Siste nytt om Oslo-skytingen

Dette har skjedd:

  • Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus.
  • To personer er drept, ti er alvorlig skadd, og elleve er lettere skadd, opplyste politiet lørdag formiddag.
  • Zaniar Matapour (42) er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Mannen er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.
  • Skytingen startet i 01.15-tida, og mannen ble pågrepet av politiet klokka 01.19.
  • Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble utsatt som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Utsettelsen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.
Festet innlegg
Oslo-politiet kjente ikke til Bhatti-post på Facebook før masseskytingen
08. juli 2022 kl 14:12NTB
DEL
Oslo-politiet sier at de ikke kjente ikke til en post fra Arfan Bhatti på Facebook som kan tolkes som en oppfordring til drap på homofile. Her et bilde av Bhatti som holder appell under en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Islamisten Arfan Bhatti postet 14. juni en Facebook-post som kan tolkes som en oppfordring til drap på homofile. Oslo-politiet sier at de ikke kjente til det.

– Oslo politidistrikt kan ikke se å ha vært kjent med Facebook-posten før i etterkant av hendelsen natt til 25. juli, skriver de i en epost til VG.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å svare på spørsmål fra avisa om de fanget opp Facebook-posten før skytingen på Per på hjørnet og London pub.

Zaniar Matapours forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt at politiet har skriftlig bekreftet overfor ham at Arfan Bhatti verken er mistenkt eller siktet i andre saker enn en sak fra april der han ble stoppet i bil sammen med Zaniar Matapour og pågrepet for å være i besittelse av to kniver.

Tidligere fredag har Elden opplyst overfor VG at denne saken er henlagt.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • NTB
    DEL
    Politiet: Over 100 jobber med masseskytingen
    Leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid. Foto: Fredrik Hagen / NTB
    To personer ble drept og 21 personer skadd da en mann løsnet skudd mot utesteder i Oslo sentrum. Foto: Javad Parsa / NTB

    Politiet sier at det er over 100 som jobber med etterforskningen av masseskytingen og at arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke i en tid framover.

    Grete Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, sier at det er 60 etterforskere på saken. I tillegg er det flere andre som deltar, fra etterretning, forebyggende avdelinger og flere operative avdelinger.

    – Vi er en organisasjon på godt over 100 som jobber med denne saken, sier Metlid.

    – Det er fortsatt en omfattende etterforskning. Vi fortsetter i uforminsket styrke framover. Vårt hovedfokus er hva som skjedde i skytingen, forhold rundt siktede og om det kan være medhjelpere. Vi kommer til å jobbe med stort trykk framover, sier Metlid.

    Vil komme i kontakt med flere

    Hun gjentar at det er svært viktig for politiet å snakke med alle som har hatt kontakt med den siktede mannen, uavhengig av hva slags kontakt det dreier seg om.

    To menn ble drept og 21 mennesker ble skadd i masseskytingen, som var rettet mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. Zaniar Matapour (43) er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han har ikke villet forklare seg for politiet.

    Politiet jobber med flere prosjekter i etterforskningen. Blant de viktigste spørsmålene å få avklart er om den siktede mannen hadde medvirkere i forkant av angrepet, og hva motivet var.

    – Det er ingen stor utvikling på status i saken, men det har vært en hektisk og omfattende etterforskning hele uka. Vi danner oss et bedre og bedre bilde av hendelsen, men også av informasjonsbildet rundt siktede, sier Metlid til NTB.

    – Vi jobber veldig bredt og er opptatt av ikke å låse oss for tidlig. Vi må ettergå alt som kommer inn i saken, sier hun.

    Ikke fastlåst

    Hun sier at det er naturlig for politiet å undersøke nettverket rundt den siktede, men vil ikke svare på om flere har status som mistenkt i saken eller ikke.

    Metlid mener etterforskningen ikke er fastlåst som følge av at mannen nekter avhør og innsyn i helseopplysningene sine.

    – Nei, det vil jeg absolutt ikke si. Det er en veldig aktiv etterforskning og det kommer hele tiden informasjon inn. Men det er klart det hadde vært viktig for oss å få gjort et avhør eller få tilgang på helseinformasjonen, sier Metlid.

  • NTB
    DEL
    Politiet har navn på blokka i jakten på mulige medvirkere til masseskytingen
    Christian Hatlo i Oslo politidistrikt ber om flere tips i etterforskningen av masseskytingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
    To menn ble drept og 21 personer skadd da en mann løsnet skudd mot utesteder i Oslo sentrum forrige helg. Foto: Javad Parsa / NTB
    Et overvåkingsbilde viser den terrorsiktede mannen på trikken idet han ankommer Tinghuset. Foto: Politiet / NTB
    Bilde frigjort av politiet viser den terrorsiktede ikledd en blå t-skjorte på et serveringssted i Oslo sentrum ca. klokka 16.10 fredag ettermiddag. Foto: Politiet / NTB

    Politiet har konkrete navn på blokka i spørsmålet om siktede hadde medvirkere før masseskytingen i Oslo. De sier de har god oversikt over hans nettverk.

    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at det kan ha vært flere involvert i angrepet som skjedde natt til lørdag forrige helg. Det er viktig å avklare om den terrorsiktede Zaniar Matapour (43) hadde medvirkere, både for straffesaken mot ham og for trusselvurderingen i Norge.

    – Spørsmålet om han har hatt medvirkere, er veldig viktig. Der gjøres det mye. Det er navn vi har på blokka, men konkret hva vi gjør og hvem de er, kan ikke jeg kommentere nå av hensyn til etterforskningen, sier etterforskningsleder Christian Hatlo i Oslo-politiet.

    – Er det snakk om personer i et ekstremistisk miljø?

    – Jeg sa vi har navn på blokka som er i hans krets, uten å si noe mer enn det. Vi kommer nok tilbake til det senere, sier Hatlo til NTB.

    – Har dere kontroll på disse personene nå?

    – Vi har rimelig god kontroll på det vi vet, men om vi har hele hans nettverk per nå, det vet ikke jeg, sier politiadvokaten.

    Kom med 18-trikken

    Hatlo sier at politiet blant annet jobber med å få avklart om Matapour møtte eventuelle medvirkere fredag før han i 1-tiden dro til CJ Hambro plass utenfor Tinghuset i Oslo. Han kom dit med 18-trikken fra Rikshospitalet før han tok to våpen ut av en bag og begynte å skyte.

    – Vi har mye videomateriale, så har vi per nå valgt ikke å gå ut med hva vi konkret ser der, sier Hatlo.

    – Vet dere hvor han gikk på trikken, og om han hadde møtt noen da?

    – Det er noe vi må undersøke grundig, og det er noe vi driver på med nå, sier Hatlo.

    Får ikke tilgang til helsejournal

    Politiet har flere hypoteser om hva som var motivet for masseskytingen. En av dem er terror og hatkriminalitet, en annen er psykiatri.

    Mannen vil ikke la seg avhøre, og samtykker heller ikke i å gi politiet tilgang til hans helsejournal.

    – Vi baserer oss på dommene hvor vi ser at han har fått diagnoser tidligere, så ønsker vi hans helsejournaler. Det har vi per nå ikke fått fordi han har ikke samtykket til det. De sakkyndige kan kanskje ha større mulighet til å få ut dem, sier Hatlo.

    Han sier at per nå står siktelsene om drap, drapsforsøk og terror seg. Hatlo vil ikke svare på om terrorsiktelsen er svekket eller styrket av etterforskningen så langt.

    Håper på avhør snarlig

    Både i spørsmålet om eventuelle medvirkere og om hva som var motivet, er et avhør av den siktede viktig.

    – Vi har gjort flere forsøk og har hatt et godt samarbeid med forsvarerne, men per nå ønsker han ikke å forklare seg, og det må vi respektere. Det er en viktig rettighet. Vi er klar når som helst og vil ha en dialog med forsvarerne, så håper jeg det kan bli avhør snarlig, sier Hatlo.

    To menn ble drept og 21 mennesker skadd i masseskytingen som var rettet mot utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo.

    Ber om tips

    Politiet ber også på nytt om flere tips fra befolkningen. Rent konkret oppfordrer de alle som har vært i kontakt med den siktede mannen, til å melde seg.

    – Vi ønsker tips, særlig fra personer som kjenner eller har møtt den siktede, sier Hatlo.

    Han understreker at all informasjon er interessant for dem, og ber folk ta kontakt uavhengig av om de selv vurderer opplysningene som interessante.

    Politiet opplyser at de har tatt 199 vitneavhør, og at det har kommet inn 180 tips til politiet. Samtidig har de fått inn 136 videoer som nå blir gjennomgått.

    Pål Grøndahl, Knut-Petter Sætre Langlo og Synne Sørheim er oppnevnt som psykiatrisk sakkyndige i saken.

  • NTB
    DEL
    Masseskytingen: Politiet ber alle som har hatt kontakt med siktede om å melde seg

    Oslo-politiet har gått gjennom store mengder videomateriale i etterforskningen av masseskytingen. De ber om tips fra alle som har hatt kontakt med siktede.

    Politiet opplyser at de har tatt 199 vitneavhør og at det har kommet inn 180 tips inn til politiet.

    – Vi ønsker tips, særlig fra personer som kjenner eller har møtt den siktede, sier etterforskningsleder Christian Hatlo i Oslo-politiet.

    Politiet ønsker særlig å komme i kontakt med alle som har hatt kontakt med terrorsiktede Zaniar Matapour (43) de siste årene. De understreker at all informasjon er interessant for dem.

  • NTB
    DEL
    Oslo-politiet undersøker om påtent regnbueflagg var hatkriminalitet

    Oslo-politiet undersøker om påtenningen av et regnbueflagg ved Smedstua bussholdeplass på Haugenstua fredag kveld var hatkriminalitet.

    – Politiet undersøker om det kan ligge et hatmotiv bak brenningen av prideflagget. Vi skjønner at en slik hendelse kan skape frykt slik situasjonen er nå, og vi ønsker derfor å få identifisert hvem som står bak, sier politioverbetjent Hanne Nilsson i Oslo politidistrikt til NTB.

    Hendelsen skjedde i tidsrommet 20–21. Et vitne fant det brennende flagget under brua ved bussholdeplassen. Politiet ønsker å komme i kontakt med en kvinne som skal ha vært vitne til hendelsen.

    – Det er opplysninger i saken om at en dame på stedet filmet hendelsen. Det er viktig for politiet å komme i kontakt med denne kvinnen. Hun har status som vitne og er ikke koblet til hendelsen, sier Nilsson til VG.

    Politiet har kontakt med flere vitner fra stedet. De ønsker også kontakt med eier av flagget, eller personer som har fått frastjålet et regnbueflagg.

    – Politiet vet ikke om det var eier selv som tente på flagget eller om dette tilhører noen andre, sier Nilsson.

    Det er ingen mistenkte i saken. Politiet ber den eller de som tente på flagget, melde seg.

  • NTB
    DEL
    Skytingen i Oslo: Politiet ber om flere videoopptak
    Politiadvokat Børge Enoksen ber bedrifter sende inn videoer fra overvåkingskameraer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
    To personer ble skutt og drept og ytterligere 21 såret i skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB
    Onsdag gikk politiet blant annet ut med dette overvåkingsbildet av siktede Zaniar Matapour på et serveringssted i Oslo. Siden da har det kommet inn over 70 nye tips. Foto: Politiet / NTB
    Politiadvokat Børge Enoksen holdt en orientering for pressen torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

    Politiet har fått godt over 70 tips etter at de gikk ut med nye opplysninger om Oslo-skytingen. De jobber nå å med innhente flere videobevis.

    Politiet takker publikum for tipsene de har fått etter at de blant annet gikk ut med overvåkingsbilder av den siktede onsdag.

    – Flere av tipsene er relevante, uten at jeg kan gå inn på detaljer om det. Men det er en vesentlig del av vår etterforskning å belyse hvilke bevegelser han hadde før hendelsen, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB.

    43-årige Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter at to personer ble drept og 21 personer ble såret i skytingen ved utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag.

    200 tips

    Til sammen har politiet per torsdag ettermiddag fått inn nesten 200 tips. Nå arbeider de med å innhente videobevis før mulighetene for å lagre opptak forsvinner.

    – Vi jobber nå primært med det vi kaller videoprosjektet, sier Enoksen.

    Opptak fra overvåkingskameraer i det offentlige rom må i utgangspunktet slettes etter sju dager. Den fristen løper ut straks.

    – I en så stor etterforskning vet vi noen få dager etter hendelsen ikke sikkert hva som er relevant. Derfor undersøker vi muligheten for å be bedrifter ta vare på videoopptakene lengre enn det de vanligvis gjør, forklarer politiadvokaten.

    Samtidig oppfordres bedrifter til å levere inn videoopptak.

    Ønsker fortsatt tips

    Enoksen opplyser at politiet nå vet en del, men ikke alt om den siktedes bevegelser i forkant av skytingen.

    – Og det er bakgrunnen for at vi fortsatt ønsker tips, sier han.

    Politiet begynner å danne seg et inntrykk av 43-åringens omgangskrets og nettverk. Politiadvokaten bekrefter at personer i nettverk er blant de 150 som så langt er avhørt.

    – Jeg kan ikke gå i detalj på hvilke personer det er, sier han.

    Den siktede motsetter seg fortsatt avhør.

    – Vi har en dialog med forsvarer og opplever den som god. Og så får vi se om han endrer standpunktet om å benytte seg av retten til ikke å forklare seg, forteller Enoksen.

    Oppnevning av sakkyndige

    Matapour har heller ikke samarbeidet om en prejudisiell observasjon, og Oslo tingrett oppnevner torsdag sakkyndige som skal starte en rettspsykiatrisk undersøkelse.

    – Hvis han ikke ønsker å samarbeide om det, har de muligheten til for eksempel å be om en tvungen observasjon. Det vil si at han observeres på et egnet sted, forklarer politiadvokaten.

    Det er fortsatt uavklart om 43-åringen har hatt medhjelpere, men selve skytingen mener politiet med sikkerhet å kunne si at han sto bak alene.

    – Og så er spørsmålet om han har hatt hjelp i forkant, sier politiadvokat Børge Enoksen.

    Så langt er ingen andre mistenkt, siktet eller etterlyst i saken, ifølge politiet.

  • NTB
    DEL
    PST: Kan bli mer synlig og væpnet politi framover – men ulike tiltak rundt om i landet
    Sjef for politiets sikkerhetstjeneste (PST) Roger Berg holder et pressetreff for å komme med en ny vurdering av terrortrusselen mot Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

    Trusselnivået nedjusteres, men er fortsatt høyt. Det kan bli ulike sikkerhetstiltak rundt om i landet i tiden framover.

    Det sa PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse onsdag.

    – Når det gjelder tiltak, er det politiet som vurderer hvilke tiltak som skal iverksettes, det kan hende det blir varierte tiltak i de ulike politidistriktene, sier Berg.

    – Man kan komme til å se mer uniformert og tungt bevæpnet politi og det kan bli ulike tiltak på ulike arrangementer framover nå, sier PST-sjefen.

    Terrortrusselnivået er fortsatt på nivå 4, som er det nest høyeste og ett hakk over trusselnivået slik det var før masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

  • NTB
    DEL
    Terrortrusselnivået senkes, men er fortsatt høyt – kan bli mye politi i gatene
    Væpnet politi på stedet etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB
    Fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Roger Berg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
    To personer ble drept og 21 personer skadd da en mann løsnet skudd mot utesteder i Oslo i 1.15-tiden lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB
    Folk har lagt ned blomster og regnbueflagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

    PST senker trusselnivået til nest øverste nivå. Situasjonen fremstår nå mindre uavklart, men det kan bli mye væpnet politi i gatene framover.

    Det sa Roger Berg, fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, på en pressekonferanse onsdag, fire dager etter masseskytingen i Oslo sentrum som tok livet av to menn og skadet mange.

    Trusselnivået ble hevet til øverste nivå (nivå 5) etter angrepet. Det var på nivå tre før helga. Nå senkes det til nivå fire, som betyr at det er høy fare for angrep. Det er det høyeste nivået i en normalsituasjon.

    – Dette betyr at flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge, sier Berg.

    – Endringen skyldes to aspekter. Det ene er potensielle andre følgeangrep knyttet til angrepet i Oslo. Det andre er potensielle inspirasjonseffekter som angrepet kan ha på andre trusselaktører, sier han.

    PST vet mer om siktede nå

    Et helt sentralt spor i etterforskningen av masseskytingen er om siktede Zaniar Matapour (43) handlet alene. Han har ikke latt seg avhøre.

    – PST har nå mer informasjon om gjerningspersonen og hans kontaktnett, og situasjonen fremstår mindre uavklart. Vi har også mer informasjon om hans aktivitet i forkant av angrepet. Dette gjør at vi samlet vurderer trusselen som høy, sier Berg.

    Han sier at PST har fått et stort antall tips i etterkant av angrepet. Politiet og PST jobber målrettet med å avklare om gjerningsmannen hadde medvirkere eller ikke, sier Berg.

    Frykter fortsatt nye angrep

    PST frykter også at andre som ikke var involvert i angrepet, kan la seg inspirere til å begå egne angrep.

    – Terror eller voldshendelser i Vesten som vekker sterke følelser og får mye oppmerksomhet, kan inspirere personer i Norge til å planlegge terrorhandlinger. Trusselen kan komme fra personer med ulik ideologi eller overbevisning, sier Berg.

    Han påpeker at både ekstreme islamister og høyreekstreme miljøer ønsker å ramme store folkemengder, og at det skeive miljøet er en del av deres fiendebilde.

    I tillegg trekker han fram blant annet politi, offentlige instanser eller andre som oppleves å ha fornærmet islam som mål for islamistiske ekstremister.

    – PST gjør fortløpende vurderinger av terrortrusselnivået og arbeider med å avklare trusselsituasjonen vi står i, sier Berg.

    Mer politi i gatene

    Han gjentar oppfordringen til alle om å komme med tips i saken. I tiden framover vil folk flest trolig se mer væpnet politi i gatene.

    – Når det gjelder tiltak, er det politiet som vurderer hvilke tiltak som skal iverksettes, det kan hende det blir varierte tiltak i de ulike politidistriktene, sier Berg.

    – Man kan komme til å se mer uniformert og tungt bevæpnet politi, og det kan bli ulike tiltak på ulike arrangementer framover nå, sier PST-sjefen.

  • NTB
    DEL
    PST oppfordrer folk til å leve som normalt

    Trusselnivået er fortsatt høyere enn det var før helgen. PST oppfordrer folk til å leve som normalt, men være aktsomme.

    – Vi har gått fra nivå tre til nivå fire, hvor terrortrusselen er høy. Vi håper vi i løpet av relativt kort tid skal ta ned den trusselen, sier fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Roger Berg.

    Han sier PST og politiet, særlig Oslo-politiet, jobber med risikoreduserende tiltak etter skytingen ved flere utesteder i Oslo i helgen. Han nevner mulige pågripelser som ett av dem.

    – Dette er krevende for publikum, det er vi klar over. Folk må leve sine liv, være aktsomme og rapportere på det som er unormalt, oppfordrer Berg, men understreker at hverdagen må gå som normalt.

    – Det er myndighetene, politiet og PST som må håndtere denne situasjonen, sier han.

  • NTB
    DEL
    Politiet håper å få avhørt siktede i masseskytingen onsdag
    To menn ble drept i skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. Foto: Terje Pedersen / NTB
    Blomster på minnestedet utenfor London Pub i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

    Zaniar Matapour (43), som er siktet etter masseskytingen i Oslo i helgen, er ikke blitt avhørt tirsdag, men politiet håper å få det til onsdag.

    Mannen har så langt nektet avhør, men tirsdag sa hans forsvarer John Christian Elden til NTB at det var dialog med politiet om dette. Politiet beskriver dialogen med forsvareren til den siktede som god.

    De håper å få gjennomført et avhør onsdag.

    – Jeg håper på det samme, men det er nå engang slik at ingen behøver å forklare seg om de ikke ønsker det, skriver Elden i en tekstmelding til NTB tirsdag kveld.

    Medforsvarer Bernt Heiberg møtte den siktede mannen tirsdag.

    – Siktede trenger noe tid for å vurdere om han skal gå i avhør. Avhør i kveld har derfor ikke vært mulig, men vi fortsetter dialogen med politiet i morgen, sier Heiberg til NTB.

    Rettspsykiatrisk arbeid

    – Arbeidet med en rettspsykiatrisk vurdering av siktede er i gang, og vi har vært i dialog med aktuelle rettspsykiatere, opplyser politiet i en pressemelding tirsdag kveld.

    Til nå er det gjort 116 vitneavhør og innhentet og gjennomgått minst like mange beslag blant annet i form av video, ifølge politiet.

    – Politiet har fått inn mange tips, men har fortsatt behov for flere, spesielt observasjoner i forkant av skytingen. Politiet vurderer fortløpende om det er hensiktsmessig å gå ut med bilder av siktede i denne forbindelse, men venter foreløpig med det, heter det i pressemeldingen.

    To drept og mange skadd

    Kåre Arvid Hesvik (født i 1962) og Jon Erik Isachsen (født i 1968) ble drept da 43 år gamle Zaniar Matapour åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til lørdag.

    Ti personer ble alvorlig skadd og elleve lettere skadd.

    Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger, og han er varetektsfengslet i fire uker, de to første underlagt full isolasjon.

    Viktig avhør

    Den terrorsiktede mannen har nektet avhør så lenge politiet gjør opptak. Begrunnelsen er at han frykter at opptakene vil bli manipulert.

    I helgen omtalte Elden det som en fastlåst situasjon. Politiet har imidlertid åpnet døra på gløtt for å gjøre avhør uten opptak. Retningslinjene fra Riksadvokaten sier at det skal gjøres opptak av avhør så langt det lar seg gjøre.

    Avhøret av mannen er svært viktig i politiets etterforskning, blant annet for å avklare om han handlet alene eller ikke.

    I etterkant av angrepet er trusselnivået blitt hevet til øverste nivå. Terrortrusselen omtales som ekstraordinær.

    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gått langt i å slå fast at det dreier seg om et terrorangrep. Elden har advart mot å trekke slutninger i en så tidlig fase av etterforskningen.

    PST frykter nye angrep

    PST uttalte tirsdag at de frykter nye angrep, enten fra lignende miljøer eller fra andre ekstremistiske miljøer.

    – Vi er alltid veldig påpasselige med at det kan være en fare for en smitteeffekt etter et terrorangrep, sier seniorrådgiver Anett Aamodt i PST til NTB.

    – Det vi er redde for da i første omgang, er at det skal være til inspirasjon for andre. Så er vi også bekymret for at det kan være motreaksjoner fra andre miljøer, sier hun.

  • NTB
    DEL
    Politiet: Trusselsituasjonen i Norge er alvorlig og uavklart
    Politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

    PSTs trusselvurdering etter Oslo-skytingen i helgen er at situasjonen fortsatt er alvorlig og uavklart.

    Tirsdag har de ulike politidistriktene rådet innbyggerne i sine fylker om ikke å delta på pridemarkeringer.

    – Dette er ingen enkel beslutning for politiet. Den påvirker samfunnet og spesielt det skeive miljøet. Terskelen for å anbefale tiltak som innskrenker folks rett til å samle seg skal være høy og beslutningen godt begrunnet. Når vi nå anbefaler at pridearrangement ikke gjennomføres de nærmeste dagene, så er det på bakgrunn av trusselvurderingen og informasjon fra etterforskningen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

    Bakteppet er at en person åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London Pub natt til lørdag. To personer ble drept og over 20 ble skadd. Zaniar Matapour (43) er siktet i saken, og prideparaden lørdag ble avlyst som følge av skytingen.

    Den endelige beslutningen om råd til arrangører og sikring av de enkelte arrangementene gjøres av det enkelte politidistrikt. Det er ventet en ny trusselvurdering fra PST om kort tid, heter det i pressemeldingen.

  • NTB
    DEL
    Elden: Dialog med politiet om avhør av terrorsiktede
    Advokat John Christian Elden. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Mannen som er terrorsiktet etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, er ennå ikke avhørt tirsdag. Men det er dialog med politiet, bekrefter hans advokat.

    Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) har så langt nektet å la seg avhøre. Han nekter avhør så lenge politiet gjør opptak. Begrunnelsen er at han frykter at opptakene vil bli manipulert.

    I helgen omtalte mannens forsvarer John Christian Elden det som en fastlåst situasjon. Politiet har imidlertid åpnet døra på gløtt for å gjøre avhør uten opptak.

    – Det er dialog, skriver Elden i en melding til NTB tirsdag.

    Avhøret av mannen er svært viktig i politiets etterforskning, blant annet for å avklare om han handlet alene eller ikke.

  • NTB
    DEL
    PST-sjefen: Gå på London Pub
    Køen utenfor London Pub gikk langt nedover Rosenkrantz' gate etter at puben åpnet dørene igjen mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB

    PST-sjef Roger Berg sier at vi ikke må bøye oss for terroristene. Han oppfordrer folk til å gå på London Pub.

    – Ja, absolutt. Dra på London Pub. Absolutt. Det må man gjøre, sier Berg til TV 2.

    Politiet har gitt råd om at alle pridearrangementer blir avlyst på grunn av sikkerhetssituasjonen. PST-sjefen sier likevel det er viktig å ta byen tilbake.

    – Så må man ha den naturlige årvåkenheten, men vi skal ikke slutte å leve livene våre selv om vi har hatt en terroraksjon. Vi må ta på alvor at vi nettopp har hatt det, sier Berg.

  • NTB
    DEL
    Flere pridearrangører trosser politiet
    Politiet anbefaler at tirsdagens pride-arrangement i Mo i Rana utsettes. Bildet er fra en tidligere pride-feiring i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Arrangører av pridearrangementer i flere byer vil trosse politiets anbefaling om å utsette arrangementene. Politiet sier de ikke kan garantere for sikkerheten.

    Mandag anbefalte Politidirektoratet at alle pridearrangementer i hele landet utsettes.

    Men i Haugesund og Trondheim trosser de politiets anbefaling. Der meldes det at pride-arrangementer går som planlagt, skriver NRK og VG.

    – Lojaliteten til de skeive er sterkere enn anbefalingen til politiet, og vi føler at det ikke er veldig utrygt, sier leder Mirjam Bjerkenes i Haugaland Pride til NRK.

    Også i Trysil skal det markeres som planlagt, skriver Nationen.

    Ekstraordinær trusselsituasjon

    Bakgrunnen for Politidirektoratets anbefaling er at PST fortsatt anser situasjonen som uavklart, og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister.

    PST vurderer at landet fortsatt står i en ekstraordinær trusselsituasjon etter at det natt til lørdag ble gjennomført masseskyting i Oslo sentrum.

    London Pub var sammen med utestedet Per på hjørnet åsted for skytingen. Zaniar Matapour (43) drepte to menn og såret ytterligere 21 personer.

    – Vi frykter en følgehandling. Det har vi jo sett tilfeller av i andre land, og det er ikke uvanlig at enkelte blir inspirert, eller at det er flere som har den samme tankegangen som her har skjedd, og som kan tenke seg å begå en ny terrorhandling i Norge, sa fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK mandag kveld.

    – Høres fornuftig ut å la være

    Andre steder, som i Kristiansand, Sandefjord og Sunndal, avlyses eller utsettes de planlagte arrangementene, i tråd med politiets anbefalinger.

    – Vi har fått en god redegjørelse av vurderingsgrunnlaget til politiet i Agder og PST. Rådet fra dem har vært at vi ikke arrangerer noen markering i kveld. Basert på den informasjonen vi har fått, høres det fornuftig ut å la være, sier leder i FRI Agder, Åge Bjelland, til Fædrelandsvennen etter møtet.

    Trosset anbefalingen i Oslo

    Mandag ble et planlagt pridearrangement på Rådhusplassen i Oslo avlyst etter politiets anbefaling. Da gikk politidirektør Benedicte Bjørnland ut og anbefalte at andre pride-arrangementer andre steder i landet blir vurdert utsatt inntil videre.

    Den anbefalingen er det altså ikke alle som følger.

    Flere hundre mennesker trosset anbefalingen og samlet seg på Rådhusplassen etter at det opprinnelige arrangementet ble avlyst.

    Mo i Rana snur om anbefaling

    Mo i Rana var en av kommunene hvor en i utgangspunktet hadde tenkt å trosse politiets anbefalinger om å utsette pridefeiringen.

    Tirsdag ettermiddag sier ordfører Rana-ordfører Geir Waage at kommunen anbefaler at innbyggerne lytter til politiet og dropper tirsdagens markering.

    Politidistriktene fraråder pride-feiring

    Politidistriktene Oslo, Innlandet, Vest, Nordland og Agder anbefaler at alle pridearrangementer i deres fylker utsettes inntil videre.

    – Vår anbefaling er at alle planlagte pridearrangementer ikke avlyses permanent, men at de utsettes inntil videre slik situasjonen er nå. Det er basert på den foreliggende trusselvurderingen fra PST og at ting er uavklart nå. Det er vår anbefaling, så er det opp til de lokale arrangørene å selv bestemme hva de ønsker å gjøre, sier politimester Johan Brekke i Innlandet til Glåmdalen.

    Tirsdag opplyste også Nordland politidistrikt at de ikke kan garantere for sikkerheten dersom pridearrangementer gjennomføres, og at de derfor anbefaler at de utsettes.

  • NTB
    DEL
    Oslo-skytingen: Kåre Arvid Hesviks bisettes i Høvik kirke neste uke
    Kåre Arvid Hesviks bisettes torsdag neste uke etter han gikk bort etter skyteepisoden i Oslo lørdag natt. Foto: Privat / NTB

    En av drepte etter Oslo-skytingen natt til lørdag 25. juni, Kåre Arvid Hesvik, bisettes i Høvik kirke torsdag 7. juli.

    Kåre Arvid Hesvik ble født i 1962. Han er ett av ofrene etter skyteepisoden i Oslo forrige uke. Bisettelsesseremonien i Høvik kirke er er et personlig farvel for familie og venner, opplyser gravferdskonsulent Thomas Johannesen hos Jølstad begravelsesbyrå.

    Natt til lørdag forrige uke ble Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen drept og over 20 personer skadd da en person avfyrte en rekke skudd mot to utesteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum. Zaniar Matapour (43) er siktet i saken.

  • NTB
    DEL
    Politiet og PST innrømmer uklar pride-kommunikasjon
    Kommunikasjonen rundt minnemarkering på Rådhusplassen var uklar, innrømmer politi og PST. Foto: Annika Byrde / NTB

    Både PST og Oslo-politiet innrømmer at de ikke var tydelige nok i kommunikasjonen utad rundt avlysningen av pride-arrangementet i Oslo mandag.

    – Vi forstår at mange føler på frustrasjon, skuffelse og misnøye etter at politiet anbefalte å avlyse markeringen, skriver politiet i Oslo på Facebook.

    Søndag ble det kjent at Oslo kommune og Oslo pride skulle arrangere en markering på Rådhusplassen mandag. Bare timer før markeringen gikk politiet ut å anbefalte at markeringen ble avlyst – da de ikke kunne garantere for sikkerheten.

    – Vi har fortsatt en uavklart situasjon. Det betyr at situasjonen kan endre seg fra minutt til minutt, time til time, og det har den gjort. Derfor har politiets anbefalinger også endret seg de siste dagene, noe vi forstår at kan oppfattes som uklar kommunikasjon, skriver politiet videre.

    – Vi som politi har et ansvar for å sikre trygghet. Derfor må vi komme med de anbefalingene vi mener er riktig.

    Også PST mener kommunikasjonen utad kunne vært tydeligere. Da politiet oppga at de ikke kunne garantere for sikkerheten, uttalte PST at deres bekymring skyldtes manglende kontroll på personer som potensielt kunne utgjøre en trussel.

    – Vi må lære oss til at når vi står i en sånn situasjon, så må kommunikasjonsdelen være bedre – at vi har lik forståelse av trusselbildet og av vurderingene vi gjør, sier konstituert PST-sjef Roger Berg til TV 2.

    Politiet skriver på Facebook at det er på bakgrunn av informasjon fra PST, og at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister, at pride-arrangement i Oslo og andre steder i landet utsettes inntil videre.

    – Denne hypotesen har styrket seg siden lørdag, ifølge politiet.

  • NTB
    DEL
    Statsforvalteren har opprettet tilsynssak knyttet til masseskytingen i Oslo
    Folk la ned blomster og prideflagg etter skytingen i sentrum av Oslo natt til lørdag. Nå har Statsforvalteren opprettet tilsynssak. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

    Statsforvalteren i Oslo og Viken har opprettet tilsynssak i forbindelse med masseskytingen i Oslo.

    – Vi har tirsdag skrevet til Oslo kommune, Oslo universitetssykehus, Diakonhjemmet sykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus, og bedt om informasjon innen 1. august, opplyser Statsforvalteren.

    Videre opplyses det om at tilsynet innebærer en undersøkelse av hvilke helse- og omsorgstjenester den siktede eventuelt har mottatt de siste fem årene, både fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten.

    – Når informasjonen er mottatt og gjennomgått, vil vi ta stilling til om det er grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging. Ut over dette har vi ingen opplysninger å gi på nåværende tidspunkt, heter det videre.

    Politiet har vært åpne om at en av hypotesene de har i etterforskningen av masseskytingen, er at psykiatri har vært inne i bildet.

    Det var natt til lørdag 25. juni at det ble løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og London pub, som er populært blant skeive, på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus. Skytingen startet i 1.15-tida, og gjerningsmannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19. To personer døde I angrepet.

  • NTB
    DEL
    Ingen pride-parade i Oslo før tidligst etter sommerferien
    Leder for Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, sier at menneskene bak Oslo Pride trenger tid til å samle seg etter tøffe dager. Foto: Geir Olsen / NTB

    Lederen for Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, sier at de ikke vil arrangere pride-parade i Oslo denne sommeren.

    – Vi må ha ro nå og må ha en sommerferie før vi eventuelt går i gang og planlegger, sa lederen for Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, om en ny pride-parade i Oslo på en pressekonferanse mandag kveld.

    Mandag kveld besluttet Oslo Pride å avlyse kveldens støttemarkering etter oppfordring fra Politiet.

    – Vi forstår at folk er frustrerte og likevel samles, men vi kan ikke avholde et arrangement når politiet anbefaler at vi avlyser, sa Haugsevje.

    Hun presiserer at dialogen med politiet har vært god. Haugsevje forteller at de hele tiden har vært tydelige overfor politiet at støttemarkeringen skulle være et folksomt arrangement.

    Politiet anbefalte å avlyse støttemarkeringen fordi de mener arrangementet hadde blitt mer omfangsrikt enn det politiet hadde kapasitet til å sikre.

    Haugsevje sa at menneskene bak Oslo Pride nå trenger tid til å samle seg.

    – Først skal vi i Oslo Pride rigge ned, og samle oss. Veldig mange har hatt det veldig tøft, sa hun.

  • NTB
    DEL
    Flere trosset politiets oppfordring – folk strømmet til Rådhusplassen i Oslo
    Mandag kveld var det et massivt oppmøte ved Oslo rådhus. Foto: Geir Olsen / NTB
    Minnemarkering på Rådhusplassen etter terrorangrepet i Oslo natt til lørdag ble avlyst. Likevel strømmet mange mennesker til. Foto: Annika Byrde / NTB
    Katrina Marie Skjelvik deltok på minnemarkeringen på Rådhusplassen. Hun sier til NTB at hun blir stolt over å se oppmøtet og all støtten. Foto: Geir Olsen / NTB
    Bartender Andreas på London Pub. Han jobbet også under masseskyting, men var tilbake da puben åpent mandag kveld. Foto: Geir Olsen / NTB

    Et stort antall mennesker valgte å samle seg på Rådhusplassen i Oslo mandag kveld, til tross for politiets anbefaling om å ikke ha en markering.

    Mandag ettermiddag rådet politiet å utsette alle pride-arrangementer i hele landet på grunn av den uavklarte trusselsituasjonen. Samtidig valgte Oslo Pride å avlyse støttemarkering samme dag etter oppfordring fra politiet.

    Likevel strømmet det folk til Rådhusplassen. Videobilder fra både NTB, VG, Dagbladet og TV 2 viste et stort oppmøte.

    – Jeg har møte opp fordi det er viktig å vise at vold mot ulike grupper, som det skeive miljøet, ikke stopper kjærligheten. Og at det ikke vil stoppe oss som vil være den vi er og elske den vi vil. Det er viktig å vise at angrep på menneskerettigheter blir møtt med motstand, sa Katrina Marie Skjelvik til NTB.

    Mye politi

    Skjelvik følte seg ikke redd under markeringen, men litt bekymret. PST-sjef Roger Berg sa tidligere samme dag at de frykter nye angrep etter masseskytingen i Oslo. Samtidig opplyste han at de har bestemte mennesker i kikkerten.

    – Vi vet jo ikke helt omfanget av terrorhandlingen, men jeg føler at vi utsetter oss hvert år under pride-markeringer, og vi møter fortsatt mye hat og motstand i verden, fortsatte Skjelvik.

    NTBs reporter på stedet kunne fortelle at setningen «Pride er og har alltid vært en kamp», ble sagt til stor jubel. Det var også et stort politioppbud ved rådhuset, og politiet var bevæpnet med pistoler.

    – Redd, men viktig å møte opp

    Det pågikk også et spontant pride-tog i området.

    – Det er for å vise samhold. Det er viktig med synlighet, og vise at vi ikke lar oss tie, sa en av de fremmøte til TV 2.

    – Det er veldig ekkelt å være her. Jeg er redd, men det er viktig å møte opp, tilføyde vedkommende.

    London Pub var sammen med utestedet Per på hjørnet åsted for skyteepisoden i helgen. Mandag gjenåpnet puben og utenfor var det lang kø av folk som ropte «Vi skal ta London tilbake» og ville inn.

    – Hat skal ikke ta dette fra oss

    – Hvordan er det å åpne igjen?

    Det er viktig, og det er riktig. Det her er bygd over generasjoner med kjærlighet. Noen minutter med hat skal ikke få ta dette ifra oss, sa bartender Andreas til NTB.

    Han var også på jobb under masseskytingen og påpekte at det ikke skal være farlig å komme tilbake.

  • NTB
    DEL
    PST har bestemte personer i kikkerten: – Uavklart situasjon
    Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Roger Berg, sier de retter søkelys mot miljøer som støtter ekstrem islamisme for å avklare trusselsituasjonen. Foto: Javad Parsa / NTB

    PST-sjef Roger Berg sier at de har bestemte personer i kikkerten i den ekstraordinære trusselsituasjonen etter Oslo-skytingen, som de ikke har kontroll på.

    – Vi har bestemte mennesker i kikkerten, som vi jobber med kontinuerlig, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK mandag kveld.

    Mandag ettermiddag rådet politiet å utsette alle pride-arrangementer i hele landet på grunn av den uavklarte trusselsituasjonen. Berg sier seg enig med Oslo-politiet i at det var klokt å utsette.

    Han sier PST har rettet søkelys mot miljøer som støtter ekstrem islamisme og som mener at vold er legitimt for å oppnå sine mål.

    – Relativt god oversikt

    – Vi har relativt god oversikt over disse miljøene, men vi har ikke kontroll på dem. Det er mange personer i Norge som har ekstreme ideer, ekstrem ideologi og tillater det å bruke vold for å nå sine politiske mål. Det er mange som er villige til å gjøre det samme, sier Berge til NRK.

    Han sier PST jobber kontinuerlig med å avverge at det skjer lignende angrep.

    – Men vi er i en uavklart situasjon som vi tar på stort alvor. Vi er ikke sikre, vi har usikker informasjon i det bildet vi står i nå, sier PST-sjefen.

    Rettet mot skeive

    Han sier Zaniar Matapour (43), som drepte to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag, er en del av et miljø PST har hatt bekymring for.

    PST-sjefen sier det er flere personer i dette miljøet som PST mener å ha relativt god oversikt over. Han sier det ikke er noe som tyder på at det er planlagt flere terroraksjoner nå.

    Berg understreker også at det ekstraordinære trusselbildet nå er rettet mot det skeive miljøet og legger til at det ikke er noen informasjon PST sitter på som tilsier at de skal anbefale avlysning av andre typer arrangementer.

Publisert: