Vestlandet i miniatyr – i England!

Vil du se Englands største innsjø, klatre i det høyeste fjellet, fiske i det dypeste vannet eller bare ligge på ryggen i det grønne? Da er Lake District i Cumbria ditt neste reisemål.

Publisert: Publisert:
MED HJERTE: Som tatt ut av en scene fra TV-serien Aidensfield, «Med hjartet på rette staden». Veien leder deg inn til Englands største innsjø, Windermere. Velkommen til Lake District i Cumbria.

– I can live everywhere in this world. But I must have a glimps of Windermere from my window!

Joak Oaks (30), den lokale guiden jeg møter på turistkontoret i Gledridding, smiler bredt. Og jeg ler godt med. Det er som å høre totningen si «såmmå å je ær hen i væla, berre jeg ser Mjøsa».

Men her må man faktisk si seg enig. Vakrere sted skal man lete lenge etter.

AKTIV: Med kano på taket kan du kjøre mellom sjøene i Lake District. Her fra passet mellom Ullswater og Windermere.

Vestlandet i miniatyr

Vil du oppleve Englands natur på sitt beste, bør du oppsøke landets største innsjø og de 200 fjellene og høydedragene som omkranser den. En berg-og-dalbane-reise mellom grønne åsrygger og små Aidensfield-aktige landsbyer binder Lakeland sammen.

Alle med små, lokale puber, vertshus og bed & breakfaster.

Over det hele rager Englands høyeste fjell, Scafell Pike, på 978 meter.

Det vakre, irrgrønne landskapet med 16 små innsjøer og utallige elver, er litt som det norske Vestlandet i miniatyr.

Vi skjønner godt at dette er et av de mest populære stedene for ferierende briter som ønsker seg vekk fra storbyene.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Lonely Planet har nok en gang kåret sine favoritter.
AFTERNOON TEA: Ved Waterhead Hotel i Ambleside kan du nyte klassisk afternoon tea på terrassen som vender mot sjøsiden. Dette er et av flere luksuriøse hoteller langs Windermere.

Sjø og land

De små landsbyene bindes sammen av små, steinsatte veier som egner seg for dem som vil tråkke opp løypa med sykkel eller dem som velger bil.

Ønsker du å bruke beina, er du kommet til rett sted. Det er et nettverk av vandreruter, så fotsålene kan brukes flittig om en aktiv ferie ønskes.

En anbefalt vandring går langs stiene ved innsjøen Ullswater. Fra Pooley Brigde strekker det seg en ti kilometer lang sti til et flott fossefall ved Aira Force. Flott natur, og en tur for alle.

For dem som søker ro og hvile, anbefales en tur med dampbåtene. De fleste av innsjøene i området har slike til rådighet. Det lukter britisk historie når dampen fra båtene slippes, og fløyten lyder i den stille naturen. Robåter og små seilbåter kan leies for romantiske seilaser.

Les også

Syv gode grunner til å reise til Wales

Wales ligger geografisk litt i bakevja, sett med både norske og britiske øyne.
POPULÆRT: Lake District er et populært reisemål. Tak over hodet med engelsk frokost – om du har booket på forhånd.

Støyfritt

Det å bare slenge seg ned på en brygge med en god bok, mens solnedgangsbrisen hvisker deg i ørene. Medisin for sjelen.

Og for den med trang til å fange en britisk regnbueørret, finnes dette i de fleste vann og småelver i hele nasjonalparken. Du må bare huske å løse fiskekort.

Uansett hvilken vei du velger på din reise i Lake District, finner du de klassiske steingjerdene og de små gårdene bygd av stein, innrammet av det grønneste gresset som er å oppdrive på denne jord.

Les også

Hva er det med denne engelske kystbyen?

St. Ives i Cornwall står på listen over steder du må se før du dør. Her får du vite hvorfor.

Engelskmennenes Mjøsa

Du finner ulike varianter av bed & breakfast over alt, og dette kan lett bookes i forkant.

De mer eksklusive stedene, som Hotel Waterhead i Ambleside i nordenden av Windermere, gir deg mer av britisk aristokrati med tea-lounge og frokost servert på terrassen. Men her må du bestille rom god tid i forveien. Dobbeltrom for 1200 kroner kommer med god frokost på kjøpet.

Det å bare ta det rolig en dag eller to i Englands største naturreservat kan anbefales for dem som ikke jager etter ekstremopplevelser, men bare vil nyte vakker natur, britisk kultur og en god øl på de lokale stedene.

Dem er det mange av rundt engelskmennenes Mjøsa.

Reisefakta Lake District

Bare et par timers kjøring med bil nordover fra Manchester står du ved inngangen til denne grønne lungen helt vest i landsdelen Cumbria. Om skinnegang er valget, bringer togene deg samme vei, enten du kommer sørfra eller fra øst via Newcastle. Det er gode togforbindelser videre til Carlisle nord for Lake District.

Carlisle er et fint utgangspunkt med tanke på å leie bil. Et annet alternativ er å ta lokaltoget til Kendal, en 30 minutters togtur sørover. Der er det bare noen kilometer videre til Windermeres bredder med sykkel eller buss.

Les også

For ti år siden ble byen kåret til Storbritannias verste. I år er den landets kulturby.

Kåringen ga byen et spark i baken. Nå strømmer turistene til byen.
FIN OVERNATTING: Firestjerners overnatting. Et av de mer luksuriøse hotellene langs Windermere er Waterhead Hotel i Ambleside.

Innsjøen Windermere strekker seg over 14 kvadratkilometer og er hjertet i Englands største nasjonalpark. Det er et yrende båtliv på den engelske versjonen av Mjøsa.

Her finnes havner og strender med hyggelige overnattingsmuligheter, alt fra bed & breakfast til luksushoteller med hvit damask og kniplingsgardiner.

Om Lake District

  • Nasjonalparken i Cumbria i nordvestre delen av England ble opprettet i 1951.
  • Den kom i år på listen over Verdens kultur- og naturarvsteder (World Heritage Sites), som er et program i regi av UNESCO for bevaring av et utvalg natur- og kultursteder på jorden.
  • Den består av 2292 kvadratkilometer med sjøer og grønne åsrygger.
  • Dypeste innsjø er Lake Westwater med sine 74 dybdemeter.
  • Englands største innsjø er Lake Windermere på 148 kvadratkilometer.
  • Nasjonalparken har over 200 fjelltopper, hvor Englands høyeste fjell Scafell Pike med sine 978 meter ruver øverst.
  • Tips om reisemål og aktiviteter finner du på nasjonalparkens nettsider: www.lakedistrict.gov.uk
STØRSTE INNSJØ: Windermere er Englands største innsjø og perfekt for late dager med lave skuldre.
Publisert: