Du er i Syden, men likevel på britisk jord: Her får du et lite stykke England under solen

Sydensol kommer i ulike innpakninger, og den britiske er ikke den vi vanligvis forbinder med dyp brunfarge og lune sommerkvelder.

CATALAN BAY: Genoveserne slo seg ned i denne vesle bukten på 1600-tallet, og fortsatt føler innbyggerne her seg litt annerledes enn resten av gibraltarerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Men så er heller ikke Gibraltar et vanlig sted.

Gibraltar er en liten flik av det britiske imperiet der befolkningen fremdeles forsøker å summe seg etter Brexitsjokket. Hele 96 prosent av innbyggere på The Rock stemte for å bli værende i EU under fjorårets valg.

Hvordan det skal gå med den vesle kolonien på Spanias sørvestspiss når moderlandet forlater EU, er det ingen som vet.

– Vi har opplevd krisetider før, som da Franco stengte grensen i sytten år og vi måtte klare oss på egen hånd. Gibraltarerne har en sterk tilhørighet, og vi skal nok stå sammen gjennom Brexit også, sier Jona Barcio (45).

BOBBY: Polititet på Gibraltar har Queen Elizabeth som overhode, og uniformen er som den engelske. Jona Barcio innrømmer at den kan bli i varmeste laget i sommerhalvåret.

Han jobber som politimann, det vil si bobby, og selv om han er lykkelig med sitt britiske statsborgerskap, innrømmer han at ulluniformen skapt for engelsk vær blir i varmeste laget i sommermånedene.

NESTEN SOM I MODERLANDET: Mange turister velger å parkere i Spania og rusle over grensen. Derfra tar man buss nummer 5 inn til bykjernen på fem minutter.
TYPISK BRITISK: Den britiske identiteten er tydelig overalt, som her i Main Street hvor Mothercare og puben The Horseshoe ligger side om side.

Scones og solfaktor

Klippens beliggenhet lengst sør i Europa – med utsikt til Rif-fjellene i Marokko på klare dager – tilsier nemlig at du må kjøre faktor femti under middelhavssolen.

Men på kafé bestiller du «scones and a cuppa» og betaler med pund.

Skal du kjøpe fotballskjorte må du velge fra den engelske ligaens sortiment. Du må ikke finne på å be om en Real Madrid-drakt. Da tramper du rett i den patriotiske salaten, og risikerer en indignert kommentar om at «Gibraltar is British». Eller snarere «Vrritish», som de sier på sin avslepne latinodialekt.

«Que pasa brother?» er en annen gjenganger i det myldrende gatebildet, og når de ser noen de kjenner sier de bare «bye».

– Vi er bare 33.000 innbyggere fordelt på syv kvadratkilometer, så hvis vi skulle ha stoppet opp og hilst på alle vi kjenner, hadde vi aldri kommet oss gjennom Main Street, sier Shianne Walker (31).

Les også

Trodde du det var mest kylling og pommes frites i «Syden»? Da må du tro om igjen.

MATKULTUR: Gibraltars befolkning er multietnisk, og inderne utgjør en betydelig gruppe. De kom etter åpningen av Suezkanalen i 1870, og slo raskt røtter på den britiske kolonien. Resultatet er blant annet indiske take away-restauranter av høy kvalitet.
PUB GRUB: Gå ikke glipp av en ekte fish’n'chips på engelsk pub under solen.
APESOUVENIR: Gågaten Main Street er full av butikker som blant annet selger disse populære apene som et minne om Europas eneste ville apebestand.

Typisk engelsk

Som turist i Gibraltar tar det ikke lang tid før du merker at du er på britisk jord.

En rød dobbeltdekker frakter deg fra grensen til sentrum, og vel fremme i Main Street ligger pubene tett. Gode, gammeldagse puber med stemning i veggene og navn som The Lord Nelson, The Horseshoe og The Angry Friar.

Langs den samme hovedåren finner du Marks & Spencer, Next, Top Shop og Mothercare.

Telefonkioskene er røde, skilt og menyer er på engelsk og klokken 4pm er det tea time. Det er omtrent som å være i Brighton på en solskinnsdag ...

Les også

Lonely Planet: De ti beste stedene å besøke i Europa i 2017

THE ROCK OF GIBRALTAR: Kalksteinsklippen ruver på tuppen av den Iberiske halvøya, og ifølge mytologien var den en av The Pillars of Hercules.

Turistmagnet

Men Gibraltar har noe England ikke har. De har Europas eneste ville apebestand, som lever trygge liv i frihet på toppen av den 426 meter høye klippen.

På folkemunne sies det at Gibraltar vil forbli britisk så lenge apene finnes, en symbolverdi Winston Churchill tok seriøst da han importerte flere nye apekull fra Nord-Afrika under 2. verdenskrig.

Apene er klippens viktigste turistattraksjon og identitetsmarkør, og du opplever dem enklest på en guidet taxirundtur, eller ved å ta taubanen til topps.

Husk bare å gjemme alt som er spiselig nederst i vesken, for disse krabatene er blitt særdeles gatesmarte etter å ha levd tett på turister gjennom generasjoner.

Koselig kaos

Gibraltars andre store trekkplaster er heftig taxfreehandel. Både tobakk og alkohol er betydelig billigere her enn i nabolandet Spania, og derfor er det mange dagsturister som kommer for å hamstre kvoten sin.

Men det er først når dagsturistene reiser tilbake til den spanske Solkysten at Gibraltar virkelig åpner hjertet sitt. Det er da du skal finne deg et bord i Marina Bay som for få år siden fikk et sårt trengt ansiktsløft.

MORSOM TURISTATTRAKSJON: Apene som holder til på toppen av klippen er godt vant til turister.
MAIN STREET: Taxfreehandelen går unna i Main Street, men kommer du hit etter klokken seks om kvelden er gaten tom for turister.

Her sitter du like ved cruiseskipet Sunborn som har fortøyd for godt, og blitt et flytende luksushotell.

Få meter den andre veien ser du flyene lande og lette. Men ikke før hovedveien som krysser landingsstripen er blitt sperret med bom. Sånn er Gibraltar. Kaotisk og intens, men også utrolig sjarmerende.

Les også

Denne byen kan du ikke kalle jordnær, ekte eller sjarmerende

PERMANENT CRUISEHOTELL: I bakgrunnen av bildet ser du The Sunborn, som la permanent til kai i Gibraltar i 2014.
VELDIG BRITISKE: Devils Gap Road ble malt som en Union Jack etter folkeavstemningen i 1967 da 99,6 prosent av gibraltarerne stemte for å forbli britiske. De stemte igjen i 2002, og da ble resultatet 98,5 prosent.

Tre ting å gjøre i Gibraltar etter at du har sett apene

Lokalt strandliv

Sandstrendene på østsiden av klippen heter Eastern Beach, Catalan Bay og Sandy Bay. Her finner du ytterst få turister, og du kommer tett på lokalbefolkningen og kan observere hvordan matriarkene organiserer bunnløse kjølebager med treretters lunsj, kald drikke og frosne druer.

Maritim idyll

Gibraltar har tre flotte marinaer. Marina Bay er den mest folkelige, og et populært møtested for folk som kommer rett fra jobb. Queensway Quay er hakket mer fasjonabelt og Ocean Village er Gibraltars svar på Aker brygge.

Oppdag Gibraltars indre

Kalksteinsklippen er gjennomsyret med spennende militærhistorikk, og The Great Siege Tunnels er et av verdens mest imponerende forsvarsverk. Gå heller ikke glipp av den vakre dryppsteinsgrotten ST Michael's Cave.

CASEMATES: På denne åpne plassen som ligger i begynnelsen av Main Street har det tidligere vært offentlig halshugging og parkeringsplass. I dag kan man kose seg med en kaffekopp blant kurrende duer.
GIBRALTARS AKER BRYGGE: Ocean Village er et populært bolig- og forretningsområde. Det ryktes at The Beckhams eier en leilighet her, men vi lykkes ikke i å få øye på dem på brygga.
BESTE STRANDLIV: Gibraltars fineste strender ligger på østsiden av klippen, og Sandy Bay er en av dem.

Reisefakta Gibraltar

Reisen dit:

Fly til Malaga, og kjør leiebil derfra til Gibraltar. Det tar halvannen time om du kjører AP7, som er betalingsmotorveien langs kysten.

Eventuelt kan du fly via London, og fly direkte derfra til Gibraltar med EasyJet, British Airways og Monarch. Da lander du på en av Europas underligste flyplasser, der innfartsveien krysser rullebanen.

Valuta: Pund.

Turistinfo: www.visitgibraltar.gi

Tre komfortable hotell:

The Sunborn

Femstjerners luksusyacht med sentral beliggenhet i Ocean Village. Pris: cirka 2000 kroner for et dobbeltrom. www.sunborngibraltar.com

The Caleta Hotel

Fire stjerners hotell i idylliske Catalan Bay i umiddelbar nærhet til en av klippens beste strender og tyve minutters gange fra sentrum. Pris: cirka 1800 kroner for et dobbeltrom. www.caletahotel.gi

The Rock Hotel

Her har både John Lennon (som for øvrig giftet seg på Gibraltar) og Winston Churchill overnattet. Lekkert hotell med vakker utsikt. Pris: cirka 1800 kroner for et dobbeltrom. www.rockhotelgibraltar.com

Publisert: