– En ung bauta er brått borte

En klippe og en bauta går igjen når venner og kolleger beskriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. 53-åringen døde brått og uventet hjemme på Slemmestad.

Tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland er i dyp sorg over Gabrielsens bortgang. Her sammen med Ap-veteran Thorvald Stoltenberg, tidligere LO-leder Yngve Hågensen og Gabrielsen på Youngstorget i Oslo i 2017.
  • NTB – Anna Nesje/Johan Falnes/Katarina Poensgen
Publisert: Publisert:
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fotografert på sitt kontor i Oslo.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi omtaler Gabrielsen som en sterk støttespiller for industrien i hele Norge, som loste dem gjennom koronapandemien. Her fra en fanemarkering på Svinesund med svenske og norske LO.
SV-leder Audun Lysbakken beskriver Gabrielsen som en raus og åpen LO-leder, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Gabrielsen var en bauta som brant for solidaritet og rettferdighet.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er en av svært mange som uttrykker dyp sorg over bortgangen til det hun beskriver som en ung, aktiv og høyt skattet LO-leder.

– Han var midt i sitt viktige virke for de verdier og mål arbeiderbevegelsen står for, sier hun til Børsen.

Gabrielsen døde tirsdag av hjertesvikt, får NTB opplyst. Han etterlater seg kona Trine og datter Camille.

– Hans-Christian våknet ikke i senga si i dag, og sannsynligvis var det hjertet hans som sluttet å slå, sa en preget nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, til pressen på Youngstorget tirsdag ettermiddag.

– Det er mange som kommer til å savne ham i dagene fremover, og hele LO-familien er i sorg, sier hun.

Følsvik sier det er for tidlig å si hvem som skal lede organisasjonen videre.

– I dag tenker vi først og fremst på familien hans, sier Følsvik.

– En av de aller nærmeste

Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte kjempe for å holde tårene tilbake da han møtte pressen i vandrehallen på Stortinget for å kommentere dødsfallet.

– Jeg snakket med ham lørdag og søndag og hadde to møter med ham i går på link. Og han var seg selv hele veien. Så det er et sjokk, sier Støre til NTB.

Støre sier han har mistet en av sine aller nærmeste i politikken, og dessuten en kar som var veldig lett å like.

– Han var en av de personene jeg har møtt i voksent liv gjennom jobb, som jeg er blitt personlig glad i. Vi har hatt noen tunge år i Arbeiderpartiet. Og jeg kjenner jo igjen de som virkelig har stilt opp og støttet igjennom den tida. Han er en av dem. Når det har blåst, så har han vært der, sier Støre.

– Svært dyktig leder

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier svært mange er sterkt berørt av budskapet om dødsfallet.

– Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, skriver Almlid i en epost til NTB.

Politikere fra høyre- og venstresida har uttrykt sin sorg og sin medfølelse med Gabrielsens nærmeste familie og venner.

Statsminister Erna Solberg sier meldingen om Gabrielsens død var en sjokkartet beskjed å få. Overfor NTB beskriver hun Gabrielsen som en hyggelig fyr med mye humor.

– Noen ganger har vi vært politisk uenige, men jeg har også opplevd at han har vært opptatt av å sette de viktige fagpolitiske sakene på dagsordenen og vært en god samarbeidspartner og en tydelig motstander i politiske debatter, sier hun.

Leder siden 2017

Gabrielsen ble leder i LO på kongressen i 2017. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet og var nestleder i LO de fire foregående årene. Som ung tok han fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, hvor han jobbet over ti år. I fagforeningen på Tofte var han ungdomstillitsvalgt, før han ble nestleder og deretter leder i 1995.

Samme år ble han valgt inn i kommunestyret i Røyken, nå innlemmet i Asker kommune, for Arbeiderpartiet. Der satt han fram til 2003. Gabrielsen hadde dessuten sentrale tillitsverv i Buskerud Ap og satt i Aps landsstyre.

Fagforbundets leder Mette Nord sier Hans-Christian Gabrielsen var en leder arbeiderbevegelsen regnet med å ha i flere år framover, engasjert og høyt respektert.

Også Fellesforbundets leder Jørn Eggum er sterkt berørt av dødsfallet.

– Jeg er i sjokk og er fullstendig tom. Helt uvirkelig, skriver Eggum i en SMS til NTB.

– Loste oss gjennom pandemien

Industri Energis leder Frode Alfheim omtaler Gabrielsen som en sterk støttespiller for industrien i hele Norge.

– Han har vært en bauta i arbeidet med å lose oss gjennom koronapandemien. Det er vi i Industri Energi dypt takknemlige for, sier Alfheim.

FO-leder Mimmi Kvisvik forteller Frifagbevegelse om en klok og omsorgsfull kamerat, en god kollega og venn.

– Jeg ser folk bruker ord som klippe og bauta. Han var alt det. Det er vanskelig å si «var» om Hans-Christian, sier Kvisvik.

Publisert: