I denne dagligvarebutikk slipper du kø

I Amazons nye butikk kan du bare ta varene dine og gå.

AMAZON GO: Amazons nye butikk lar kundene ta varene sine og gå igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Å stå i kø i dagligvarebutikken er nok noe de fleste av oss ville vært foruten dersom det var mulig. Nå har nettbutikkgiganten Amazon åpnet en dagligvarebutikk som ved hjelp av kunstig intelligens er helt ubemannet og lar kundene simpelthen plukke varene sine og gå (se video nederst i saken).

Butikken heter Amazon Go og ligger i Amazons hjemby Seattle i USA. Den er foreløpig i «betatesting» av selskapets egne ansatte, og skal åpne for allmennheten på begynnelsen av nyåret.

SNIKTITT: Vi testet fremtidens matbutikk på hjul

Trenger kun en app

Butikken fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken.

KONTROLL: Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen.

Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og «deep learning»-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen.

Ligner på selvkjørende bilteknologi

Butikken har med andre ord hverken kassaapparater eller køer. Amazon redegjør ikke i detalj for teknologien som registrerer varene, men ifølge selskapet dreier det seg om en teknologi som ligner på den man finner i selvkjørende biler. Dermed skulle den altså være ganske pålitelig og presis.

RETT UT: Amazon hevder teknologien skal holde styr på hva du handler uten at du selv slipper å gjøre annet enn å skanne mobilen når du går inn i butikken.

I mars meldte Tek.no om en butikk i Sverige som også er helt ubemannet takket være en mobilapp. I denne butikken må man imidlertid skanne varene med mobilen, noe man altså ikke trenger med Amazons nye konsept.

Det er uvisst om eller når Amazon har planer om å åpne flere butikker, og i andre steder i verden, men om betautgaven er en suksess kan det ikke utelukkes.

Tek.no er eid av TU Media.

Kunstig intelligens kan brukes til så mangt: Nå kan Google lese lepper bedre enn mennesker

Under kan du se Amazons introduksjonsvideo til butikken:

TEST: Norges billigste nettbutikker 2016
Publisert: