Slik er det å bo i et nullutslippshus

Hvordan går huset i null utslippsmessig? Sjekk her.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Et nullutslippshus er et bygg som har null utslipp av klimagasser regnet over hele husets levetid.

Det slippes ut klimagasser mens huset bygges, blant annet fra materialene, men senere produserer man fornybarenergi slik at man kompenserer for klimagassene, ifølge Inger Andresen, professor ved NTNU.

Man begynner altså i minus, klatrer seg opp til null, og går videre i pluss med tiden.

Peisovnen er ikke en søppelkasse:

Les også

Dette bør du absolutt ikke fyre med i peisen

Tykkere vegger, tak og vinduer

Selve huset har gjerne passivhusstandard eller tilnærmet passivhusstandard, som vil si at veggene, taket, vinduene og gulvet er tykkere for at varmen ikke skal slippe ut og kulden ikke slippe inn.

NULLUTSLIPPSHUS: Skarpnes i Arendal.

— Man produserer strøm med solceller eller vindkraft. Eller man har et kogenereringsanlegg som produserer strøm og varmeved hjelp av biogass, biobrensel eller lignende. Du kan også produsere varme ved hjelp av varmepumpe eller lignende, sier Andresen.Et nullutslippshus er, med andre ord, dyrere enn et vanlig hus.

— Det er dyrere på grunn av teknologien, men nullutslippshus er bedre konstruert enn vanlige hus, sier Andresen.

Lei av overfylte skap og skuffer?

Les også

Ti ting det er på tide å bli kvitt

500-600.000 kroner dyrere

I videoen blir man med inn i et nullutslippshus i Arendal. Huset ligger på boligfeltet Skarpnes, som består av nullutslippshus. Etter rundt halvannet år er kun fem solgt, bygget og bebodd.

Det er planlagt ytterligere tolv boliger i boligfeltet.

Husene bygges etter hvert som de ble solgt, men det blir neppe flere nullutslippshus på feltet. Fremover tilbys hus med vanlig TEK 10-standard med opsjon på Nullhus-løsningen til de som ønsker det.

Nullutslippshusene koster 300.000 kroner mer enn vanlige hus. I utgangspunktet er de rundt 500-600.000 kroner dyrere, men Enova har støttet prosjektet.

Hvorfor er det ikke solgt flere enn fem?

— Det er det vanskelig å svare på, men pris er en av delene. Også er det nok sånn at folk ikke har fått øynene opp for nullutslippshus. At de ikke er så interessert i det som hvis det var mer kjent, sier Cato Dippner, byggherre for Skanska i Skarpnes-prosjektet.

Les også:

Publisert: