Følger du ekspertenes råd for å redusere risikoen for brann?

Det er ikke bare tørrkoking og levende lys som kan forårsake brann i hjemmet ditt. Faktisk er det mange brannfeller du kanskje ikke tenker over.

Ekspertene har mange begrunnelser for hvorfor du bør gjøre til vane å trekke ut støpselet når det elektriske apparatet ikke er i bruk.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Trekke ut støpslene når man forlater boligen – eller kan det føre til slitasje og økt sjanse for brann?

Noen hevder man alltid skal trekke ut støpselet til kaffetrakteren, brødrister, hårføner og vannkokeren før man forlater hjemmet. Andre mener at det kan være dumt, siden det kan føre til slitasje på ledninger og støpsler, som igjen kan føre til varmgang og være en brannårsak.

Hva er egentlig riktig?

Vi har spurt ekspertene og fått klare svar:

– Når du ikke skal være hjemme, er det en god vane å dra ut støpselet på elektrisk utstyr som ikke er i bruk, hevder Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Gjør det til en vane å trekke ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende to ganger i året.
Sjekk stikkontakter og støpsler jevnlig. Ser du antydninger til svimerker, bør du få elektriker til å sjekke det ut.

– Flere grunner til å trekke ut

Også Mona Cicilie Stormoen, leder for Elsikkerhetsportalen.no, anbefaler det samme.

– Det er flere grunner til det. Det ene er at det reduserer risikoen for brann, det gjelder særlig dersom det elektriske apparatet inneholder varmeelement, slik som brødrister, kaffetrakter, hårføner og vannkoker, sier Stormoen og forklarer at man for eksempel unngår at apparatene slår seg på dersom noen kommer borti bryteren uten å vite det.

Riktignok inneholder slikt utstyr en termostat som kobler ut strømmen ved et bestemt varmenivå, men det er ikke forsikring god nok.

– Termostater slutter en eller annen gang å virke og når det skjer, fortsetter oppvarmingen av apparatet til det smelter og i verste fall antenner omgivelsene. Ved å trekke ut apparatet etter bruk, er du sikret at dette ikke skjer når du selv ikke er til stede.

Les også

De vanligste brannfellene er kanskje ikke de du tror

Dette bør du være spesielt obs på.
Ekspertene har mange begrunnelser for hvorfor du bør gjøre til vane å trekke ut støpselet når det elektriske apparatet ikke er i bruk.

– Trekk ut laderne

Stormoen anbefaler videre å trekke ut alle typer ladere fra stikkontakter, også når de ikke er koblet til et apparat.

– Etter at et par av kollegaene mine har opplevd at mobilladeren eksploderte mens de sto i kontakten, begynte jeg også å trekke den ut. Laderne kan eksplodere både når de lader apparater og når de kun står i stikkontakten uten å lade, sier hun.

Rune Langbraaten i Kristiansandsregionen brann og redning
Les også

Så galt kan det gå

Mellom julaften og nyttårsaften er det to til tre ganger så mange branner i Norge som normalt.

Rune Langbraaten i Kristiansandsregionen brann og redning er helt enig i at alt som ikke trenger å stå i stikkontakten, bør trekkes ut.

– Jeg anbefaler også at man leser bruksanvisningen på el-produktene sine nøye. Noe utstyr er faktisk laget for å kunne stå i stikkontakten. TV, for eksempel, kan i mange tilfeller bare stå i. Men det finnes ingen entydige svar på dette, så les dersom du er i tvil om det gjelder for ditt apparat, sier Langbraaten.

Les også

Det er flere grunner til at det brenner hyppigere nå

Dette synder vi mest med.

Mindre sjanse for å bli ødelagt av lyn- og torden

En annen grunn til hvorfor du bør dra ut støpsler fra stikk-kontaktene, er for å beskytte utstyret. Dersom det oppstår lyn- og tordenvær kan dette bidra til overspenninger i ledningsnettet, som igjen kan ødelegge utstyr med elektronikk. Det gjelder blant annet TV, data, modem og vaskemaskin.

– Men det er ikke nødvendig å trekke ut alt som finnes av elektrisk utstyr bare for en tur på butikken. Det er bare dersom været tilsier det, presiserer Stormoen.

Les også

Pass deg for disse brannfellene

Dersom du er mann og kommer sulten hjem fra byen sent på kvelden, er sjansen stor for at du glemmer en vesentlig ting.
Les også

Derfor bør du ikke lade mobilen din om natten

Mange mobileiere lader telefonen sin om natten og sover like godt for det.

Tåler å trekkes ut mange ganger

En av hovedårsakene til boligbrann, ifølge brannstatistikken til DSB, skyldes varmgang i koblinger, som for eksempel i støpsel til stikkontakt. Dårlig kontakt kan utvikles over tid og forårsake høy temperatur som kan antenne andre materialer i nærheten.

Man trenger likevel ikke å bekymre seg for at det å trekke støpsler hyppig ut av stikkontakter vil gi slitasje og økt brannfare, opplyser DSB.

– Stikkontakter er testet for å tåle at støpsel settes inn og trekkes ut veldig mange ganger, sier Rygh Pedersen.

Men både ledninger og støpsler kan få skader når de bøyes, dras og knekkes, og derfor er det viktig å holde i selve støpselet når man trekker den ut av stikkontakten – og ikke drar i ledningen.

– Hvis du trekker pluggen ut etter ledningen, kan dette føre til dårlig elektrisk forbindelse mellom ledning og plugg, som seinere kan skape brann, forklarer hun.

Les også

Enkle grep for å sikre hus og hage i ferien

Før du pakker kofferten og overlater boligen til seg selv, bør du ta noen forholdsregler.

Sjekk etter varmgang jevnlig

Elsikkerhetsportalen.no oppfordrer til å være oppmerksom på varme ledninger, koblingsbokser og stikkontakter – og råder alle til å ta en sjekkerunde i både bolig og på hytta et par ganger i året. Sjekk både stikkontakter og støpsler.

– Gjør det til en vane å trekke ut støpselet til alle store forbruksapparater som varmtvannsbereder, komfyr, tørketrommel, vaskemaskin og lignende.
Dersom du ser at det er misfarging på støpsler eller stikkontakter, bør du ringe elektriker og få dette sjekket, råder Stormoen i Elsikkerhetsportalen.no.

Publisert:
  1. Elektronikk
  2. Forsikring
  3. Bolig
  4. Abito
  5. Tips og triks

Mest lest

  1. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

  2. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

  3. Haalands comeback-dobbel sendte Dortmund til topps

  4. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund