Nå vil ”alle” ha kunstige planter

Trenden med å innrede grønt ser ikke ut til å gå over med det første, men det trenger slettes ikke å være ekte vare.

Kunstige planter passer ekstra godt der det er lite naturlig lys, som i en gang.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

Les også

Slik møter høsten på interiørfronten

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Det er mange som ønsker å ha det grønt og frodig rundt seg, men så er det en del som sliter med å holde liv i grønne planter. Da er kunstige fine å ty til, for de skaper jo akkurat det samme uttrykket, sier Oddhild Gården i Kremmerhuset.

Butikkjeden har satset stort på kunstige planter de siste årene. Gården forteller at denne trenden kom samtidig med den botaniske, og at utvalget spenner fra silkeblomster, enkle greiner, blader og grønne planter og kaktuser. Men samtidig så dreier trenden i en tydelig retning nå.

– Stadig flere vil ha grønne planter og kaktuser, og færre velger silkeblomster. De grønne plantene er laget av ulike plastmaterialer, men ser svært naturtro ut. Vi kommer til å satse stort på slike planter og kaktuser også til høsten, fortsetter Oddhild Gården.

Sett mange kunstige planter sammen i en gruppe. For et litt mer ekte uttrykk, kan det være fint å blande med noen ekte planter. Foto: Kremmerhuset
Les også

Få fram det beste i rommet

Slipper å tenke på lys og vann

Ekte planter trenger som regel mye lys, uten direkte sol. Dermed kan det være vanskelig å skape det frodige uttrykket man ønsker i en solfylt vinduskarm, eller i en mørk gang eller på badet.

Store planter er veldig stemningsskapende, uavhengig av om de er ekte eller ei. En god idé er å plassere dem i grupper i ulike høyder, ved å plassere noen rett på golvet og andre på en krakk eller i plantekasse.

Populært

Jorunn Stokke Aamodt i Ikea sier at de selge mange kunstige planter og at det henger sammen med at de ser langt mer naturtro ut enn før.

– Folk kjøper dem som del av innredningen både innendørs og ute på terrassen. Det er trendy med grønne planter, men i en hektisk hverdag er det mange som ikke føler de har tid til å stelle plantene. Da er det praktisk med en vedlikeholdsfri variant, sier Aamodt.

Kaktuser er kanskje ikke det vanskeligste å holde liv i, men det er enda enklere med en falsk. Og denne ser jo virkelig naturtro ut.
Les også

Har du også problemer med å holde liv i Hortensiaen?

Foretrekker ekte planter

Interiørarkitekt Helén Sollie forteller at hun helst foretrekker ekte vare, men at hun ofte bruker kunstige planter i jobbsammenheng.

– Vi bruker en del kunstige planter hvis vi skal lage utstillinger eller events, og det henger sammen med at det gjerne skal stå lenge og være pent over tid, uten at det er tilførsel av vann eller tilstrekkelig med lys.

Men på hjemmebane er det få falske planter å spore.

– Jeg kjøper ikke helt argumentet med at det er vanskelig å holde liv i grønne planter, og synes alltid jeg får gode råd der jeg handler ekte planter. Siden jeg ikke er noen ekspert på plantestell så velger jeg alltid de sortene som er enklest å holde liv i og det går som regel bra.

Det gir henne også en aldri så liten mestringsfølelse når hun ser at det spirer og gror.

-Vi har et fikentre hjemme på kjøkkenet, og jeg må innrømme at jeg blir ganske stolt når det dukker opp nye skudd på treet, ler hun.
Men som en midt i mellomløsning, foreslår hun litt av hvert.

-Når vi trenger å bruke kunstige planter i noen miljøer, så blander vi det gjerne med noen ekte. En slik kombinasjon kan gjerne bli vellykket, tipser interiørarkitekten.

Publisert: