Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Støre inviterer alle partier til Ukraina-møte før jul
01. desember kl 16:11NTB
DEL
Statsminister Jonas Gahr Støre inviterer stortingspartiene til et møte om Ukraina-støtte. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterer alle de parlamentariske lederne på Stortinget til et møte om Ukraina-bistanden før jul.

Invitasjonen kom i forbindelse med finansdebatten på Stortinget torsdag.

– Jeg inviterer alle parlamentariske ledere til et møte før jul, sa Støre.

Hjelpen er ment å vare over flere år, understreker statsministeren.

– Vi forbereder et kraftfullt bidrag i 2023 og årene framover. Vi vil lede an i støtten til Ukraina, sier Støre.

Regjeringspartiene og SV er i budsjettavtalen enige om å opprette et humanitært fond. Det skal både gå til Ukraina og til andre land som merker konsekvensene av krigen.

De tre partiene har invitert alle partiene på Stortinget til å være med på et bredt forlik om bistandspakken.

Men foreløpig er mye uklart, blant annet hvor stor støtten blir, hvordan det skal organiseres og når pengene kommer.

Alle partiene på Stortinget, unntatt Frp som foreløpig stiller seg avventende, er i utgangspunktet positive til å bli med på et bredt forlik.

Regjeringen har fått kritikk fra flere hold for at statsbudsjettet bryter målet om 1 prosent bruttonasjonalinntekt (BNI) i bistand.

Ifølge Støre vil en Ukraina-pakke bringe budsjettet langt nærmere dette målet.

Siste innlegg
 • NTB
  DEL
  40 prosent av strømnettet i Ukraina er fortsatt ute av drift

  Rundt 40 prosent av strømnettet i Ukraina er fortsatt være ute av drift, melder et privat kraftforsyningsselskap.

  Mye gjenstår før hele nettet er oppe, en uke etter at den siste bølgen med russiske raketter mot kraftverk og transformatorstasjoner mørkla store deler av landet i lange perioder. Flere millioner mennesker mistet strømmen.

  – Russland har ødelagt 40 prosent av Ukrainas energisystem med terrorraketter. Flere titall arbeidere ble drept eller såret, skriver selskapet DTEK i sosiale medier.

  DTEK legger til at ingeniører gjør alt for å stabilisere energiforsyningen og at team med teknikere arbeider dag og natt for raskt å få nettet opp igjen.

  Ukrainske myndigheter opplyste onsdag at ni personer hadde mistet livet i brann-relaterte hendelser det siste døgnet. Tusenvis av ukrainere tyr til primuser og andre former for alternativ oppvarming, noe som øker brannfaren.

 • NTB
  DEL
  Venstre vil ha Ukraina-bistand på plass før jul
  Venstre-leder Guri Melby vil ha bistand til Ukraina på plass før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Venstre sier ja til regjeringens ønske om et Ukraina-forlik, men vil at pengene kommer på plass allerede før jul.

  – Verdens matvareprogram sier at vi nå står i den største matkrisen i moderne historie. Vi er derfor nødt til å hjelpe her og nå. Vårens forliksløsning vil komme for sent, framholdt Venstre-leder Guri Melby i finansdebatten i Stortinget torsdag.

  Hun mener det er synd at regjeringspartiene og SV ikke kom med konkrete bistandsløfter til Ukraina i budsjettavtalen som kom på plass tirsdag.

  – Men de har en sjanse til før jul, sier Melby og peker på at et justert 2022-budsjett er det siste Stortinget skal behandle før juleferien.

  Da skal det etter planen overføres store summer til oljefondet.

  – I år må det bety flere titalls milliarder til bistand for Ukraina og verdens fattige, som følge av Norges ekstraordinære høye petroleumsinntekter, mener Melby.

 • NTB
  DEL
  Norge, Estland og Nederland gir feltsykehus til Ukraina

  Norge, Estland og Nederland går sammen om å gi et feltsykehus til Ukraina. Avtalen ble inngått i Tallinn torsdag.

  Selve sykehuset blir skaffet til veie av forsvarsmyndighetene i Estland, mens Norge og Nederland bidrar med midler for å få sykehuset på plass i Ukraina.

  Avtalen mellom de tre land omfatter også konteinere, lastebiler, sanitærutstyr og alt som ellers måtte trengs for å gjøre sykehuset operativt for det ukrainske forsvaret. Opplæring av medisinsk personell vil bli gjort av ukrainske og estiske fagpersoner med støtte fra Nederland.

  Kostnadene beløper seg til 7,8 millioner euro, hvorav Norges del er på 4,3 million euro.

 • NTB
  DEL
  Rettssak i gang mot opposisjonspolitiker i Russland
  Lokalpolitiker Ilja Jasjin var plassert i et glassbur i retten i Moskva tirsdag. Foto: Dmitrij Serebrjakov / AP / NTB

  I Moskva er rettssaken i gang mot Ilja Jasjin, en av de siste kjente opposisjonspolitikerne som er igjen i Russland.

  Han er tiltalt for å ha spredt falsk informasjon om det russiske militæret. Et lovforbud mot dette ble innført etter at Vladimir Putin invaderte Ukraina.

  Jasjin (39), som er lokalpolitiker i Moskva, risikerer opptil ti år i fengsel hvis han blir funnet skyldig.

  Tidligere tirsdag ble han varetektsfengslet i ytterligere seks måneder. Jasjin ble pågrepet i juni etter å ha snakket på YouTube om drapene på ukrainske sivile i Butsja, i nærheten av hovedstaden Kyiv.

 • NTB
  DEL
  Wagner-gruppen medgir at zambisk mann ble drept i Ukraina

  Sjefen for Wagner-gruppen innrømmer at en zambisk mann som ble rekruttert fra russisk fengsel, ble drept i kamp i Ukraina.

  Innrømmelsen fra Jevgenij Prigozjin, sjefen for det russiske leiesoldat-selskapet, kommer to uker etter at Zambia krevde en forklaring fra russiske myndigheter om dødsfallet til den zambiske mannen.

  23 år gamle Lemekhani Nathan Nyirenda fra Zambia studerte ved en teknisk høyskole i Moskva, men ble i april 2020 dømt til over ni års fengsel. Russiske myndigheter har ikke opplyst på hvilket grunnlag han ble fengslet og dømt.

  Tidligere i år var han en av mange fanger som ble rekruttert, enten frivillig eller med tvang, av Wagner-gruppen og sendt til fronten i Ukraina, der han ble drept 22. september.

  Wagner-gruppen og Prigozjin personlig har vært i russiske fengsler for å rekruttere innsatte til krigen i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Kina: Klar for tettere partnerskap med Russland om energi
  Kinas president Xi Jinping uttrykker ønske om et tettere energisamarbeid med Russland. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  President Xi Jinping sier han ønsker seg et tettere energisamarbeid mellom Kina og Russland.

  Det går fram av et brev fra Xi til en kinesisk-russisk næringskonferanse, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

  – Energisamarbeid er en viktig hjørnestein i det praktiske samarbeidet mellom Kina og Russland, heter det i brevet.

  Hvis landene knytter enda tettere energibånd, vil det kunne utløse misnøye i vestlige land. De har redusert kjøpene av russisk energi som en reaksjon på krigen mot Ukraina.

  Kina har gjort det motsatte og kjøpte i oktober mer enn dobbelt så mye russisk olje og gass som i samme måned i fjor. Russisk petroleum selges nå for lavere pris, noe kinesiske importører har utnyttet.

 • NTB
  DEL
  Google og YouTube bidrar med 130 millioner kroner til kampen mot desinformasjon
  Google og videotjenesten deres YouTube spytter inn over 130 millioner kroner til kampen mot desinformasjon på nettet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Google og YouTube spytter inn over 130 millioner kroner til et nytt globalt faktasjekker-fond som skal bekjempe desinformasjon på nettet.

  International Fact-Checking Network (IFCN) er underlagt den amerikanske organisasjonen Poynter-instituttet, som støtter 135 faktasjekker-organisasjoner fra 65 land.

  Dette er det største enkeltbidraget til et slikt formål fra Google og YouTube hittil, opplyste Google tirsdag på en konferanse i Brussel.

  Der påpekte sjefen for Googles datterselskap, Jigsaw, at aktivitetene til russiske propagandaenheter har økt betraktelig under krigen i Ukraina. Blant annet forsøker de å forsterke fordommer knyttet til rase, samt å skape politisk splittelse, sa Jigsaw-sjef Yasmin Green.

 • NTB
  DEL
  Tyskland sender hundrevis av aggregater til Ukraina
  Hverdagen er både mørk og kald for mange ukrainere som er strømløse som følge av omfattende russiske angrep. Nå lover Tyskland å sende flere hundre aggregater samt millioner av euro som skal brukes til å reparere energiinfrastrukturen. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  Tyskland vil sende over 350 aggregater til Ukraina som skal hjelpe strømløse ukrainere i vinterkulden.

  Det opplyser en talsmann for den tyske regjeringen.

  Statsminister Olaf Scholz snakket tirsdag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Da sa han at Tyskland i tillegg til aggregatorene også vil gi Ukraina 56 millioner euro som skal brukes til å reparere det ødelagte strømnettet.

  Store deler av den ukrainske energiinfrastrukturen har blitt ødelagt i omfattende russiske luftangrep den siste tiden.

 • NTB
  DEL
  Ukraina har mottatt franske langtrekkende raketter

  Det ukrainske forsvaret er styrket med en leveranse av franske langtrekkende raketter, opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet.

  – Den ukrainske hæren er nå enda sterkere, skriver Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov på Twitter-

  De nye rakettene av typen LRU, har en rekkevidde på rundt 70 kilometer.

  Ukraina har den siste tiden kunne treffe russiske baser et godt stykke inn i russisk-kontrollerte områder, ved hjelp av raketter som har lengre rekkevidde enn deres egne.

  Ukraina har bedt om ytterligere leveranser av langtrekkende raketter for å ivareta fremskrittene på bakken i krigen, i tillegg til luftvåpensystemer for å beskytte seg mot russiske rakettangrep.

 • NTB
  DEL
  Guvernør hevder Ukraina angrep russisk kraftverk

  Den russiske regionen Kursk ble rammet av strømbrudd etter ukrainske angrep mot et kraftverk, hevder regionenes guvernør.

  – I alt var det rundt elleve angrep. Et kraftverk ble truffet, skrev guvernør Roman Starovojt på meldingstjenesten Telegram tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  I etterkant skal det ha vært strømbrudd i deler av distriktene Sudzha og Korenevo, som grenser mot Ukraina.

  I den russiske regionen Brjansk, som også grenser mot Ukraina, melder guvernøren Aleksandr Bogomaz onsdag om en brann i et oljelager. Brannen skal ha spredt seg til et område på 1.800 kvadratmeter, og 80 mennesker deltar i slukningsarbeidet.

  Bogomaz sier ikke hva som forårsaket brannen, ifølge nyhetsbyrået AFP. I løpet av den siste måneden har russiske angrep mot infrastruktur i Ukraina ført til massive strømbrudd over store deler av landet.

 • NTB
  DEL
  Norge invitert til utenriksministermøte om Ukraina i G7-gruppen
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte mandag Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et besøk i Kyiv. Tirsdag deltar hun på møter både i regi av Nato og G7-gruppen. Foto: Kiur Kaasik / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt skal være med når utenriksministrene i G7-gruppen holder et krisemøte om Ukraina senere tirsdag.

  Hun er en av få utenforstående deltakere, ifølge TV 2. Møtet skjer på sidelinjen av Natos utenriksministermøte i Bucuresti i Romania, der Huitfeldt er til stede. UD bekrefter overfor NTB at Norge er invitert til å være med.

  Møtet skal handle om Russlands angrep på strømnettet i Ukraina. G7-gruppen omfatter USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan. Landene har hatt et tett samarbeid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

  Det er Tysklands utenriksminister som har kalt inn til møtet. Formålet er å koordinere arbeidet med å skaffe Ukraina energi og beskytte kritisk infrastruktur i landet. Norge er invitert som en stor energileverandør i Europa, og Tyskland har også sørget for at enkelte institusjoner, som Verdensbanken, er invitert.

  – Ministrene skal prioritere de mest påtrengende behovene og koordinere støtten med hverandre, skriver tysk UD på sine hjemmesider.

  Ukraina er også et hovedtema på Natos møte tirsdag. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har gjort det klart at han forventer at utenriksministrene blir enige om å videreføre og øke støtten til Ukraina på det to dager lange møtet.

 • NTB
  DEL
  Russland avviser planer om tilbaketrekning fra Zaporizjzja atomkraftverk

  Det foreligger ingen planer om å trekke russiske soldater ut av Zaporizjzja atomkraftverk, sier russiske myndigheter.

  – Det er ikke vits i å se etter signaler der det ikke er noen eller kan være noen, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

  Uttalelsen mandag kommer etter at sjefen for det ukrainske atomkraftselskapet Energoatom, Petro Kotin, søndag sa at det var tegn til at Russland forbereder tilbaketrekning fra Zaporizjzja-kraftverket.

  Kraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden mars, men driftes fortsatt av ukrainske teknikere som jobber under svært krevende forhold.

  De siste månedene har det vært stadige angrep mot både kraftanlegget og områdene rundt. Det har ført til frykt for at det kan skje en atomulykke.

 • NTB
  DEL
  Ukrainas førstedame: Russiske soldater må holdes ansvarlige for voldtekt mot ukrainere
  Ukrainas førstedame Olena Zelenska ble tatt imot av Akshata Murty, kona til den britiske statsministeren Rishi Sunak, da hun besøkte statsministerkontoret i Downing Street i London mandag. Foto: Yui Mok / AP / NTB

  Russiske soldater må bli holdt ansvarlige for voldtekt og andre seksuelle forbrytelser utført mot ukrainske kvinner, sier den ukrainske førstedamen.

  – Dette er nok et instrument de benytter seg av som et våpen. Dette er nok et våpenarsenal i denne krigen og konflikten. Det er derfor de bruker det så systematisk og åpent, sier Olena Zelenska.

  Hun deltok mandag på en internasjonal konferanse i London mot seksuell vold i krig og konflikt. Blant krigsforbrytelsene som Russland etterforskes for å ha begått, er voldtekt av ukrainske kvinner.

  Flere telefonopptak har vist russiske soldater som åpent diskuterer voldtekt, sa Zelenska på konferansen.

  Tidligere på dagen besøkte hun Downing Street. Der ble hun tatt imot av statsminister Rishi Sunaks kone, Akshata Murty.

  Sunak besøkte Kyiv tidligere denne måneden der han møtte president Volodymyr Zelenskyj for første gang. Sunak lovte økt britisk støtte til Ukraina i kampen mot de russiske styrkene.

 • NTB
  DEL
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte Kyiv
  Anniken Huitfeldt (Ap) besøker Kyiv mandag sammen med andre nordiske og baltiske utenriksministre. Foto: Tuva Bogsnes / Utenriksdepartementet / NTB

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) var mandag på besøk i den ukrainske hovedstaden. Hun kaller Russlands krigføring «kynisme uten sidestykke».

  – Å komme til Kyiv, en by som har levd med krig i snart ti måneder, er brutalt. Omfanget av og brutaliteten i Russlands angrepskrig mot Ukraina er overveldende, sier Huitfeldt i en pressemelding.

  – Vår støtte til ukrainerne i deres rettmessige kamp for frihet står fast, skriver hun på Twitter fra den ukrainske hovedstaden, dit hun kom sammen med sine nordiske og baltiske kolleger.

  Huitfeldt møtte også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

 • NTB
  DEL
  Nato forventer at allierte øker støtten til ukrainsk luftforsvar

  Utenriksministrene i Nato-landet skal tirsdag møtes i Bucuresti, hvor Nato-sjef Jens Stoltenberg vil be dem om å trappe opp støtten til Ukraina.

  Stoltenberg holdt mandag en pressekonferanse sammen med Romanias president, Klaus Iohannis.

  Der sa Stoltenberg at «én av beskjedene» til utenriksministrene på tirsdagens Nato-møte vil være at de må øke støtten til luftvåpensystem, ammunisjon, reservedeler og trening av soldater i Ukraina.

  Nato-sjefen viste også til Russlands hyppige angrep mot ukrainsk energi-infrastruktur, noe som har gjort at mange ukrainere fryser som følge av strømbrudd. Russlands president Vladimir Putin forsøker «å bruke vinter som et krigsvåpen mot Ukraina», sa Stoltenberg.

 • NTB
  DEL
  130 ukrainske pasienter har fått hjelp i Norge – nå forlenges ordningen
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt i samtale med ansatte på Medevacs mottakssenter i Rzeszow i Polen søndag. Foto: Tuva Bogsnes / UD / NTB

  Regjeringen forlenger avtalen om å evakuere pasienter fra Ukraina til europeiske sykehus.

  I en pressemelding skriver regjeringen at det fra Norges side i første omgang er aktuelt med en avtaleforlengelse ut april 2023. Totalt har Norge bidratt til evakuering av 543 pasienter siden oppstarten av ordningen.

  130 av pasientene har fått hjelp i Norge, viser de sist oppdaterte tallene fra lørdag.

  Luftbro

  – Norge er det tredje største mottakerlandet, og vi har transportert flest pasienter til behandling på sykehus i Europa. Vår luftbro bidrar til at vi får utnyttet den kapasiteten som finnes i mange land sine helsetjenester, til fordel for et land som nå er utsatt for brutale angrep hver eneste dag, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

  Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til NTB at hver enkelt forespørsel vil bli vurdert ut fra medisinskfaglige vurderinger og kapasiteten i helsetjenesten her hjemme.

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier det er flott å se at det norske bidraget blir verdsatt.

  – Viktig og komplisert

  – I perioden etter at Norge har begynt å tilby faste ukentlige flygninger, har antall pasienter som blir transportert ut gjennom norsk hjelp økt kraftig. I de siste par månedene har Norge bidratt til transport av sju av ti av alle Medevac-pasientene, sier Huitfeldt.

  Ifølge regjeringen er Norge klart størst når det gjelder å transportere pasienter med behov for behandling innenfor ordningen.

  – I tillegg til selve transporten, bidrar vi med eksperter som deltar i det logistiske og medisinske arbeidet som skal til for å få hele denne operasjonen til å fungere, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), som kaller det en svært viktig, men komplisert operasjon.

 • NTB
  DEL
  Strømmen tilbake i det meste av Kyiv
  De fleste i Kyiv skal nå ha fått tilbake vann, strøm og andre tjenester. Arkivfoto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  Nesten hele Kyiv har nå fått tilbake strømmen, fire dager etter et russisk rakettangrep rettet mot viktig infrastruktur, opplyser byens militære ledelse.

  Søndag morgen var strøm, vann, mobilnett og oppvarming på plass igjen de fleste steder, skriver militæradministrasjonen på Telegram. Det jobbes fortsatt med utbedringer på strømnettet, og høyt forbruk kan føre til lokale strømbrudd, opplyser de.

  Ordfører Vitalij Klitsjko sier til den tyske avisen Bild at arbeidet pågår i rekordfart. Klitsjko har fått kritikk fra president Volodymyr Zelenskyj for å ha brukt for lang tid på å gjenopprette tjenestene.

 • NTB
  DEL
  Nye rakettnedslag flere steder sør og øst i Ukraina

  To raketter slo søndag ned i den sørukrainske byen Kryvyj Rih. Det er også meldt om rakettangrep flere steder sør og øst i landet.

  Rakettene i Kryvyj Rih ødela et infrastrukturanlegg for transport, sier regionens militærguvernør Valentyn Resnitsjenko på Telegram, uten å gi komme med mer detaljerte opplysninger.

  Byens befolkning ble oppfordret til å gå i tilfluktsrommene.

  Også andre steder i Sør- og Øst-Ukraina gikk flyalarmen søndag. Distriktet Nikopol, nord for elven Dnipro ble truffet av raketter og tungt artilleri, ifølge ukrainske kilder.

  I løpet av natten ble en gård utenfor Zaporizjzja truffet av to raketter, opplyser forsvaret i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  130.000 fortsatt uten strøm i Kyiv

  Rundt 130.000 av de 3 millioner innbyggerne i Ukrainas hovedstad er fortsatt uten strøm etter russiske rakettangrep mot infrastruktur og strømforsyning.

  Tallet kommer fra militæradministrasjonen i Kyiv, som lørdag sier at reparasjonsarbeidet skal være fullført i løpet av det nærmeste døgnet. Da skal også byens oppvarmingssystemer fungere igjen, opplyser myndighetene.

  Onsdag skjøt Russland titalls raketter mot Ukrainas energinett og forårsaket store skader.

  Vann, strøm og oppvarming forsvant i en rekke byer i tillegg til Kyiv, og det er frykt for at nødvendige tjenester ikke vil fungere som de skal i de kalde vintermåneden som er i vente.

Publisert: