Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Stans i forhandlingene mellom Ukraina og Russland
i dag kl 18:22av NTB
DEL
«Død over fienden», lyder teksten på de ukrainske soldatenes flagg i Kharkiv-regionen. Foto: AP / NTB

Ukraina og Russland har inntil videre stanset forhandlingene om å finne en fredsløsning på krigen, bekrefter begge land.

Ifølge Ukrainas forhandlingsleder Mikhail Podoljak er det ikke mulig å få til framgang i forhandlingene all den tid Russland ikke erkjenner situasjonen som råder på bakken.

– Den dag i dag så lever de i en verden der det angivelig er nazisme i Ukraina, sier Podoljak til ukrainsk TV.

Først når de russiske styrkene har trukket seg tilbake, vil det være mulig å forhandle om en våpenhvile, sier han.

Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko bekrefter at forhandlingene med Ukraina er lagt på is.

– Forhandlingene kommer ikke til å fortsette, Ukraina har praktisk talt forlatt forhandlingsprosessen, sier han.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Åtte drept i russisk angrep nær Tsjernihiv

  Åtte mennesker skal være drept og tolv skal være såret i et russisk rakettangrep på en landsby ved Tsjernihiv, der det er en ukrainsk militærbase.

  Angrepet fant sted flere uker etter at russiske styrker trakk seg ut av Tsjernihiv-området for i stedet å fokusere på Donbas-regionen, ifølge en talsmann for nødetatene i regionen.

  Landsbyen Desna ligger rundt 70 kilometer nord for Kyiv og har en store treningsleir for ukrainske soldater.

  Guvernøren i Tsjernihiv-regionen sier at krigen ikke er over, og ber folk være forsiktige og respektere flyalarmer.

 • av NTB
  DEL
  Russland senker sikkerhetskravene for biler

  Vestlige sanksjoner har forårsaket mangel på elektroniske komponenter og bildeler i Russland. Nå senker landet kravene for å godkjenne nye biler.

  Biler i Russland kan nå produseres uten blokkeringsfrie bremser (ABS) og såkalte ELR-sikkerhetsbelter. Forskriften gjelder fra 12. mai i år til 1. februar i 2023.

  I tillegg senkes utslippskravet tilbake til 1988-nivå, skriver næringslivsavisa Kommersant.

  Blant de mange sanksjonene som ble ilagt Russland etter at landet invaderte Ukraina i februar var forbud mot å importere bildeler til landet. En rekke bilprodusenter har sluttet å selge biler og deler i Russland, andre har stanset sin produksjon i landet.

 • av NTB
  DEL
  Russland hevder 265 ukrainske soldater har overgitt seg ved Azovstal

  265 ukrainske soldater, deriblant flere titalls sårede, har overgitt seg ved stålverket Azovstal i Mariupol, hevder Russlands forsvarsdepartement.

  – Gjennom det siste døgnet har 265 krigere lagt ned våpnene og overgitt seg, deriblant 51 hardt skadde, uttalte departementet under en pressebrifing.

  Ifølge russerne skal de som trenger medisinsk tilsyn være sendt til et sykehus i byen Novoazovsk.

  Ukrainas militære styrker har uttalt gjennom det siste døgnet at mer enn 260 soldater er evakuert fra Azovstal, som har vært under beleiring i mer enn 80 dager. Kampoperasjonen ved Azovstal og beleirede Mariupol er nå avsluttet, ifølge ukrainerne.

 • av NTB
  DEL
  Tass: Russland har utvist to finske diplomater

  To finske diplomater er blitt utvist fra Russland, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

  Dette skal være et svar på at to russiske diplomater ble utvist fra Finland, skriver Tass.

 • av NTB
  DEL
  Kyivs ordfører: Vent med å komme tilbake
  Ordfører Vitalij Klitsjko i Kyiv ber folk om å vente med å komme tilbake til hovedstaden fordi det fortsatt ikke er trygt. Her viser han Tysklands opposisjonsleder Friedrich Merz (CDU) et kart over hovedstadsområdet. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB

  Ordfører Vitalij Klitsjko i Kyiv råder fortsatt innbyggere som har flyktet, til å vente med å vende tilbake til den ukrainske hovedstaden.

  – Vi kan ikke 100 prosent garantere for sikkerheten til alle sammen, sier Klitsjko til BBC.

  Han sier byen sakte, men sikkert vender tilbake til en mer normal hverdag. Han advarer likevel om at Kyiv fortsatt er et mål for russiske styrker – luftvernsirene utløses fortsatt jevnlig, og det er fremdeles portforbud om natten.

  Klitsjko anslår at minst en million innbyggere ikke har kommet tilbake til byen og sier at Kyiv fortsatt er «veldig tom».

 • av NTB
  DEL
  Måling: Mer enn en av fire nordmenn frykter Russland
  Hele 28,9 prosent av de spurte sier at trusselen fra Russland er «stor eller «svært stor». Her ser vil russiske soldater ved atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko AP/NTB
  – Russland har åpenbart ingen sperrer mot å bruke militærmakt. Derfor er de, etter min mening en stor trussel, sier oberstløytnant Geir H. Karlsen til Dagbladet. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret

  Mer enn en av fire nordmenn mener at Russland utgjør en trussel for Norge. Det viser en undersøkelse gjort av InFact for Dagbladet.

  Hele 28,9 prosent av de spurte sier at trusselen fra Russland er «stor eller «svært stor». Noen færre 28,7 prosent, mener trusselen er liten eller svært liten.

  I undersøkelsen har vel ett tusen nordmenn svart på spørsmålet: Hvor stor trussel mener du Russland utgjør for Norge? Svarene er gradert på en skala fra 1 til 5, der 1 er «svært liten fare» og 5 er «svært stor fare».

  Kvinner er mer bekymret for Russland enn menn, viser Dagbladets undersøkelse. Bare 6,9 prosent av menn mener trusselen fra Russland er svært stor, mens 11,9 prosent av kvinnene mener det samme.

  Minst bekymret er folk i Nord-Norge. Her sier bare 5,9 prosent av de spurte at de mener trusselen er svært stor. På landsbasis er denne andelen 9,4 prosent. Mest bekymret er folk på Østlandet, utenom Oslo. Her mener alt 34,1 prosent at trusselen er stor eller svært stor.

  Ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er frykten folk gir uttrykk for, alt annet enn ubegrunnet, selv om det ikke foreligger noen umiddelbar trussel. Han mener faren på sikt er stor – 4 på en skala fra 1 til 5.

  – Det er fordi Russland helt sikkert vil lære av de feilene de har gjort nå. De vil helt sikkert gjenoppbygge styrkene sine. Og med det styret de har, er det ingen politiske, moralske eller juridiske begrensninger på deres bruk av makt. De holdes bare i sjakk av at vi er i stand til å yte motstand, sier Karlsen.

 • av NTB
  DEL
  Tyrkia peker på Sverige som det største «Nato-problemet»
  Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu mener det først og fremst er svensk Nato-medlemskap de er skeptiske til. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

  Tyrkia ser på Sverige som et større problem når det gjelder Nato-medlemskap enn Finland, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

  Like etter Finlands regjering offentliggjorde at de vil søke om medlemskap i Nato holdt den tyrkiske ministeren en pressekonferanse i forbindelse med Natos utenriksministermøte.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har uttalt at det vil være en feil å innlemme Finland og Sverige i Nato. En talsperson for presidenten sa lørdag at Tyrkia ikke vil stenge døren for de to nordiske landene.

  – Den finske utenriksministeren er veldig respektfull overfor vår posisjon, men vi ser ikke det samme fra svensk side, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu ifølge den tyrkiske TV-kanalen TRT.

  Tyrkia har hevdet at Sverige og Finland støtter Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), står på Tyrkias terrorliste, og på EUs og USAs tilsvarende lister.

 • av NTB
  DEL
  Stoltenberg: Ukraina kan vinne krigen mot Russland

  Ukraina kan vinne krigen, mener Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Han gir samtidig Finland og Sverige nye støtteerklæringer om mulig medlemsskap.

  Stoltenberg slår fast at Russlands krigføring mot Ukraina ikke går som Moskva planla.

  – De klarte ikke ta Kyiv, de trekker seg tilbake fra Kharkiv, og de store angrepene mot Donbas har stoppet opp. Russland oppnår ikke sine strategiske mål, sier Nato-sjefen.

  Han mener at Russland ikke klarer å oppnå sine strategiske mål. President Vladimir Putin ønsker å slå ned Ukraina, at Nato skal ned og at Nord-Amerika og Europa skal splittes.

  – Men Ukraina står, Nato er sterkere enn noen gang og Europa og Nord-Amerika står solidarisk samlet. Ukraina kan vinne denne krigen, sa Stoltenberg, og la til:

  – Ukraina kan vinne denne krigen.

  Søndag ble det klart at den finske regjeringen har besluttet å søke medlemskap. Stoltenberg kommenterte det kort og han gjorde det nok en gang klart at de to landene har alliansens støtte.

  – Det er opp til dem å velge hva de vil gjøre. Vi vil støtte dem, uansett hva beslutningen blir, sa han.

  Stoltenberg deltar ikke på møtet med Natos utenriksminister i Tyskland fordi han er smittet av korona. Han følger derfor møtet fra Brussel.

 • av NTB
  DEL
  Britisk etterretning: Russland har mistet en tredel av soldatene sine

  Ifølge britisk etterretning lider Russland store tap i Ukraina og soldatene i Donbas ligger «betydelig bak skjema».

  – Til tross for små fremskritt innledningsvis har ikke Russland klart å vinne terreng av betydning den siste måneden, samtidig er den vedvarende slitasjen stor, står det i analysen fra det britiske forsvarsdepartementet.

  Videre skriver de at Russland har mistet en tredel av soldatene som ble sendt i februar.

  De påpeker også betydelig mangel på utstyr, etterretning, overvåking og rekognoseringsdroner. Dette vil «nesten helt sikkert» forsinke dem enda mer.

  – De russiske styrkene er i økende grad preget av redusert kampeffektivitet og lav moral. Under disse omstendighetene er det lite sannsynlig at Russland vil eskalere sine fremskritt dramatisk de neste tretti dagene, står det.

 • av NTB
  DEL
  Guvernør: Missilangrep mot militær infrastruktur i Lviv

  Et missilangrep har truffet militær infrastruktur i Lviv i Vest-Ukraina, ifølge byens guvernør Maxim Kozytskij.

  Det er foreløpig ukjent hvor mange som er døde eller skadd i angrepet, skriver Sky News som siterer guvernøren i Lviv.

  – Omfanget av ødeleggelsene blir kartlagt, skriver Maxim Kozytskij på sin Telegram-profil om angrepet søndag morgen.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj: Situasjonen i Donbas er veldig vanskelig

  Situasjonen i den østlige regionen Donbas er fortsatt «veldig vanskelig», ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  – Russiske styrker forsøker fortsatt å vise at de vinner fram. På den 80. dagen av invasjonen ser det spesielt vanvittig ut, men de stopper ikke alle disse forsøkene, sier Zelenskyj.

  Russiske styrker har konsentrert sine angrep i den østlige delen av Ukraina etter å ha gitt opp kampen om å erobre hovedstadsområdet.

  Zelenskyj deler en optimistisk vurdering av situasjonen: «Skritt for skritt tvinger vi okkupantene ut av landet vårt. Vi vil tvinge dem ut av Ukrainas havområder også».

  Presidenten sier han i lørdagens samtaler med en delegasjon republikanske senatorer, anført av Mitchell McConnell i Kyiv, igjen ba om at Russland blir stemplet av USA som en terrorstat.

 • av NTB
  DEL
  Republikanere lover vedvarende amerikansk støtte til Ukraina
  De republikanske senatorene John Barrasso (fra høyre), Mitch McConnell, Susan Collins og John Cornyn møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten) i Kyiv lørdag. Foto: Det ukrainske presidentkontoret via AP / NTB

  Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, og en delegasjon med republikanske politikere gjestet lørdag Kyiv og overrakte budskapet om solidaritet.

  – Vår delegasjon bekreftet overfor president Zelenskyj at USA står fjellstøtt bak Ukraina og vil fortsette vår støtte helt til Ukraina vinner krigen, sier McConnell i en uttalelse i etter besøket.

  I tillegg til den republikanske nestoren Mitch McConnell, var senatorene Susan Collins, John Barrasso og John Cornyn med til den ukrainske hovedstaden.

  President Volodymyr Zelenskyj kaller besøket et «sterkt signal om tverrpolitisk støtte til Ukraina i Kongressen og hos det amerikanske folket».

  – Vi diskuterte ulike måter å støtte vårt land på, inkludert forsvar og økonomi, i tillegg til skjerpede sanksjoner mot Russland, sa Zelenskyj i sin daglige tale lørdag kveld.

  Besøket skjedde samtidig som Senatet behandler en hjelpepakke på nærmere 40 milliarder dollar til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Moskva: Tysklands utenriksminister er enten dum eller forledende

  Russland nekter å ta ansvar for økende matvarepriser og en overhengende fare for global matkrise i et skarpt svar til anklager fra Tysklands utenriksminister.

  Annalena Baerbock sa ved starten av G7-møtet, som holdes nordøst for Hamburg, at 25 millioner tonn med korn står fast i ukrainske havner.

  G7-landene krever at Russland ender sin blokade av den ukrainske korneksporten, slik at man kan unngå en humanitær katastrofe i land i Afrika og Midtøsten.

  Talsperson Maria Zakharova for det russiske utenriksdepartementet hevder matvareprisene stiger globalt på grunn av «sanksjonene som er innført av Vesten, anført av USA».

  Hun la til at den globale matkrisen kom som en følge av sammenbruddet av Ukraina som stat, noe også Vesten var ansvarlig for. «Å ikke forstå dette er enten et tegn på dumskap eller et bevisst forsøk på å forlede folk» skriver Zakharova på Telegram.

  Ukraina er blant de største korneksportørene i verden, ifølge FN.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina tror de kan vinne krigen før året er omme

  Krigen i Ukraina kan nå et gjennombrudd i august og ende med russisk nederlag innen året er slutt, mener Ukrainas sjef for militær etterretning.

  – De fleste av de aktive kamphandlingene vil være over innen slutten av dette året. Som et resultat vil vi fornye vår makt i alle ukrainske territorier som vi har mistet, inkludert Donbas og Krim, sier generalmajor Kyrylo Budanov i et intervju med Sky News.

  Det er i Donbas-regionen i det østlige Ukraina kampene nå står på som verst, uten at Russland gjør betydelige framskritt, ifølge etterretning fra Ukraina og Storbritannia.

  – Vi vet alt om fienden vår. Vi vet om planene deres omtrent når de blir laget, sier Budanov videre.

 • av NTB
  DEL
  Putin mener finsk Nato-medlemskap er et feilgrep
  Finlands president Sauli Niinistö og Russlands president Vladimir Putin under et møte i oktober 2021. Foto: (Mikhail Klimentyjev/Sputnik, Kreml Pool Photo via AP/NTB

  Det vil være et feilgrep av Finland å oppgi sin nøytralitet, sa Russlands president Vladimir Putin lørdag til sin finske kollega Sauli Niinistö.

  Ifølge en offisiell uttalelse fra Kreml sa Putin til sin finske kollega at det ikke er noen militær trussel mot Finland.

  Det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti skriver også at de to presidentene diskuterte fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina. Putin uttalte at forhandlingene i praksis er lagt på is, angivelig fordi Kyiv ikke er interessert i konstruktiv dialog.

  De to presidentene snakket sammen på telefon lørdag, og Niinistö fortalte Putin at Finland har tenkt å søke Nato-medlemskap i løpet av få dager.

 • av NTB
  DEL
  Færre ukrainske flyktninger til Tyskland

  Antallet ukrainske flyktninger som kommer til Tyskland hver dag er fallende, og flere flyktninger reiser tilbake til Ukraina.

  – I øyeblikket ankommer det bare om lag 2.000 personer på flukt fra Ukraina til Tyskland hver dag. I midten av mars var tallet rundt 15.000 daglig, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser.

  Samtidig er det rundt 20.000 som reiser fra Polen til Ukraina daglig, hvorav noen har vært i Tyskland. Faeser antar at flertallet av ukrainerne vil vende hjem etter hvert.

  Innenriksministeren legger til at det fortsatt foregår en stor humanitær innsats for å hjelpe kvinner, barn og eldre som har flyktet fra Ukraina. I begynnelsen av mai anslo departementet hennes at mer enn 400.000 flyktninger fra Ukraina hadde kommet til Tyskland siden den russiske invasjonen begynte.

  Det reelle antallet flyktninger som har kommet til Tyskland er trolig høyere, ettersom det ikke utføres grensekontroll internt i Schengen-området, og ukrainere har rett til å oppholde seg i Tyskland i 90 dager uten visum.

 • av NTB
  DEL
  Finlands president har hatt «direkte» samtale med Putin
  Finlands president Sauli Niinistö har vært i telefon med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

  Finlands president Sauli Niinistö snakket lørdag med Russlands president Vladimir Putin på telefon og gjorde det klart at Finland vil søke Nato-medlemskap.

  – Samtalen var direkte og rett fram, og ble gjennomført uten provokasjoner. Det ble ansett som viktig å unngå spenning mellom oss, sier Niinistö i en pressemelding.

  Han la til at det var Finland som tok initiativ til samtalen.

  Niinistö sa til Putin at Russlands invasjon av Ukraina i februar har endret sikkerhetssituasjonen til Finland. Han gjentok også sin sterke bekymring over lidelsene Russlands krig i Ukraina har forårsaket.

 • av NTB
  DEL
  Russland lover reaksjon mot Sverige og Finland

  Dersom Sverige og Finland går inn i Nato blir det ikke uten «politiske reaksjoner,» sier Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko.

  Grusjko sier svaret fra Russland vil avhenge av hvilken Nato-infrastruktur som plasseres i Sverige og Finland. Han legger til at det vil komme et «passende» russisk svar dersom Nato flytter atomvåpen nærmere Russland.

  Samtidig sier viseutenriksministeren at Russland ikke har noen fiendtlige hensikter overfor Sverige og Finland.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Russiske styrker trekker seg fra Kharkiv
  En ødelagt bil nord for Kharkiv. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Russiske styrker trekker seg tilbake fra Ukrainas nest største by, Kharkiv, hevder landets myndigheter lørdag.

  Den ukrainske generalstaben sier at russerne er i ferd med å trekke seg unna Kharkiv, med fokus på å bevokte forsyningslinjene sine. Samtidig trapper russerne opp artilleri- og luftangrepene i Donbas-regionen i øst.

  Kharkiv ligger i det nordøstlige Ukraina og har om lag 1,4 millioner innbyggere.

  Fredag uttalte også ukrainske myndigheter at Russlands krigføring er inne i en tredje fase, der de vil forsøke å forsvare områdene som er erobret så langt.

Publisert:
 1. Krigen i Ukraina
 2. Russland
 3. Ukraina
 4. Krigen i Ukraina