Dette landet har like fine strender som Hellas, like god mat som Italia ­– og det laveste prisnivået i hele Europa

Albania er den nye feriefavoritten – her får du syv grunner til å elske landet.

Publisert: Publisert:

BADEPARADIS: Ksamil byr på noen av de flotteste strendene i Albania, og om sommeren kan det bli folksomt. Da kan du gjøre som disse, og stikke ut til en av de små øyene rett utenfor. Foto: Stine Holberg Dahl

 • Stine Holberg Dahl
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

1. Menneskene

– Unnskyld, kanskje dere trenger hjelp til å finne veien?

En korrekt kledd kelner stikker hodet ut fra en av Sarandas finere restauranter.

Vi er avventende, redd for å bli shanghaiet til et måltid. Men nei da, kelneren ringer sporenstreks hotellet, peker ut rutebussen for oss og sjekker hva det koster med taxi.

Siden minibanken er tom (!) for penger, veksler han fra euro til lokal valuta – til en svært god kurs, finner vi ut etterpå. Så praier han en taxi og sender oss av gårde med et hjertelig «Enjoy Albania!».

Episoden fra vår første dag i landet viser seg å være typisk, vi møter samme gjestfrihet både i by og land. Langt fra alle snakker engelsk, men når kroppsspråket ikke strekker til, finner de en nabo eller en venn som kan oversette.

FERIEBYEN: Saranda ligger bare en halvtimes båttur fra Korfu i Hellas og er et populært turistmål, også for albanerne selv. Foto: Stine Holberg Dahl

Når vi reiser videre, sørger hotellet for å instruere taxisjåføren hvilken minibuss vi skal på, og han ser oss vel ombord i 12-seteren før han drar igjen.

Etter at minibussen har kjørt ti minutter ut av byen, stopper den plutselig. Sjåføren går ut – og kommer inn igjen med undertegnedes brilleetui. En av de engelsktalende passasjerene forklarer at taxisjåføren fant etuiet i baksetet etter vi hadde reist og la seg på hjul.

STRANDLIV: I utkanten av Saranda ligger La Cueva Beach. Her kan du la deg underholde av en DJ, bestille drikke og mat i beachbaren, eventuelt bare sløve i skyggen. Foto: Stine Holberg Dahl

Forfjamset takker vi og ber om å få betale sjåføren for ekstraturen. Da ler hele bussen godt; selvfølgelig skal vi ikke betale for noe sånt – det skulle da bare mangle!

Les også

Et «nytt» og solrikt reisemål er det rimeligste i sommer

2. Strendene

Kritthvite strender, temperert turkisfarget hav – et kvarters kjøring sør for Saranda ligger Ksamil, som oppfyller alt en sol- og badehungrig nordboer ønsker seg.

I de travleste feriemånedene kan det bli folksomt i badebuktene, men da kan du svømme, leie pedalbåt eller ta taxibåt til en av små øyene rett utenfor.

Det finnes rikelig med strender og solsenger i Saranda by også, men snaut fire mil lenger nord ligger Borsh, landets lengste strand på syv kilometer.

Leier du bil, har du mer enn 400 kilometer kystlinje å boltre deg på, og du finner garantert din egen strandperle, helt uten andre turister.

Kysten er todelt: Den albanske rivieraen sør for Vlora er en del av den ioniske kysten. Den nordligste delen er flatere og hører til adriaterhavskysten.

3. Maten

Ta det beste fra det greske kjøkkenet i sør, og bland med det ypperste fra det italienske kjøkkenet i øst. Legg til enorme mengder lokale råvarer av høy kvalitet, så har du sånn omtrent det albanske kjøkkenet.

Det aller meste du får servert er både kortreist og økologisk. Er du ved kysten får du superb sjømat, som i Saranda der muslingene leveres fra Butrint et par mil utenfor byen.

Det er verdt å prøve nasjonalretten tavë kosi, en lammerett i leirgryte med yoghurtsaus, servert med ris.

Om du er glad i pizza, pasta eller risotto, er utvalget restauranter stort. De minste spisestedene har ofte ikke engelsk meny, men de ansatte er svært hjelpsomme. Og prisene er særdeles sympatiske. Du kan spise nærmest så mye du orker uten at regningen overstiger en hundrelapp pr. person.

RÅDHUSET: Tirana er en fargerik by på alle mulige vis. Foto: Stine Holberg Dahl

4. Storbylivet

Hovedstaden Tirana er fargerik, folksom, varm og levende – akkurat slik en storby skal være.

Hjertet av byen er Skanderbeg Square, der du i tillegg til statuen av nasjonalhelten Skanderbeg finner det nasjonalhistoriske museet, operahuset, moskeen og klokketårnet. Utsikten fra tårnet gjør det definitivt verdt å forsere de 90 trappetrinnene.

Den trendy bydelen Blloku er proppfull av kafeer, barer og restauranter. Her er det bare å innta en av de utendørs loungene, bestille en kald drikke og la humlen suse. Midt på sommeren er det ikke uvanlig at temperaturen kommer opp i 40 grader.

90 TRAPPETRINN OPP: Fra klokketårnet har du full oversikt over Tiranas knutepunkt, Skanderbeg Square. Rett frem ligger det nasjonalhistoriske museet, til venstre synagogen. Foto: Stine Holberg Dahl

De fineste hotellene har svømmebasseng, men like ved byparken ligger Tiranas svar på Frognerbadet, et offentlig basseng der du kan ta en dukkert for en slikk og ingenting.

Trenger du en pause fra bylivet, er det bare 25 kilometer til den frodige nasjonalparken Dajti. Her kan du ta kabelbanen til Mount Dajti og nyte den luftige utsikten over hovedstaden.

NASJONALPARK: Den 2500 år gamle byen Butrint er et av landets store severdigheter. Den ligger i naturskjønne omgivelser lengst sør i landet. Foto: Stine Holberg Dahl

PYRAMIDEGALSKAP: Den snodigste bygningen i Tirana er denne, som ble bygget i 1988 som mausoleum for den daværende diktatoren Enver Hoxha. I dag huser den et kultursenter og en tv-kanal – og det er lov til å klatre på den! Foto: Stine Holberg Dahl

5. De antikke byene

Hvis du kniper igjen øynene når du står i byen Butrint helt sør i Albania, kan du ane hvordan det måtte sett ut da keiser Augustus vandret rundt i gatene 167 år før vår tidsregning.

I den 2500 år gamle byen finnes blant annet et romersk bad, amfiteater, slott, en basilika og et tårn.

NY KIRKE: Den ortodokse katedralen i Tirana sto ferdig i 2012, og den vakre kuppelen ligger hele 32 meter over bakken. I 1967 ble all religion forbudt i landet, og kirkebyggene ble blant annet brukt til kjøpesenter. I dag eksisterer de ulike religionene side om side. Foto: Stine Holberg Dahl

I storhetstiden bodde 10.000 mennesker her, men i løpet av middelalderen ble byen fraflyttet.

Den ble dekket av myr og lå brakk helt frem til 1926, da den ble gjenoppdaget av en italiensk arkitekt. Etter den andre verdenskrigen startet utgravningene, og i 1992 ble byen UNESCO-vernet.

Et besøk i Butrint lar seg fint kombinere med strandutflukt i Ksamil, lokalbussen fra Saranda tar en liten halvtime.

Landet har også to andre byer som er vernet. Den tidligere diktatoren Enver Hoxhas hjemby Gjirokastra er kjent for den imponerende borgen, de tradisjonelle husene og de brosteinslagte gatene.

Les også

Er dette landet «alle» skal til i 2017?

GAMMEL SKATT: På 1920-tallet gjenoppdaget en italiensk arkitekt den 2500 år gamle byen Butrint, som hadde ligget skjult under myr siden middelalderen. Her er byens kirke, som er fra 500-tallet. Foto: Stine Holberg Dahl

I byen Berat ligger de karakteristiske hvite ottomanske husene tett i tett i åssiden, derav kallenavnet «de tusen vinduers by».

Begge byene ligger i dagsturrekkevidde fra Saranda og Tirana, men er verdt et lengre besøk.

Les også

Lonely Planet: De ti beste stedene å besøke i Europa i 2017

LUFTIG: Om det er verdt å klatre opp til borgen i Berat i mer enn 40 varmegrader? Helt klart, når du belønnes med denne utsikten. Foto: Stine Holberg Dahl

6. Prisnivået

På en liten taverna i utkanten av feriebyen Saranda bestiller vi to greske salater med brød og drikke til lunsj. Sluttregningen? 35 kroner.

Så er da også Albania er Europas billigste ferieland. Det slår Forex Bank fast i sin «solindeks», der de rett og slett ser hvor mye sol du får for pengene.

Kombinasjonen lavt prisnivå og mange soltimer sendte Saranda helt til topps på indeksen, foran destinasjoner som Antalya i Tyrkia og Varna i Bulgaria.

Ikke bare er maten rimelig, taxisatsene er lave, og det er ofte en fast pris for kjøring innen et bestemt område. I Saranda koster en tur innen byen rundt 30 kroner. Lokalbussen samme sted koster syv kroner uansett hvor langt du skal.

HÅNDVERK: Ved inngangen til bydelen Kala i Berat står Sara Kasimi og selger duker som moren og bestemoren har laget. Foto: Stine Holberg Dahl

7. Klimaet

Den albanske rivieraen kan skilte med hele 300 soldager i året. Her er det typisk middelhavsklima, så midtsommers kan det bli varmt, spesielt i innlandsbyene.

Ved kysten ligger temperaturen på rundt 30 grader i juli og august. Reiser du vår eller høst er temperaturene behagelige, og du får strendene nærmest for deg selv. Badetemperaturen er fortsatt 21 grader i oktober.

UNESCO-VERNET: De ottomanske husene ligger tett i tett i Mangalemi-kvarteret i Berat. Her ser du tydelig hvorfor den 2400 år gamle byen kalles De tusen vinduers by. Foto: Stine Holberg Dahl

DYREVENN: Hver eneste dag kommer denne mannen til dyrebutikken og mater fuglene – hvis vi forsto de albanske glosene og kroppsspråket hans rett. Foto: Stine Holberg Dahl

Reisefakta: Albania

Slik kommer du deg dit:

Alternativ 1: Det enkleste er å fly til Korfu med Norwegian. Derfra går det hurtigbåt (35 min.) til Saranda sør i Albania (Ionianseaways.com).

Alternativ 2: Rutefly til hovedstaden Tirana, buss eller leiebil derfra.

Alternativ 3: Sjøveien fra Italia. Det går båt fra Bari, Ancona og Trieste til Durres, og fra Brindisi til Vlora.

Alternativ 4: Apollo tilbyr pakkereiser til Saranda. De flyr til Korfu i Hellas.

Innenlands: Det går organisert transport med minibusser mellom de fleste byene. Inn og ut fra Tirana går det store rutebusser. Sjekk rutetider og avgangssted hos de lokale turistinformasjonene. Flere av minibussene opererer etter førstemann til mølla-prinsippet, så det kan lønne seg å være tidlig ute. Vær forberedt på både røyke- og matpauser på lengre turer.

Overnatting:

Saranda: Her er hotellutvalget stort, og du får dobbeltrom fra rundt 200 kroner natten. Vi bodde på Harmony Hotel et par kilometer utenfor sentrum, like ved en mindre strand. Utmerket restaurant med nydelig utsikt. Dobbeltrom ca. 450 kroner natten.

Berat: Det er helt klart mest sjarmerende å bo i en av de ottomanske husene. Vi bodde på Bujtina Kodiket til ca. 400 kroner natten i stort dobbeltrom, inkludert super frokost. Eieren snakker ikke spesielt godt engelsk, men er velvilligheten selv.

Tirana: Blloku er en kul bydel med mange kafeer, barer og utesteder – og hoteller. Vi bodde på The Rooms Hotel, nær den store parken og i gangavstand til alt. Ca. 850 kroner natten, inkludert inngang til spa og svømmebasseng.

­NYGIFT: – Vil du ta bilde av oss? Vær så god, sa den nyslåtte bruden som akkurat hadde tatt brudebilder i verdens mest idylliske omgivelser i Berat. Foto: Stine Holberg Dahl

Kjekt å vite:

Albania var den siste kommuniststaten i Europa. Den diktatoriske lederen Enver Hoxha stengte grensene helt i 1978, og landet var lukket frem til tidlig på 1990-tallet.

Landet er fortsatt et av de fattigste i Europa, men de siste ti årene er landets økonomi blitt bedre. Blant annet er veiene blitt betydelig utbedret.

Valuta: 100 lek er ca. syv kroner. Det er minibanker i de større byene, og du kan betale med kort på de fleste hoteller og restauranter i byene. Enklere spisesteder tar som regel kun cash. Euro er også gangbar valuta flere steder.

Prisnivå: Svært lavt; du får middag og drikke på en ok restaurant til en hundrelapp – for to. Rundt ti prosent tips er forventet på finere restauranter. På kafeer og barer er det høflig å runde opp når du betaler.

Etikette: Når en albaner signaliserer et ja, beveger hun eller han hodet sideveis – noe vi nordmenn lett oppfatter som et nei eller en avvisning. Hvis den du snakker med hever øyenbrynene og klikker med tungen, betyr det nei.

Nyttig på nett:

www.lonelyplanet.com/albania

www.expoaus.org/butrint-national-park-uso12

www.sarandaweb.com

www.visit-tirana.com

Tips! Hvis du foretrekker guidebok, kan vi anbefale Bradts Albania-guide.

UTSIKTSPUNKT: Det albanske flagget vaier fra toppen av den venetianske borgen i Butrint. Herfra ser du over til den greske øya Korfu. Foto: Stine Holberg Dahl

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Albania
 2. Reise
 3. Tirana
 4. Religion
 5. Valuta