Den beste tiden å planlegge drivhuset på er nå

Et drivhus kan forandre livet, mener gartner Victoria Skoglund.

LANG SESONG: Med et drivhus blir dyrkingssesongen lenger, og man får mulighet til å dyrke eksotiske vekster. Dessuten er det godt med et hagerom når været er for rufsete for behagelig uteliv. Foto: Christine Olsson / TT Nyhetsbyrån

 • Anna Bratt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Et drivhus i hagen forlenger dyrkingssesongen og kan bli et ekstra oppholdsrom store deler av året. Hvis man begynner å planlegge nå, er man klar til å sette det opp når våren kommer. Modell, størrelse, plassering og finesser er blant tingene man må tenke over.

For gartner Victoria Skoglund ble drivhusgleden større enn hun hadde forutsett.

– Fiken for første gang. Vindruer, meloner, chili. Og enorme mengder tomater. Jeg ble virkelig helt overrumplet. Jeg var ikke klar over hvilken enorm vekstkraft plantene kan få i et drivhus, sier Skoglund etter sin første sesong som drivhusdyrker.

KLAR FOR SESONG 2: Gartner Victoria Skoglund har hatt drivhus i snart ett år, og gleder seg til å ta fatt på en ny dyrkingssesong. Foto: Fredrik Sandberg / TT Nyhetsbyrån

I mai 2017 sto drivhuset klart i hagen hennes. Selv om dette var Skoglunds første egne drivhus, nøyde hun seg ikke med enkleste sort. Drivhuset er et riktig praktstykke med gulvvarme under fliser lagt i fiskebensmønster, selvvanningssystem i dyrkingskassene og en peisovn for hyggens skyld.

Størrelsen teller

Før Skoglund begynte å planlegge sitt eget drivhus, reiste hun rundt og kikket på andres. Det var en viktig prosess for å finne ut hva hun ønsket seg.

– Jeg besøkte drivhus av ulik størrelse, og vurderte nøye hva som ville passe best for mine behov. Det landet til slutt på 24 kvadratmeter. Og så gikk jeg for noen skikkelig store dyrkingskasser. Jo større jordvolum man tilbyr plantene, desto bedre får de det.

Les også

Slik får hun kjøkkenhage på budsjett

INSEKTER VELKOMMEN: La gjerne døren stå åpen om sommeren, så pollinerende insekter kan komme inn. Foto: Jonas Ekströmer / TT Nyhetsbyrån

Har man penger og plass, anbefaler Victoria Skoglund å satse på et relativt stort drivhus.

– Det er fort gjort å bli veldig engasjert i dette, og da får man lyst til å dyrke mye forskjellig, sier hun.

For andre kan likevel et mindre drivhus være riktigere. Anne Killingbergtrø, gartner og fagkonsulent i park- og hagedrift, mener planleggingen bør starte med at man tenker gjennom hva man faktisk ønsker å dyrke.

– Jeg er opptatt av at man ikke setter i gang med et prosjekt som byr på mer mas enn glede. Hva du skal dyrke, har betydning for både størrelsen på drivhuset og hvor godt isolert det bør være. Vil du starte sesongen tidlig, trenger du bedre isolasjon enn dersom du bare skal ha tomater om sommeren, sier hun.

SOL OG SKYGGE: På Victoria Skoglunds tomt var det bare ett sted drivhuset kunne plasseres, men det ble til gjengjeld en perfekt sørvestvendt beliggenhet. Trær gir skygge midt på dagen, men det er bare bra, mener Skoglund, for da blir det ikke for varmt, Foto: Victoria Skoglund/TT Nyhetsbyrån

Ekstra rom

Om høsten og vinteren bruker Victoria drivhuset som et ekstra rom. I julen var det pyntet med grankvister og juleroser. Både gløggfest og flere middagsselskaper, med utsikt ut til en vinterfrossen hage, har det blitt her.

– Det er en trend i tiden at drivhuset brukes som lysthus, sier gartner Anne Killingbergtrø.

– Vi kjøper ikke lenger bare drivhus for at plantene skal trives, men også for å gi oss selv et hyggelig rom i hagen.

Les også

Hva med din egen grønne vegg i stuen, på balkongen eller i hagen?

– Folk ønsker i større grad hagestuefølelse i drivhuset, bekrefter Geir Nagelsen i firmaet Gartnerteknikk, som har over tredve års erfaring fra bransjen.

– De fleste vil ha et drivhus med plass til et bord og noen stoler. Når man ikke bare skal dyrke, men også bruke drivhuset som et rom, er det viktig å dimensjonere huset etter antall personer – har man barn for eksempel, vil også de gjerne være med inn, sier han.

Nagelsen nevner 7–15 kvadratmeter som en passende størrelse for de fleste, altså betydelig mindre enn det Skoglund har gått for.

JORDFORBEDRING: Lager du din egen bokashi-kompost, har du et ypperlig jordforbedringsmiddel til både drivhuskasser og potter og hagebed. (FOTO: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix) Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Praktisk selvvanningssystem

Skoglund bestemte seg fra starten av for å legge inn selvvanningssystem, slik at hun kan reise bort om sommeren.

– Det gjør livet med drivhus utrolig mye enklere, ikke minst sparer man masse tid.

Har man mindre dyrkingskasser, er selvvanning nesten enda viktigere.

– Med planter i mindre potter må du fort vanne et par ganger om dagen på varme dager. Det er det ikke alle som har mulighet til å følge opp, sier Killingbergtrø.

Selv om Victoria Skoglund har både gartnererfaring, store dyrkingskasser og stålkontroll på vannet, ventet en overraskelse da hun kom hjem etter to ukers sommerferie.

– Tomatene hadde vokst noe voldsomt. Plantene utgjorde en skog som det tok flere dager å renske opp i, sier hun.

Les også

Hage for nybegynnere: De beste tipsene for deg som ikke har peiling

Lus og lykke

Den første sesongen med drivhus har lært Victoria Skoglund at det gjelder å følge godt med på plantene.

– Jeg fikk inn bladlus veldig raskt, det hadde jeg ikke regnet med. Jeg ble nødt til å ta ut og spyle absolutt alt. Etter at jeg hadde tatt bort tomatplantene, gjødslet jeg jorden med bokashi-kompost, som både tilfører næring og inneholder «snille» sopper som motvirker meldugg.

– Gjør det gjerne til en rutine å ta en sjekk når du vanner. I varmen kan én lus fort bli til mange, kommenterer Killingbergtrø.

Les også

– Størrelsen på balkongen trenger ikke være noe problem

FIKEN:- Vi fikk fiken for første gang på fikentreet, som tidligere sto ute i hagen, forteller Victoria Skoglund etter sitt første år med drivhus. Fikentreet står til høyre i bildet. Foto: Victoria Skoglund / TT

Hun påpeker at det er viktig å passe på at drivhuset ikke blir for varmt.

– Lufting er viktig. Det kan være lurt med lufteluker som åpner seg automatisk hvis temperaturen blir for høy. Fordi varmen stiger opp, er lufteluker i taket viktigst, men det er også en fordel å kunne åpne i endene for skikkelig gjennomtrekk, tipser hun.

Tross litt arbeid med bladlus og opprenskning er ikke Victoria Skoglund i tvil: Drivhuset er et stort tilskudd til livslykken.

– En kamerat av meg, som har et kjempefint drivhus, påsto at det ville forandre hele livet mitt. Jeg trodde han overdrev, men det har vist seg at han hadde helt rett. Jeg blir så glad av å holde på i drivhuset.

Publisert:
 1. Kjøkken
 2. Grønnsak
 3. Hage
 4. Livsstil

Mest lest akkurat nå

 1. Wirak: – Urimelig at Sandnes, Sola og Randaberg skal bli fratatt vaksiner nå, vi har høyere smittetrykk enn Stavanger

 2. «Det kan se ut som at ledelsen ved deler av UiS er særlig opptatt av hvordan ting tar seg ut»

 3. Vurderer etter­forsk­ning av Siv Jensen etter mulig lov­brudd

 4. Henrik Ingebrigtsen er i superform og skimter OL-suksess med Jakob

 5. Mann i 60-årene skjelte ut politiet og rekte tunge etter fartsbot – dermed ble det dyrere

 6. Fra tomannsbolig til én bolig: – Vi har gått grundig til verks, for huset trengte oppussing