Sikter mot utlandet

Rekordmange norske jegere vil ha eksotisk jakt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Antallet norske jegere har økt de siste årene. Cirka 200.000 av oss løste jegertrygdeavgift for jaktsesongen 2010/2011. I år er det ventet at enda flere skal ta med børsa ut i naturen.

Det er likevel ikke bare i norsk natur vi vil prøve jaktlykken. Operatører som selger jaktreiser opplever en voldsom etterspørsel for tiden.

Alle typer jegere

— Det har blitt enormt populært blant nordmenn å reise til utlandet på jakt. Prisene på flere typer jakt har gått nedover og i dag får du en jaktreise med alt inkludert for rundt 15.000 kroner, sier Vegard Eriksen i Mylla Jakt og Fiskereiser.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange nordmenn som reiser på jakt til utlandet, men Eriksen anslår det til å være flere tusen.

— Sverige er uten tvil det største markedet. Kanskje så mye som 5000 nordmenn reiser over grensen på jakt hvert år. De reiser i hovedsak for å jakte fugl, men også elg, bjørn, rådyr og villsvin, sier Eriksen.

Polen og Baltikum er også destinasjoner som virkelig er i vinden. Samtidig som Afrika, Canada og Alaska ofte er etterspurt.

— Før var det kun de som hadde masse penger som reiste på jaktferier i utlandet. Nå er det alle typer jegere - fra drosjesjåfører til konsernsjefer, sier Eriksen.

Forskjellig vilt

Men det er fortsatt forskjell på hva de ulike kundegruppene jakter etter. De som har mye penger jakter, ifølge Eriksen, ofte afrikanske dyr som løver og bøfler, samt brunbjørn i Canada.

Villsvin i Sverige og Polen, antiloper i Afrika og svartbjørn i Canada er populært for de som ikke har like store budsjetter.

Kristian Berglund er daglig leder i XXL Adventure. Selskapet selger jaktreiser til en rekke destinasjoner i utlandet. Berglund kan også fortelle at populariteten har økt de siste årene.

— Det har vært en voldsom økning de siste ti årene. De aller fleste reiser fra februar og ut mai måned. Hos oss er antilopejakt i Sør-Afrika og Namibia populært, samtidig som bjørnejakt i Canada også står på ønskelisten til mange, sier Berglund.

Før var det de som hadde masse penger som reiste på jaktferier i utlandet. Nå er det alle typer jegere - fra drosjesjåfører til konsernsjefer.
Vegard Eriksen

Han påpeker likevel at det er interessen og ikke alltid prisen som styrer de fleste som reiser på jakt i utlandet.

— Du har de som sparer opp og de som kan reise på flere turer hvert år. Mange kunder er gjengangere, men det er alle typer mennesker.

Tar med familien

Etterhvert har også flere jegere begynt å ta med seg familien når de skal ut på jaktreiser.

— Første jaktreisen til utlandet er ofte på egenhånd for jegeren, eller sammen med jaktvenner. Da ser de ofte at det er mulig å kombinere jakten med safariopplevelse og andre familierelaterte aktiviteter, sier Berglund.

Han nevner villsvin og kløvvilt i Øst-Europa som de mest populære jakttypene fremover.

— Det er lett tilgjengelige og ikke så dyre alternativer som utvider sesongen til norske jegere, sier Berglund.

Flere kvinner

Knut Vongraven er førstekonsulent hos Jegerregisteret. Han bekrefter at jaktinteressen stiger blant nordmenn.

— Antall norske jegere har steget jevnt de siste årene. Vi håper at vi kommer over 200.000 norske jegere denne sesongen, sier Vongraven.

Flere kvinner kommer også inn i den ellers så mannsdominerte friluftsinteressen.

- I fjor var syv prosent av alle som løste jegertrygdeavgift damer. I 1995 var det kun 3,5 prosent, forteller han.

Publisert: