Visste du dette om skikk og bruk?

Det er ikke pent å slurpe med maten, og i enkelte kretser er det fortsatt normal høflighet at mannen trekker ut stolen så damen kan sette seg først. Men hvorfor har vi egentlig disse skikk og bruk-regler?

Ikke miks alt mulig på samme tallerken, husk at du kan gå flere ganger. Foto: Foto: Scanpix

  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Noe av det jeg irriterer meg mest over, er når barn kaster seg over maten før alt er servert. Hjemme hos oss forsyner de voksne seg først, så får barna etterpå. Det er rett og slett fordi de skal lære seg å vente på tur, sier Reidar Helliesen.

Han er ekspert på skikk og bruk og har holdt mange foredrag om temaet. Helliesen tror det er viktig å lure inn litt velment oppdragelse på hjemmefronten fra barna er små, da faller det dem mer naturlig å oppføre seg høflig når de er ute blant folk.

Les også Ta en titt inn i dette huset

– I større selskaper kan for eksempel potene bli servert mange minutter før kjøttet kommer på bordet. Da skal man ikke hive seg over potetfatet, men vente, for hvis ikke blir jo potetene kalde på tallerkenen før kjøttet kommer, mener Helliesen.

Adelen og kongene førte an

Skikk og bruk-regler har vi hatt i mangfoldige tusen år, men Frankrikes Kong Ludvig XIV var den som skapte etikettebegrepet. «Solkongen» levde et ekstra pompøst liv og irriterte seg over hoffet som ikke kunne oppføre seg. Han ordnet med plakater som viste hva som var ønsket oppførsel og ikke, og var særdeles opptatt av takt og tone.

Les også Tips til borddekking

-Og så har vi fortsatt med det, bare tenk på alle regelplakater som står mange steder. I nyere tid er det ofte internasjonale symboler i stedet for tekst, for eksempel en iskrem med kryss over ved inngangen til en butikk, forklarer Helliesen.

Slik dekker du bordet

Erik Lundsgaard står bak nettstedet skikkogbruk.no. Han har samlet en rekke etikette-regler som kan brukes som pekepinn på takt og tone i ulike sammenhenger. Reglene for borddekking er nyttige for mange.

-Kaffekoppen plasseres til høyre for tallerkenen og glasset over tallerkenen på høyre side. Ulike drikker serveres i ulike glass, og reglene er at de skal stå i den rekkefølgen det drikkes, fra venstre mot høyre, forklarer han.

Vannglasset plasseres etter engelske manerer, lengst til høyre. Men, det skal aldri dekkes med mer enn fire glass.

For å unngå at du dulter borti sidemannen, bør kuverten være mellom 50 og 60 centimeter. Tallerkenen plasseres 3 centimeter fra bordkanten, og kniven skal ligge på høyre side med eggen inn. Gaffelen skal på venstre side, men hvis det bare spises med gaffel eller skje legges det på høyre side. Det skal aldri dekkes med mer enn tre sett kniver og gafler.

– Serveres det flere retter, skal bestikk til disse først legges på når de andre er fjernet, hevder Lundegaard.

Hold i stetten

Reidar Helliesen forteller at man normalt spiser med kniven i høyre og gaffelen i venstre hånd, men at nordmenn lar seg påvirke av amerikanske filmer.

-Der ser vi at maten ofte skjæres opp med kniven, så blir kniven lagt bort og man spise kun med gaffel, i høyre hånden.

Er det akseptabelt i dine kretser?

-Hehe, jeg synes det er hyggeligst å gjøre det på gamlemåten. Men det er samtidig svært viktig ikke å sette folk i forlegenhet. Man påpeker aldri slike ting i selskap, mener han.

Og så skryter man av maten, uansett.

-Vertskapet har gjerne brukt hele dagen på å lage mat. Da forsyner man seg og spiser i alle fal litt, selv om ikke det faller i smak.

Ikke miks alt mulig på samme tallerken, husk at du kan gå flere ganger. Foto: Foto: Scanpix

Skål på pent vis

Ved bordet skal det gjerne skåles, men Helliesen tar aldri initiativet til å klirre med glasset.

-Jeg er med på tonene, altså, men i utgangspunktet er det kun den som holder tale som skal klirre på glasset. Tynne vinglass i krystall kan knuse og det er lett å søle rødvin på duken. En annen ting å huske på, er å holde i stetten.

Hvorfor det?

Holder man i klokken, blir den fettete og udelikat, og vinen kan bli for varmt. Og så skåler man ved ikke å løfte glasset høyere enn nesen, rett og slett for at man skal kunne se dem man skåler med i øynene. Men, dette gjelder for stettglass. I en forsamling hvor man drikker øl, kan nettopp det å klirre med glassene være riktig.

Hva gjør man med servietten?

-Hvis det er en stor serviett av papir eller stoff, er det fint å legge den på fanget under måltidet, og så legges den diskret på tallerkenen etter måltidet. Gjør det pent, ikke krøll den i en stor ball.

Hva er den største feilen voksne mennesker gjør i forhold til takt og tone?

-Ved frokostbuffeten på hotell, ser man gjerne at folk plukker seg i tennene med fingrene og slikker på dem. Noen slurper og lager store lyder når de spiser, og tar mange servietter. Det ser ekkelt ut.

Ikke miks alt mulig på samme tallerken, husk at du kan gå flere ganger. Foto: Foto: Scanpix

Det som fylles på tallerkenen, har Helliesen også tanker om.

-Jeg synes det er ufint når folk forsyner seg med store mengder på buffeter, for normalt kan man jo gå så mange ganger man ønsker.

Noen mikser også både kjøtt og fisk eller tre-fire hovedretter eller like mange desserter på samme tallerken.

-Jeg har til og med sett folk som blander dessert og hovedretter på samme tallerken, det blir helt feil, forteller skikk og bruk-ekspert, Reidar Helliesen.

Men er det egentlig så nøye med disse reglene? Nei, kanskje ikke. Men har du noen gang hatt dårlig tid i en rulletrapp og ikke kommet forbi alle de andre står som fastlimte stolper over alt i trappa? Det er fryktelig irriterende, og det er derfor alle som står i rulletrapper i England, står på høyre side. Så kan du løpe på venstre side så fort du bare orker.

Publisert:

Mest lest

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  1. Tips og triks
  2. Abito