Iskaldt

Drøset: De var over alt. I hver fjord, hver bukt og hver badetrapp.

 • H9
  H9
Publisert: Publisert:

Denne vinteren sverget hun på at hun hadde sett omtrent hver eneste venn i mer eller lindre forfrossen, men triumferende tilstand ute i en eller annen fjord, halvveis eller heleid neddykket, rød i ansiktet, men stive, stolte smil rundt munnen. Noen med lue. Noen med badedrakt. Noen uten, i fri utfoldelse.

Men hva var greia?

Han i heimen med abonnement på helseblad, påsto at vinterbading skulle være så sunt. Noen påsto at det hjalp mot demens, men hun husket ikke hvem. Det var noe med Kneipps metode, men hun likte ikke kneipp, og visste egentlig en prest tidlig på 1800-tallet hva han drev med?
Hun trodde ikke på dette uansett. Hun mente at norsk sommerbading var mer enn krevende nok, hun kunne bli kald selv i greske forhold, dersom tempen sank under 25.

Hun husket med gru lange svømmetimer i barndommen, der kroppen langsomt ble blåere og blåere og leddene stivere og stivere, alt fordi kommunen ikke ville koste på seg to-tre grader ekstra i bassenget, men lå stort sett på friske 19 grader og så mye klor for å møte hordene av skoleunger at det røsket i nasen.

Les også

Bare en liten skitur

Drøset: Det hørtes så enkelt ut. En liten skitur.

«Du må bare holde deg i bevegelse» sa læreren, som selv sto trygt og uengasjert på land med ullragger i kloggene og en god jumper på. Men selv om hun hadde svømt alt den vesle kroppen orket, var hun blå rundt munnen og tennene klapret i dusjen. Hvem ville vel gjenoppleve noe slikt? Ukentlig? Daglig? På vinteren?

Sist sommer hadde hun badet tre ganger. To av dem var i smeigevær i Søgne, der det ville vært et brudd mot sommerreglene å ikke bade, mens den siste var et kort pliktbad med ungene, som så ut til å ha arvet faren sine badegener, og ikke hennes.

Men i heimen var det annerledes. Der var det hun som hadde kalde dusjer, som de andre klaget på. Og aldri boblebad eller badstu. Det ble for varmt. Hun hadde visst landet på en mild hverdagsmasochisme. Ikke de voldsomme gysende, instagram-vennlige sjøbadene under mørke skyer, men en fornuftig avrivning i heimen, i vann tilpasset strømprisene.

Publisert:

Drøset H9

 1. Gleden over å være tilbake på jobben hadde vært stor. Tenk, forrektige folk!

 2. Først var det bare irriterende. Så ble hun irritert. Så kom en deilig lett­hets­følelse

 3. Løken

 4. Juleskatten

 5. Swayze. Og snått

 6. Med prikke­døden, ev. dømming til å lytte til parti­leder­debatt 12 timer i strekk, skal herved straffes de eller den som:

 1. Drøset H9

Mest lest

 1. Stigende koronatall: Flere innlagt og flere smittet

 2. BankID har trøbbel torsdag formiddag

 3. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 4. Utenlandsk storklubb vil se mer av lokalt talent