Dette er Norges svar på Toscana

På to hjul kommer du fort ut til gode naturopplevelser, selv om du starter i byen. Disse fine høstturene rekker du på en helg.

STANGEBYGDA: Et av flere områder i Norge som er kalt «Norges Toscana».
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Fra de fleste norske byer finnes det en rask sykkelrute ut til vakre naturområder, det være seg langs sjøkanten på Sørlandet, ut til øyene utenfor Bergen eller på flatbygdene like utenfor Hamar – der tyske Julia Herb (28) og Jakob Lohmann (27) tråkker seg gjennom Stange vestbygd.

Mjøsa og kornåkre bølger i bakgrunnen.

Etter tre uker på tandemsykkelen er de fulle av lovord om Norge som sykkelland.

— Det er så mye fint landskap, og nesten overalt kan man telte, sier Herb.

TANDEM: Tyske Julia Herb og Jakob Lohmann sykler fra Narvik til Oslo på tandemsykkel.

Helgøya rundt

Reisen til Herb og Lohmann startet i Narvik, og den skal ende i Oslo.

Paret legger ikke skjul på at Lofoten var favoritten, men de er positivt overrasket over variasjonen i landskapet ellers.

— Jeg trodde det skulle være ganske kjedelig sør for Trondheim. Men det har vært variert: Skog, fjell, skog igjen og nå dette åpne landskapet, sier Lohmann.

Hvis paret hadde hatt ett døgn til i området, kunne de fortsatt langs Stangerunden, en rute på omtrent 30 kilometer med start og stopp i Hamar sentrum.

HELGØYA: Nes og Helgøya byr på Mjøsutsikt under sykkelturen. Her på en turvei like ved Skafferiet på Helgøya.

Om sommeren kunne de tatt en kaffepause på jordbærkafeen på Søndre Elton gård, nå på høsten kunne de stoppet opp på gårdsutsalg på enten Fokhol eller Alm Østre, begge biodynamiske gårder.

De kunne tatt rutebåt fra Hamar til Helgøya og syklet på Nes og rundt Helgøya, med et obligatorisk besøk innom Skafferiet gårdscafé.

PÅ TUR: Tyske Julia Herb og Jakob Lohmann synes Norge er et vakkert land å sykle i.

Og overnattet kunne de for eksempel gjort på en av Mjøsgårdene i området.

— I mine øyne er Nes og Helgøya nesten Norges fineste sykkellandskap. Det er så mange småveier der, og du får en følelse innimellom av at du sykler ved havet. For Mjøsa er så stor, og utsikten er noen steder vanvittig flott, sier Øyvind Wold, sykkelentusiast, forfatter av to sykkelbøker og en rekke turguider og magasinartikler om sykling og friluftsliv.

Fra fjord til fjell

Den Norske Turistforening (DNT) har flere tips for gode høstturer på sykkelen, med startsted i et bysentrum.

— Marka rundt Oslo byr på et vell av sykkelmuligheter frem til snøen kommer, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Thune i DNT.

På forespørsel trekker friluftsorganisasjonen frem en overnattingstur fra hver landsdel:

Osloborgere, som er i god form og vil ha en utfordring, kan ta turen utover forbi Bogstadvannet, derfra innover i marka.

Den 95 km lange gå- og sykkelturen er innom fem topper: Helgehaugen, Lamannshaugen, Svarttjernshøgda, Ringkollen og Oppkuven. Vær forberedt på å trille sykkelen noen steder.

NORDMARKA: Marka rundt Oslo er full av sykkelmuligheter. Her fra Bjørnsjøen, sør for Kikutstua.

Hvis du vil legge inn en overnatting, kan du for eksempel gjøre det på idylliske Sinnerdammen, en ubetjent DNT-hytte, eller i gapahuken ved Tverrsjøen. Fra Harestua kan du ta tog tilbake til Oslo.

Hvis du befinner deg i Stavanger, kan du ta ferge eller buss ut til Lysebotn. Så ny ferge til Songesand (25 min). Derfra kan du sykle fem mil på landevei langs Tysdalsvatnet, over høyfjellet i Lyngsheia og ned dalene til Lysefjorden, til Tau.

— Det er en flott sykkeltur som går fra fjord til fjell, sier leder i Stavanger Turistforening, Preben Falch.

Han anbefaler å legge inn en 23 km lang omvei (én vei) innom Preikestolen, der du kan overnatte på Preikestolen fjellstue, som har vunnet Statens byggeskikkpris for god arkitektur.

Hjemturen kan gjøres relativt kort, tilbake til Tau og ferge til Stavanger, eller lang, ved å fortsette til Oanes-Lauvvik og derfra til Sandnes.

Mellom Preikestolen fjellstue og Stavanger er det cirka 70 km sykkelvei, inkludert en kort fergetur mellom Oanes og Lauvvik.

PREIKESTOLEN: En liten sykkeltur ut av Stavanger, og du kan nå Preikestolen.

Øysykling

Hvis du derimot starter i Bergen kan du trille ned til fergen som på kort tid tar deg til den idylliske øykommunen Austevoll, anbefaler Sissel Jenseth, som har skrevet en rekke sykkelbøker, deriblant «Norges beste sykkelturer».

— Slik kan du komme ganske raskt ut av Bergen, sier hun.

VEST: Kystkultur på Austevoll, litt utenfor Bergen.

Etter at de store øyene ble knyttet sammen med bro, er Austevoll blitt et sykkelparadis, lokker reiselivsorganisasjonen VisitSunnhordland.

Grønne sletter, steinmurer og villsau, samt Bekkjarvik Gjestgiveri, der du kan både sove og spise godt, er noen av attraksjonene.

— Fra Austevoll kan du fortsette med ferge til Fitjar på øya Stord, og videre på sykkel til Bømlo, der du kan ta båt tilbake til Bergen. Det er hverken avansert eller slitsomt, mener Jenseth.

Fra Fitjar til Bømlo er det cirka 47 kilometer sykling. En liten avstikker til mesterkokk Geir Skeies sjømatrestaurant Brygga 11 i Leirvik på Stord, kan stille sulten.

BRO: På vei over fra Stord til Bømlo, sykler du over Stordabrua.

I Trondheim er en naturlig anbefaling en dagstur gjennom bymarken, der du passerer perler som Lavollen, Kopperdammen, Skjellbreia og Lianvatnet. Men hvis du vil ta en barnevennlig overnattingstur, kan du dra til Sylan, et par timer med bil eller buss ut av sentrum, med startpunkt i Stugudal.

Sykkelveien til den betjente Nedalshytta er 15,7 km på grusvei. På en godværsdag anbefales en stopp ved Geitbekken for å ta beina fatt oppover Nordskardsfjellet.

Her ligger det mange flotte badekulper langsetter bekken, tipser DNT.

SYLAN: Sylan ligger lett tilgjengelig fra Trondheim. Her fra Storerikvollen, en betjent turisthytte.

Fint for barn

Per Thomas Skaanes er fagsjef for friluftsliv i DNT Sør. Han vil anbefale «Den Vestlandske hovedvei» ut av Kristiansand, som en kort og lett rute med små barn – til tross for noen bratte bakker og noe stein i løypa.

Start ved Presteheia, ned til Jegersberg, derfra videre på gruslagt lysløype og så over på sti etter noen hundre meter.

– En artig del av turen er der stien svinger seg gjennom fin skog, over broer og etter hvert over steindemning til badeplass med sandstrand, sier Skaanes.

DEN VESTLANDSKE HOVEDVEI: Helt sør i landet finner du en fin løype ut av Kristiansand, som er perfekt for små barn.

Kalkheia naturreservat, som du passerer på veien, har flere gruver som du kan ta med barna inn i og utforske.

Parker syklene ved Kroktjønn, og bestig Store Redalshei for overnatting på en «fjelltopp».

– Fotturen opp tar kanskje en halvtime med spreke barnebein, anslår Skaanes.

Tilbake fra Kroktjønn er det fint og lettsyklet, før det går bratt ned til Øygardstjønn. Etter idyllisk og landlig sykling rundt sørvestenden av Gillsvannet, kommer du tilbake inn på postveien.

Hvis du vil ha en lengre tur enn denne på omtrent åtte km, kan du fra Kroktjønn ta en sløyfe forbi Kyrtjønn og Øygardstjønn, rundt Hemningsvannet og gjennom Kostøl og Justvik, før du kommer ned til Gilsvannet.

Da får du omtrent 20 km på sykkelen, og kan oppleve Skråstadheia naturreservat med frodig og storvokst edelløvskog og barlind som er 500–600 år gamle.

Kystruta

Både sykkelforfatter Øyvind Wold og sykkelforfatter Sissel Jenseth vil sterkt anbefale Kystruta langs vestfoldskysten.

– Sykle gjennom Sonsidyllen til Moss og Jeløya, der du kan besøke Alby gård. Hvis du vil, kan du overnatte i Horten. Hvis du har tid, kan du ta deg nedover til Veierland, en bilfri øy i Nøtterøy kommune, tipser Jenseth.

KYSTVEIEN: En av flere fine strender mellom Åsgårdstrand og Tønsberg, vestfoldkysten.

Med barn fra åtte-ni års alder, anbefaler Wold å starte i Horten og sykle til Tønsberg, for deretter å fortsette til Sandefjord, drøyt 40 km.

– Turen er utpreget lett, med nesten ingen bakker. Den går en del på veldig koselige småveier, innimellom noen superkoselige grusveier, gjennom skogholt og kulturlandskap og noen ganger helt ned ved sjøen. Du passerer noen flotte strender, og kan besøke huset til Edvard Munch i Åsgårdstrand.

Turen er tydelig skiltet som nasjonal sykkelrute nr 1.

– Jeg vil anbefale at folk har med seg et kart, for eksempel Cappelens kart Vestfold 1:75000, der severdigheter, utsiktspunkter og sykkelrute er tegnet inn, sier Wold.

RALLARVEGEN: Av mange regnet som Norges vakreste sykkeltur. Du sykler den i løpet av en helg.

Flere turer med én overnatting

  • Bodø-Kjerringøy (40 km): Langs rolige asfaltveier går turen som gir deg utsikt til både hav og fjell. Et stykke ut på turen kan du ta en avstikker og nyte utsikten til den berømte stranden Mjelle. Underveis har du utsikt over havet. I det fjerne kan du skimte Lofotveggen, øya Landegode og enkelte steder kan du se helt frem til målet: Kjerringøy. Du kan overnatte på Kjerringøy, for eksempel på Kjerringøy rorsenter, eller dra tilbake til Bodø samme dag.
  • Rallarvegen: Kåret til Norges vakreste sykkeltur: Rallarvegen. 55 km fra Finse, 79 km fra Haugastøl. Byr på flotte kultur— og naturopplevelser. Du kan velge å starte på Haugastøl eller Finse i flott høyfjellsterreng. Høyeste punkt er 1340 moh., før det går nedover en fantastisk trasé til Flåm.
  • Ringebu-Lillehammer (110 km): En vakker sykkeltur fra Ringebu over fjellet øst for Gudbrandsdalen til Nordseter og Lillehammer. Du sykler forbi setrer, små hyttegrender og fjellvann, gjennom bjørkeskog, kulturlandskap og til dels oppe på snaufjellet. En rolig og fredelig tur som passer de fleste. Sett bort fra et par seige motbakker er turen forholdsvis lettsyklet. Avstikkere på blindvei inn til de trivelige selvbetjente hyttene Vetåbua og Djupslia.
  • Fra Arendal, på sykkel og til fots til Skarvassbu (Åmli) (55,4 km): En tur hvor du starter i sjøkanten eller midt i byen. Etter en hel dag på to hjul og til fots, ender du opp i skogen på en idyllisk hytte i vannkanten i sørlige deler av Austheiene

Kilde: Den Norske Turistforening. Les mer på ut.no.

Skal du på Norgesferie snart? Her får du reisetips:

Norge rundt måned for måned

Norsk tettsted blant de fineste i Europa

Her er Norges nyeste landemerke

Se Vøringsfossen på en helt ny måte

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Han får betalt for å gå Norge på kryss og tvers i ett år

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert: