Her spiser han levende blekksprut

Tay-young Pak fra Oslo har smakt noen av verdens verste retter. Bare se her!

Tay-young Pak testet levende blekksprut på en marked i Korea.
  • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Den levende blekkspruten, kalt sannakji, er en delikatesse i Korea.

For å understreke, den er ikke , den er levende...

Ikke en gang Ian Wright på Travel Channel (du vet han sprø og blide reiseprogramlederen som har vært verden rundt og spist mye rart?), har gjort det. Han smaker på det meste, men til og med han satte grensen ved den levende blekkspruten.

— Da jeg så det programmet tenkte jeg, det skal jeg spise, ler Tay-young Pak.

Sammen med to kompiser testet han de levende blekksprutene på et marked under en reise til Korea.

41-åringen, som for tiden er på rundreise i Stillehavsøyene, fikk seg en overraskelse.

— Jeg trodde de skulle være bittesmå, men det var de ikke.

Store som hender

De første han fikk presentert var store som to håndflater. Da ba Pak dem om å lete videre. Til slutt fant de en han klarte å si ja takk til.

— Det er dyreplageri, og lite humant, det er jeg klar over. Men det er en delikatesse. Så da måtte jeg smake.

Blekkspruten ble lagt rundt en spisepinne. For å unngå at tentaklene setter seg fast i pustehull, må du få den ned raskt. Alle armene må inn i munnen samtidig.

LEVENDE: Sannakji kalles den koreanske retten der blekksprutene fremdeles spreller på tallerkenen. Disse ble for store for nordmannen.

Slik sammenligner han opplevelsen: Sashimi er godt, men hvis du tar 200-300 rå laks i munnen, prøver å tygge for harde livet og vet at den potensielt kan drepe deg. Det var sånn det føltes.

— På et tidspunkt kom tentaklene ut av munnen og la seg rundt nesa. Jeg forstår nå hvorfor Ian bakket unna, sier Pak.

Den levende blekkspruten føyer seg inn i rekken av en hel del uvanlige lokale delikatesser Pak har testet. Han har reist verden rundt i flere år, og er for øyeblikket i Stillehavet hvor han fikk smake det han selv beskriver som det ekleste måltidet han har fått servert til nå.

Flaggermus.

— Min filosofi om alltid å teste lokale delikatesser skulle bli satt på sin hardeste prøve i Palau.

Død rotte

På restauranten Dragon Tei var det fullt av folk, et godt tegn, tenkte han. Men de var utsolgt for den lokale delikatessen; kokosnøttkrabbe. Men servitøren visste råd, og anbefalte en annen lokal variant – nettopp flaggermus.

Det var ikke første gang Pak hadde smakt flaggermus.

— På Seychellene flådde, renset og parterte kokken en stor fruktflaggermus, før den ble tilberedt etter alle kunstens regler i en indiskinspirert curry. Himmelsk! minnes han.

EKLESTE TIL NÅ: Pak befinner seg i Stillehavet, og ønsket å teste de lokale matrettene i Palau. Det ble verre enn han hadde forestilt seg.

Men det som ble servert i Palau var alt annet enn delikat. Foran ham på tallerken lå det som beskrives som en «druknet død rotte i en bolle med oppvaskvann». Men det var en hel flaggermus, med hode og labber. «De lokale spiser alt, hjernen, leveren, tungen, hjertet og skinnet» fortalte servitøren før hun startet å dissekere krypet og danderte innvollene utover tallerkenen.Ved siden av la hun en hel, rå flaggermus. Som pynt. Pak vurderte å stikke av.

— Men så tenkte jeg meg om. Jeg har tross alt spist feite larver og sitronmaur i Amazonas, skorpioner og kakerlakker i Thailand, hund i Korea, giftig japanske blåsefisk (fugu), marsvin i Peru, levende blekksprut i Korea, kamelpukkel, krokodille og alt jeg har kommet over på mine reiser. Men fristelsen til å stikke har aldri vært større.

Så han tok sats og spiste maten han tross alt hadde bestilt.

flaggermus-E9HoTt_oZU.jpg
flaggermus2-fFcIkVoyLY.jpg

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Ekleste måltid

Flaggermustungen smakte overraskende lik tunge av storfe. Men utover det er ikke Pak i tvil.

— Det er det minst appetittlige jeg noen sinne har sett og spist. Min sterkeste kandidat til verdens ekleste måltid og det sier en del.

Det eneste han kan tenke seg kan konkurrere om den gufne tittelen er rettene Kiviaq (hundrevis av fugler stappes inni et selskinn som forsegles og råtner i 18 måneder. En delikatesse på Grønland) og Casu Marzu (pecorinoost som modnes så lenge at den blir full av larver. Tidligere var det en spesialitet på Sardinia, men er nå ulovlig i Italia).

SLANGEWHISKY: Sprit laget på slanger, testet i Nord-Korea. - Det smakte helt pyton, sier Pak.

Åpent sinn

Tay-young Pak bor i Oslo og jobber til daglig som siviløkonom, men har i år tatt permisjon for å reise så mye han kan.

De siste fem årene har han reist til et sted mellom 50 og 60 land, og har totalt snart 100 land på sin sjekkliste.

Dykking, natur og andre aktiviteter er viktige ingredienser på turene. Fokus på matopplevelser er veldig viktig, og hele spekteret blir ofte testet. Han har testet flere topp 50-restauranter, og blant annet tatt 12 Michelinstjerne-restauranter over to dager i New York.

For ham handler det om å ha et åpent sinn og utvide horisonten.

— Det er mer et symptom på en innstilling enn noe annet. At jeg prøver dette betyr bare at jeg prøver å ha et åpent sinn på alt her i livet. Jeg elsker mat og spiser mye av high end-delen av det, men jeg tester alt på hele skalaen.

Og hvis du lurer, han har en sterk mage og blir sjelden dårlig. Det eneste landet han er ekstra påpasselig i er India. Men han råder matinteresserte til å gjøre hjemmeleskene før de reiser og smaker - uansett hvor de reiser.

— Jeg har ikke blitt dårlig i India heller, men der tar jeg forholdsregler. Der spiser jeg ikke street-food, men holder meg til restaurantene, sier han.

Du kan følge med på hans reiser på bloggen taysbucketlist.com.

kamelpukkel-IAQ8ktvn9m.jpg

Les også:

Fem kontinenter på et døgn ga verdensrekord

Ferie på hesteryggen

Raser over nakne turister på Machu Picchu

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

  2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

  3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  5. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

  6. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»