Dette bør du tenke på før du velger Airbnb

Hvordan kan du å stole på anmeldelsene når du bestiller bosted?

HVA SKAL MAN VELGE? Hotell, hostel eller kanskje en sofa? Tilgjengeligheten av overnattingssteder er blitt enorm med utviklingen av delingsøkonomien.
Publisert: Publisert:
POPULÆRT: Flipkey.com er sammen med Airbnb og Wimdu en av verdesnt største aktører på privat ferieutleie. Nettstedet eies av TripAdvisor.
BO PRIVAT: Denne studioleiligheten er typisk for Seoul i Sør-Korea. Kompakt, smart og kul. Legg merke til hemsen, som er stor og solid nok til at den fungere som en liten annenetasje med en ekstra dobbeltseng.
BO I EN BIL: Utleiestedene varierer veldig – fra gamle biler, busser og tog til slott, klokketårn og husbåter.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Du har funnet en leilighet i en storby via et av de mange utleiestedene på nettet, for eksempel Airbnb. Vel fremme møter du utleier, som er en hyggelig person med stor entusiasme over å møte nye mennesker og deler tips til området du skal feriere i.

På omvisning i leiligheten ser du at det ikke ser ut som på bildene, eller slik det ble beskrevet i anmeldelsene. Men personen du leier av er jo så behjelpelig. Du biter det i deg. Det samme med støy fra gaten og utestedet utenfor, det lukter rart, og beliggenheten kunne vært bedre. Så hva skjer når turen er over, og du skal skrive en anmeldelse av bostedet? Du kvier deg kanskje for å gi leiligheten den dårlige kritikken den egentlig fortjener.

Hvorfor er det sånn?

— Airbnb er et slags dobbelt fenomen fordi det ligger midt mellom det å bo på et hotell og hos en venn, sier doktorstipendiat i sosiologi Tore Witsø Rafoss ved Universitetet i Oslo.

Mer komplisert med privat leieforhold

Rafoss har forsket på tillit. Han sier det oppstår en ekstra dimensjon med den type utleiesteder. Personlig og gjensidig tillit blir mye viktigere enn når man bor på et ordinært hotell.

HANDLER OM TILLIT: Doktorstipendiat i sosiologi Tore Witsø Rafoss ved Universitetet i Oslo mener privat utleie kan bli litt mer komplisert på grunn av tillitsforholdet som oppstår mellom leier og utleier.

— Det blir mer komplisert. På den ene siden er det en kommersiell logikk, utleier skal tross alt tjene penger, men på den annen side så går du inn i et tillitsforhold til den du bor hos, eller leier av. Du vil stole på dem, og de vil stole på deg. Det kan gjøre det vanskeligere å skrive en dårlig anmeldelse av opplevelsen, enn om du hadde hatt den samme på et hotell. Du står ikke i fare for å såre privatpersoner i samme grad, sier Rafoss. - Så vi går litt i høflighetsfellen?

— Det kan i alle fall være lurt å ha i bakhodet når man som forbruker leser anmeldelsene. Høfligheten kan absolutt spille en stor rolle når vi skriver om opplevelsen i etterkant. Da kan man lett som kunde havne i en skvis, sier han.

Flere tusen brukere

Delingsøkonomien har ført til at nettsider som Wimdu, Airbnb, Flipkey og CouchSurfing har flere hundre tusen brukere verden over. Du kan bo privat over hele verden, og kanskje spare noen kroner på reisen.

Reiseguru og redaktør for reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, har god erfaring med den type overnattingsmuligheter på reisen.

— Jeg har brukt utleiesiden Wimdbu noen ganger, og fått litt erfaring med den type utleie. Min erfaring er god, men skal jeg bare være en enkelt natt et sted synes jeg det blir for mye mas med avtale om nøkkeloverlevering og møte eier, eller bestyrer. Da velger jeg hotell, sier Helge Baardseth.

Baardseth understreker at de fleste stedene som leies ut er rimelig godt kvalitetssikret, men at denne typen utleie har vist seg å ha flere sider.

HAR GOD ERFARING: Reiseguru Helge Baardseth har benyttet seg av delingsøkonomien på reisen. Han har bodd privat på flere av sine reiser og hatt sofasurfere på besøk i Norge.

— Dette er god butikk, så utleiere har kjøpt opp mange leiligheter for utleie. Derfor kan den du møter med nøkkel være en mellommann. Stadig skifte av «leieboere» som gjerne vil ta seg en fest fordi de er på ferie, er med på å skape et riktig dårlig bomiljø. Derfor er ikke denne type utleievirksomhet så bærekraftig, eller miljøvennlig som man tror den er, sier han.Slik gikk det da vi testet Airbnb.

Å bo privat passer ikke alle

Professor i markedsføring Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI mener vi kommer til å se delingsøkonomien på langt flere arenaer enn reise og transport de neste årene. Hun mener fenomenet stemmer godt overens med tiden vi lever i.

— Den økonomiske biten er en stor årsak til at dette har økt i popularitet de siste årene. Det har vært stramt for mange i flere år, og da dukker gjerne slike nyvinninger opp. Den andre faktoren er at de som reiser veldig mye ønsker seg noe annet enn hoteller, sier hun.

Å bo privat passer ikke for alle. Skal du prøve for første gang, så pass på ikke å ha for høye forventninger, mener Silkoset.

— Er det for billig, så er det gjerne en grunn til det, råder hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Sjekk anmeldelser på eksterne sider

Baardseth kjenner godt til vanskelighetene med å gjenkjenne ekte anmeldelser, og oppfordrer reisende til å få personlige uttalelser om stedet de skal leie, hvis det lar seg gjøre.

BO I ET SLOTT: Utleiestedene varierer veldig – fra gamle biler, busser og tog til slott, klokketårn og husbåter. Her fra Barcelona.

— Mange vurderinger på utleiers side er konstruerte, så det er bedre å få noen personlige uttalelser. Det kan du søke etter på blant annet Lonely Planets Thorntree-sider, sier Baardseth.Når det gjelder sofasurfing, så er det en langt mer personlig opplevelse, mener han.

— Fordelen med det er at du kommer i god kontakt med den du bor hos, får nyttige opplysninger, som ligger utenfor det du finner på nettsider og i guidebøker. Da jeg bodde på Odals Verk hadde jeg selv to sofasurfere på besøk, den ene en kelner fra Salzburg, en vever liten fyr som jeg hadde kontakt med lenge etterpå, den andre en MC-fyr fra USA med en Harley Davidson. Jeg ble litt fordomsfull og skremt av han siste med tatoveringer over det hele. Men han var en utrolig morsom og hyggelig kar. Jeg har aldri hatt noen problemer med at sofasurfing blir for privat. At det blir en gjensidig kontakt, er jo hele vitsen. Er man engstelig for det, skal man velge andre former for overnatting, sier Baardseth.

Les mer om delingsøkonomien:

Hun bor på 62 kvm og har 10 overnattingsgjester hver måneden

Nesten 400 har wwoofet på denne norske gården

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: