Fem ting du bør vite om smarte strømmålere

I 2019 er digitale målere på plass i alle sikringsskap. Her er det du trenger å vite nå.

Se hvor mye strøm du bruker. Her Lyse-eide Smartlys nye brukergrensesnitt for mobil.
  • Geir Amundsen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Se hvor mye strøm du bruker. Her Lyse-eide Smartlys nye brukergrensesnitt for mobil.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

1. Hva betyr det for meg?

Først og fremst betyr de nye strømmålerne et farvel til manuell strømavlesning. Et ritual få om noen vil savne. Målerbyttet skal bli kostnadsfritt, da det er nettselskapene som har ansvaret for å gjennomføre og bekoste det. Regningen anslås å havne på rundt ni milliarder kroner. En regning forbrukerne må regne med å ta sin del av over nettleien.

2. Vil du bruke mindre strøm?

Nye målere betyr bedre informasjon om eget kraftforbruk og mulighet for å bruke strøm på en mer effektiv og miljøbesparende måte. I alle fall i teorien. Det snakkes gjerne om en reduksjon i energiforbruket på opptil 20 prosent.

Ifølge NVE kan det ligge en vesentlig effektiviseringsgevinst i automatisert styring av varmtvannsberedere, varmekabler og ladning av elektriske biler. Ny teknologi kan gi gode styringsløsninger som både er trygge, enkle og som ikke reduserer komforten for den enkelte.

Andre er mer kritiske til effekten og peker på at forbrukstoppene fortsatt vil være om morgen og kveld, og at det vil være vanskelig å utnytte døgnvariasjonene i kraftprisen siden bruk av vaskemaskiner etc. er frarådet på nattetid når strømmen er billigst.

En forutsetning som ofte nevnes er at informasjon fra strømmålerne må være enkelt tilgjengelig og tilpasset flere ulike brukerbehov, for eksempel et display på måleren, eller en app på telefonen.Forskere ved Cicero og Senter for utvikling og miljø (SUM) mener fraværet av et krav til display vil kunne føre til at mange får mindre kontroll over eget strømforbruk. Stikk i strid med intensjonen.

3. Blir strømmen billigere?

De automatiske målerne gir en helt ny mulighet til å spare penger ved å utnytte prisvariasjonene gjennom døgnet. I den grad man klarer det. Men sparepotensialet til tross, det er fortsatt slik at det generelle prisnivået på strøm avgjøres av flere forhold. Redusert forbruk er uansett et godt sted å begynne for å krympe strømregningen.

Selg din egen strøm. Smarte strømmålere legger også til rette for at såkalte plusskunder med eget sol-, vind— eller vannkraftanlegg kan mate sitt periodevise overskudd inn på nettet slik at det lokale nettselskapet kan kjøpe kraften.

4. Hvor smarte?

Din nye strømåler er ikke bare automatisk, den kan også være smart. Hvor smart, er opptil netteierne og tjenesteleverandørene. Mulighetene er mange, og det snakkes om smarte målere som plattform for både smarthus og velferdsteknologi selv om forutsetningene og ønskene vil variere for ulike strømleverandører og kommuner. Det kan med andre ord bli store lokale variasjoner i tjenestetilbudet.Flere mener derfor minimumskravene til smarte funksjoner burde vært høyere. NVE viser til at minimumskravene til målerne er i tråd med EUs anbefalinger, og blant annet er tilrettelagt for at husholdninger kan selge egenprodusert strøm til nettet når de produserer mer enn de bruker selv, og har et åpent grensesnitt mot f.eks. smarthusløsninger.

Direktør for Teknologirådet Tore Tennøe, tror strømleverandørene vil bli IT-selskaper som analyserer data og leverer informasjon og tjenester til forbrukernes smarttelefoner og nettbrett, og at målerne blir en god anledning til å legge grunnlaget for velferdsteknologi og trygghetspakker for eldre, selv om det også finnes andre og løsninger.

Det er også de som mener overgangen fra dagens distribusjonssystem til et IKT-basert system vil bety økt kompleksitet og sårbarhet.

5. Hva med personvernet?

Datatilsynet mener løpende registrering og lagring av den enkelte husstands strømforbruk medfører en ikke ubetydelig trussel mot personvernet, og er kritisk til hvorvidt man trenger målerdata på individnivå for å kunne effektivisere driften av nettet.

Ifølge fagdirektør i Datatilsynet Atle Årnes, er det snakk om lagring av svært detaljerte opplysninger som potensielt kan gi inngående kjennskap til husstandens privatliv, slik som om en boligen står tom.

NVE på sin side understreker at bortsett fra kunden selv, vil ingen andre enn nettselskapet og kraftleverandøren få tilgang til timesverdiene. Seksjonssjef i NVE Heidi Kvalvåg, sier målere med timesoppløsning er en nødvendig forutsetning for moderniseringen og effektiviseringen av det norske strømnettet, samt at de gir kundene mulighet til å dra nytte av prissvingningen fra time til time.

Følg oss på Twitter:@GeirAmundsenog@RIKSdigital

LES OGSÅ:

Gjør mobilen til speilrefleks

Tror Google vil ta opp taxi-kampen mot Uber

Publisert:
  1. Bredbånd

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

  3. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

  4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

  5. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

  6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje