Gjør du noen av disse åtte ekle tabbene?

Visste du for eksempel at du ikke burde trekke ned i doen med toalettlokket oppreist eller at tannbørsten ikke burde oppbevares i et tett skap?

Foto: Foto: NTB Scanpix

  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Det er fort gjort å følge gamle vaner blindt – uten å reflektere over om de er smarte eller ei. Noen ganger kan det til og med være ekkelt og grisete å gjøre ting på autopilot, skriver det amerikanske magasinet Good Housekeeping. Bare sjekk disse åtte vanlige tabbene folk gjør på badet.

1. ### Du lar toalettlokket stå oppe når du trekker ned

Mange glemmer å legge ned dolokket når de trekker ned. Men det er en vane du absolutt bør bryte, for dersom lokket står oppe, spruter det van fult av bakterier – og kanskje dritt og lort – utover hele rommet. Faktisk oppimot 2 meter utover rommet, viser gjentatt forskning vist. Første gangen dette ble påvist, var i 1975 og i en studie gjennomført av den amerikanske bakterieekspert Dr. Charles Gerba. I studien fant de ut 1000-10.000 bakterier blir spylt ut av doen i hvert eneste nedtrekk, når lokket står oppreist . I tillegg fant de ut at bakteriene kan være i lufta så lenge at de kan bli til en skitten film som legger seg over hele rommet.

Les mer om studien her.

1. ### Du oppbevarer tannbørsten i et tett skap

Det kan kanskje høres ut som en god måte å beskytte tannbørsten fra bakterier, men i praksis er det ikke sikkert det er det. For dersom du oppbevarer tannbørsten i et skap eller en beholder der den ikke får tid til å tørke mellom hver bruk, kan den bli grobunn for bakterier.

Tannbørster bør derimot stå i oppreist stilling med busten opp, forklarer Alix Young Vik, professor ved Det odontologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

– Da tørker børsten bedre mellom hver børstning, sier hun.

Malin Skar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, minner også om å bytte tannbørsten jevnlig.

– Bytt den når den begynner å bli slitt og busten begynner å sprike eller etter tre måneders bruk, sier hun.

1. ### Du lar sminke og sminkekoster ligge ut på benken

Alt du skal påføre ansiktet ditt, bør oppbevares slik at det ikke ligger i banen til toalettbakteriene, skriver Good Housekeeping. Dessuten, dersom du lagrer sminken din på badet, kan rommets fuktighet gjøre det enda mer utsatt for bakterievekst.

– Badet er et lite egnet sted for oppbevaring av kremer og kosmetikk, for der et det fuktig og varmt. Bakterier elsker slike forhold. Kast produkter som lukter rart eller om de får en annen farge eller konsistens, har Colin Charnock, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershustidligere uttalt.

Oppbevar dem i skuffer eller skap, rengjør sminkekostene regelmessig og bytt ut gammel sminke.

1. ### Du bruker vaskesvampen altfor lenge

Bakterier liker disse svampene, så bytt dem hver tredje til fjerde uke.

1. ### Du lar håndkleet tørke hengende på en krok

Det er en god regel å vaske håndklærne etter hver tredje bruk. Men det rådet gjelder bare dersom du henger dem spredt utover til tørk etter hver bruk, råder Good Housekeeping. Hvis ikke du gjør det – og bare henger dem på en krok, kan fuktighet og overflødig såpe bli fanget mellom foldene og føre til mugg og bakterievekst, skriver de.

1. ### Du bruker baderomsviften altfor sjelden

Fuktighet kan føre til en rekke problemer på badet, som for eksempel mugg og sopp i veggene, så pass på at du kjører viften mens du dusjer og i 15-20 minutter etter du er ferdig, sier Cato Ove Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom.

Han sier at poenget med det, er å fjerne fuktig luft fordi dampen utgjør en trussel i forhold til mugg- og soppvekst på tak og vegger.

– Pass også på at du ikke søler unødig med vann når du dusjer. Få det frie vannet ned i sluket og pass på at det ikke blir liggende som dammer på våtrommet. For da får du mye uheldig fuktighet i rommet over lang tid, sier han.

1. ### Du vasker ikke dusjforhenget

Trodde du at dusjingen i seg selv holder dusjforhenget rent? Da tar du feil. For at det skal forbli rent og pent, bør det regelmessig få seg en vask; gjerne i vaskemaskinen eller i en kloroppløsning. Malin Skar i Lilleborgs Forbrukerservice, anbefaler å legge dusjforhenget i en løsning av 1 dl Klorin pr. 10 liter lunkent vann, i omkring 15 minutter.

– Skyll dusjforhenget i rent vann til slutt. Husk at klor har en blekende effekt på farger og mønster, så er du redd for bleking, bør du først prøve på et lite område,skriver hun.

Er dusjforhenget laget av plast eller vinyl, kan det lønne seg å bytte det ut en gang i halvåret. Og husk, for å unngå muggvekst på det, trekk gardinet ut mellom hver dusj, slik at det tørker.

1. ### Du bruker mobiltelefonen på badet

Hvis du ser på Instagram eller Facebook mens du sitter på do, så husk dette: Alt du tar inn på badet kan bli forurenset av dvelende bakterier, ifølge Good Housekeeping. Og selv om du vasker hendene etter hver dotur, er det ikke sikkert du er like nøye på å desinfisere telefonen.

Publisert:

Mest lest

  1. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  3. Har mest sannsynleg blitt smitta her i regionen

  4. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  1. Baderom
  2. Vasketips
  3. Abito