Hva er ferie – og hvordan vet du når du har det?

Jeg har ferie. Men her er jeg – i spaltene. Hvorfor det?

 • Stellus
  Stellus
Publisert: Publisert:

Jeg våkner opp halv ett på tirsdag formiddag – i full panikkmodus. Jeg har tatt ferie, men har glemt å si det til noen. Derfor har meldinger om omorganisering og plateanmeldelser allerede tikket inn på mobilen. Til og med HR er i innboksen og ber meg fylle ut skjema. Jeg har lovet mannen kjærlighet og eggerøre. Seine dager. Full oppmerksomhet og kokvarm kaffe. Idet første kaffesipp tas settes halsen i vranglås.

– DRØSET. Jeg sa jeg skulle ta drøset. Jeg har glemt DRØSET.

– Men du har jo ferie?

– Ja, men jeg har aldri hatt ordentlig ferie før, så da Ki9 spurte om jeg kunne ta drøset glemte jeg på en måte at jeg hadde ferie. Og så har jeg glemt å legge inn feriesvar på mailen. Jeg har vel heller ikke sagt ordentlig farvel til kollegene, ei heller satt feriemodus på Slack. Og så har jeg en sak som jeg må skrive. Så det er vel spørsmålet: Har jeg egentlig ferie da?

Mannen trekker på skuldrene og er ikke overrasket over situasjonen. Jeg løper til tastaturet.

Har man sagt man skal være drøsvikar må man faktisk være drøsvikar. Ferie eller ei.

Så nå er jeg her. Pålogget på alle kanaler. I dialog med desken. Utveksler med sjefen. Drøset skal skrives, men hvordan returnerer jeg til feriemodus?

Er det trygt å sende en melding til Slack-kanalen som er felles? Eller vil de gi kolleger inntrykk av at jeg ikke lenger er på ferie? Er det i det hele tatt trygt å få noe på trykk?

Tenkt hvis drøset skaper debatt, og jeg blir nedringt av lesere som krever avgang eller pågang? Ber om oppfølgere, politiske innspill på norske ferienormer og langt verre? Er det da svar nok å si: Jeg er på ferie? Tar ansvaret slutt med en gang du tar ferie, eller er det i ferien du må betale for alle de lange kaffedrøsene på jobb?

Etter mye refleksjon og indre dialog har jeg kommet frem til en konklusjon. Jeg prøver meg på en irsk utgang. Leverer drøs. Setter et passivt aggressivt feriesvar og logger av uten å gi beskjed til en sjel. Total ansvarsfraskrivelse fra nå av frem til pålogging – det pleier jo å funke kjempe bra.

Publisert:

Drøset Stellus

 1. Jeg har tatt ferie, men har glemt å si det til noen

 2. – Hva er fellesnevneren for de fleste skamfulle handlinger?

 3. Frem­står du som hard og utyde­lig? Ikke gjør disse fem feilene når du skriver med kolleger

 4. Sykehjemsbeboer ble glemt – satt i stol hele natten

 5. Jeg er gammel og dårlig til beins, men vil ikke behandles som en pakkenellik!

 6. Ekskona hans er nærmest en del av vår nye familie

 1. Drøset Stellus
 2. Drøset