at dette ikke holder som argument for å la være å gå i gang med en riksrettsprosess.

  – Dette er en naturlig reaksjon, men så kan man jo få en motreaksjon fra støttespillerne som ser dette som enda et bevis på at en «elite» vil stjele presidentembetet og Trumps politiske og demokratiske rettigheter, sier han.

  – Så det er en spiral her, men det er ikke noe argument for å la være å gjøre det, sier han.

  Viktig signal

  En riksrettsprosess vil heller ikke ha voldsomme konsekvenser for Trump, som 20. januar etter planen skal overlate Det hvite hus til den påtroppende demokratiske president Joe Biden. Blir han funnet skyldig, vil det kun bety at han kan nektes å stille som presidentkandidat en gang til.

  Prosessen er likevel ikke uten betydning, tror Snoen, som understreker at den kan få betydelige konsekvenser for Det republikanske partiet, som han sier allerede er preget av «full partisplittelse».

  – Det er en veldig sterk markering av uenighet hvis en betydelig del av eget parti dømmer deg på den måten, sa han.

  – Så her vil det være et oppgjør uansett.

  Snoen mener den symbolske verdien av en riksrettsprosess heller ikke er uten verdi.

  – Det er viktig for demokratene og noen republikanere å slå fast at dette er uakseptabel oppførsel som diskvalifiserer en fra å være president, understreker han.

 • av NTB
  DEL
  10 republikanere blant 232 representanter som stemte for å stille president Trump for riksrett
  Liz Cheney fra Wyoming er en av republikanerne som stemte for å stille president Donald Trump for riksrett. Foto:J. Scott Applewhite / AP / NTB
  Liz Cheney fra Wyoming er en av republikanerne som stemte for å stille president Donald Trump for riksrett. Foto:J. Scott Applewhite / AP / NTB

  Ti republikanere stilte seg bak Demokratene da Representantenes hus bestemte at president Donald Trump skal stilles for riksrett for andre gang.

  232 stemte for å tiltale Trump for å oppildne til opprør, mens 197 stemte imot, viser den endelige opptellingen onsdag.

  Flere republikanere sa i debatten at de holder Trump ansvarlig for hendelsene i forrige uke da tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen, men at det likevel er å gå for langt å stille ham for riksrett.

  Blant republikanerne som stemte for riksrettstiltalen, var tidligere visepresident Dick Cheneys datter Liz Cheney fra Wyoming, som er tredje høyest rangerte i repubikanerenes parlamentsgruppe. Også Adam Kinzinger og John Katko stemte for.

Publisert:
 1. USA-valget
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Amerikansk politikk
 5. Joe Biden