Den beste versjonen

Lakenstrekk er nødvendig for å bli en god soldat.

Publisert: Publisert:
iconDrøset
Drøset er et daglig skråblikk skrevet av utvalgte journalister i Aftenbladet.

En ny sesong av «Kompani Lauritzen» var rullet i gang. De fleste deltakerne visste antakelig ikke at de var kjendiser før tv-selskapet inviterte dem på en runde voksenkjeft i beste sendetid.

Sjefen sjøl, «obersten», en syklist fra forrige århundre, holdt som vanlig en god preken om mål og mening, graving i kjelleren, stein på stein og så videre.

Til slutt, etter et par ukers tv-innspilling, ville de tidligere så bortgjemte kjendisene bli en bedre versjon av seg selv.

Selv hadde han årevis med erfaring med militær disiplin, også hvis han så vekk fra det med ekteskap. 

Først hadde han vært i det han da trodde var første- og sistegangstjenesten, men som skulle vise seg å være førstegangstjenesten. 

Her skulle han lære å bli en god soldat, slik at han kunne drepe andre mennesker på kommando. Det med drepingen uteble, men han fikk iallfall skyte på blink, og utenfor. Med hørselvern på. 

Skytingen var uansett ikke det viktigste i tjenesten. På veien til å bli en profesjonell drapsmaskin, var det essensielt at han lærte seg å fjerne enhver synlig rynke på laken, putetrekk og dynetrekk, ethvert følbart sandkorn langs gulvlistene og at alle knappene på uniformen var kneppet til enhver tid, unntatt når lua var av innendørs, siden den da skulle være stappet oppi lommen på høyre lår. 

Alle forsto jo viktigheten av dette ganske raskt, siden kommandoen «omvask» ofte betydde frokost i halvannet minutt i stedet for sju-åtte, og «omomvask» betydde walkover-lunsj. Men det kunne ta tid å lære seg å gjøre en kaserne så steril at sersjanten eller fenriken gikk glipp av en god kjefteanledning.

Da han havnet i sistegangstjenesten, som varte i rundt tjue år, fantes det verken rom eller tid. I Heimevernet var det telting som gjaldt, og ingen tok tiden på noe. Tiden bare kom og gikk, og den varte og rakk, helt til noen sa at årets øvelse nå var over og virkeligheten kunne fortsette. 

Om han hadde blitt en bedre versjon av seg selv av alt dette, var umulig å si. Men en versjon ble han.

Publisert: