Kuppet leiligheten for 1,35 millioner kroner over prisantydning – uten å ha sett den

Mannen kjøpte leilighet studentsønnen kunne bo i. — Det er et populært område, men det er dristig.

IKKE BUDRUNDE: Rundt ti-elleve par var på privatvisning i forkant av kuppet. Leiligheten ble kuppet lørdag kveld. Foto: CF WESENBERG

  • Synne Hellum Marschhäuser
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Leiligheten ble lagt ut for en ukes tid siden og kuppet for 6.200.000 kroner lørdag kveld. Prisantydning var 4.850.000 kroner for 64 kvadratmeter på St. Hanshaugen i Oslo, men ble altså solgt 1.350.000 kroner over prisantydning med garasje.

Kjøperen så kun leiligheten på bilder før han slo til.

— Han så ikke leiligheten, men han så på bildene og leste prospektet. Budet kom inn før jeg dro for å se Cecilia Brækhus bokse lørdag. Jeg dro på kamp og ga beskjed til kjøper om at «hvis hun vinner så selger jeg». Og Brækhus vant jo før vi kom inn døren omtrent, sier selger Christian Fredrik Wesenberg.

— Jeg føler meg nesten litt snytt for budrunden, gledet meg til spenningen, ler han.

Hva trodde du på forhånd om salget?

— Vi vet at vi bor i et attraktivt område og Finn-annonsen hadde mange treff. Også har vi akkurat pusset opp badet og kjøkkenet, sier Wesenberg som mener det ikke var lokkepris.

Han kjøpte leiligheten for 2.850.000 kroner i november 2007, noe som betyr at den har mer enn doblet seg i verdi.

Vi har vært i kontakt med kjøperen. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Skaff deg finansiering før det er for sent:

Les også

Ekspert ber unge boligkjøpere skynde seg til banken

KJØPT USETT: - Jeg fokuserte på å få det til å se eksklusivt ut og personlig ut, og brukte min egen hund på bildene. Dette lever jeg av, sier Wesenberg som tok bildene selv. Foto: CF WESENBERG

Mener eksempelet forteller en del om boligmarkedet

— Det er et populært område, men det er dristig å kjøpe leilighet usett for den prisen. Det er en snill far. Det er ikke høy pris på sikt, men høy pris nå, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Eksempelet forteller en del om boligmarkedet, mener Øye.

— Når budgivere som denne faren kommer på banen er det ikke rart man får prisvekst i boligmarkedet. Samtidig er det åpenbart at han ikke skal tjene penger, men skal løse situasjonen for sønnen sin. Det er mye som kan ligge bak, men dette er et eksempel på hva som skjer når det er så mye press på etterspørselssiden i boligmarkedet.

Rekordlave renter og dyre boliger innebærer skyhøy renterisiko:

Les også

DNB-analytiker: - Selg utleieboligene

Kan bli strengere låneregler

Øye tror boligmarkedet vil roe seg ned i Oslo om finansminister Siv Jensen holder seg unna. Han viser til at Finanstilsynet har bedt statsråd Jensen stramme inn enda mer for boligkjøpere.

Finanstilsynet har foreslått en maksgrense for samlet lån på fem ganger brutto inntekt og at flere betaler avdrag på lån. Bakgrunnen er den sterke prisveksten i Norge. En slik løsning vil vil ramme de yngste aller mest, mente samfunnsøkonom Mari Mamre, og

Les også

ber unge boligkjøpere skynde seg til banken

.

TROR DET KJØLNER: Øye i Prognosesenteret. Foto: Paal Audestad

— Hvis markedet får jobbe selv uten at Siv Jensen gjør noe vil boligprisveksten roe seg ned det neste halvåret fordi veksten har vært så voldsom. Men hvis det legges opp til innskjerpede regler fra 1. januar vil boligmarkedet bli hysterisk, mener Øye.Førstegangskjøperne vil prøve å komme seg inn på boligmarkedet før kravene er på plass, noe som kan gi en voldsom prisvekst, mener han. Markedet vil roe seg naturlig nå fordi gjennomsnittlig kjøpekraft nærmer seg en smertegrense, boligproduksjonen øker kraftig, rentebunnen kan være nådd og fordi spekulantene ikke nødvendigvis spekulerer i prisvekst alene – renteavgifter og avdrag må faktisk dekkes med leieinntekter, tror Øye.

Les også

Bløtkaker i fjordene mot småleiligheter i hovedstaden – dette er vinnerne og taperne i dagens boligmarked

Støtter ikke innstrammingen

Eiendom Norges ferske boligprisstatistikk for september viser at boligprisene er 10 prosent høyere enn for ett år siden. Statistikken ble lagt frem onsdag formiddag.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, støtter heller ikke Finanstilsynets foreslåtte innstramming av boliglånsforskriften. Argumentet er at det vil virke negativt i deler av landet der boligmarkedet er svakere. Stimuler heller tilbudssiden i boligmarkedet, anbefaler de.

TROR PÅ PRISSTIGNING: Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

— På Vestlandet og Sørlandet er boligmarkedet i balanse. Og Rogaland er snart tilbake i balanse. Det vil ramme knallhardt spesielt i Rogaland. Ikke stram inn kredittsiden når det er tilbudssiden som kan løse utfordringene i Oslo, sier Dreyer. Sliter du med å få boliglån? Her er ekspertenes beste tips:

Les også

Har du betalingsanmerkning? Vent med å søke boliglån

Press i Trondheim, oppover i Stavanger

Dreyer forventer videre vekst i Oslo ettersom boligmarkedet i hovedstaden fortsatt er presset og mange fremdeles er på boligjakt. I Oslo steg prisene 1,3 prosent i september, noe som en svært sterkt for den første høstmåneden, og 18,5 prosent de siste tolv månedene. Flere bydeler har steget over 20 prosent.

— Prismessig ser vi mer moderasjon som følge av at det er normalt utover høsten, sier Dreyer.

Dreyer forventer at tolvmånedersveksten vil stige ytterligere i fjerde kvartal, at veksten vil være sterkere enn tidligere år.

Samtidig er de lokale variasjonene større enn noensinne.

I Stavanger gikk prisene ned 1,2 prosent i september, men utviklingstrekkene er positive og flere av kjøperne er tilbake, ifølge Dreyer. Tilbudssiden, som har vært stor, tikker sakte nedover. Prisene har gått ned med 5,3 prosent de siste tolv månedene.

Kristiansand og Bergen har ganske like boligmarked om dagen. Tilbudssiden er ganske stor, men markedet er balansert og prisutviklingen moderat. Prisene gikk ned 0,9 prosent i Bergen og 1 prosent i Kristiansand i september. Prisene har steget henholdsvis 3,5 prosent og 3,6 prosent de siste tolv månedene.

I Trondheim er det mye mer press i markedet og høyere prisvekst, ifølge Dreyer. Det er mindre boliger ute for salg og sterkere vekst enn de fleste byene, men byen ligger likevel langt bak Oslo. Boligprisene sank med 0,3 prosent i september, men har steget 8,6 prosent de siste tolv månedene.

svp://111198
Publisert:
  1. Boligmarkedet

Mest lest akkurat nå

  1. Brødet han baker koster 150 kroner. Likevel blir han utsolgt hver uke

  2. Maktdemonstrasjon av skadeskutt Oilers – ydmyket Storhamar

  3. Hyller Oftedal etter ny storseier: – Håndballens Messi

  4. Hun trodde hun skulle arve 4 millioner av søsteren. Men pengene gikk til Frelsesarmeen og SOS-barnebyer

  5. – Feil å bytte ut Domkirkens alter

  6. Overraskende julegave til Stavangeren