Vil gjøre det mindre lønnsomt å eie to boliger

— Å eie utleieboliger privat blir mindre lønnsomt.

STATSBUDSJETTET 2017: Hvordan påvirker det lommeboken din?
 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt frem i dag.

Blant annet ønsker regjeringen at privat sparing i større grad går til investering i næringsvirksomhet. Det skal bli mer attraktivt å investere i annet enn bolig.

Boligprisene har steget voldsomt de siste årene, ti prosent det siste året.Mange skylder på spekulanter og mener det bør bli mindre gunstig å eie flere boliger.

Forslaget går på å redusere den delen av skatteyterens gjeld som kan tilordnes sekundærbolig og næringseiendom med 20 prosent. Det vil føre til at man får høyere beregnet formue i skatteoppgjøret.

Som igjen vil gjøre det dyrere skattemessig å eie flere boliger.

— Det blir mindre lønnsomt å bli spekulant, n

Bjørn Erik Øye.

oe som roer ned boligmarkedet, men leiemarkedet blir dårligere. Leieprisene vil stige hvis færre eier sekundærbolig, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

— Det er en innskjerping som har gått over mange år. Å eie utleieboliger privat blir mindre lønnsomt. Det har vært svært lønnsomt, legger han til.

Effekten av tiltaket blir størst i Oslo, mener Øye.

Les også

Kuppet leiligheten for 1,35 millioner kroner over prisantydning – uten å ha sett den

Blir det billigere å kjøpe bolig?

Mange har latt seg friste til å kjøpe bolig nummer to fordi det har vært så gunstig skattemessig, noe som har presset boligprisene, mener Øye. Men lønnsomheten blir mindre av flere grunner.

— Tidligere kunne du flytte formue over i bolig, det løste man med leieinntekter som forsvarte kostnadene. Man hadde også verdivekst. Nå mister man fordelen ved å flytte penger over i boligmarkedet, for prisene på leie har ikke fulgt med og man får mindre fortjeneste. Man spekulerer på fortsatt vekst som er høyere enn bankrenten. Det vil bli mindre attraktivt, og det blir færre spekulanter.

- Kan det bidra til at boligprisene går ned?

— Det er jo hensikten og hele poenget med den typen knep. Det øyeblikket spekulantene tror på prisfall vil de selge. Da blir tilbudssiden større og presset mindre. Det er noen som har strukket strikken lenger enn de burde, sier Øye.

Christian Vammervold Dreyer.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, forventet at ligningsverdien på sekundærbolig skulle øke. — At ligningsverdien på sekundærbolig øker til 80 prosent er forventet. Det er overraskende at tilsvarende reduksjon på 20 prosent kommer på grunnlaget for gjeld til fradrag. Om det kommer til å få stor effekt er vi i tvil om, sier Dreyer.

Dreyer tror ikke forslaget vil dempe boligprisveksten på kort sikt, men mulig på lengre sikt. Spekulantene forventer nemlig at boligprisene vil vokse videre.

 • Statsbudsjettet: Slik gjennomskuer du statsrådenes skryteliste

Øker ikke BSU-beløp

Et annet forslag er å la beløpene i BSU (Boligsparing for ungdom)-ordningen holdes på samme nivå som året før. Man kan maks spare 25.000 kroner per år og maks 300.000 kroner til sammen.

BSU-sparing gir skattefordeler, maks 20 prosent eller 5000 kroner per år.

Publisert:
 1. Boligmarkedet

Mest lest akkurat nå

 1. Kom ikke inn i Austrått svømmehall og måtte dra til Stavanger og stille seg i kø der: – Nå blir vi stående helt til vi kommer inn

 2. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 3. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 6. Ole Kallelid er død