Småfrekk kystbyidyll en halvtime fra Gatwick

Elsker du London? Da vil du falle pladask for Brighton. Et mekka for shopping, fotball eller kanskje en «dirty weekend».

STRANDLIV: Lokalbefolkningen elsker bystranden sin, både for svømming og vannaktiviteter, men også som sosial arena.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er lunsjtid, og hese måkeskrik ønsker velkommen utenfor togstasjonen bare en knapp time etter at flyet landet på Gatwick.

Det dufter fish and chips i gatene, og på typisk kystbyvis utfører måkene kamikazestunts for å sikre seg nedfallschips.

Men selv om både arkitektur og stemning minner om engelsk småbyliv, så må du se langt etter den velbeslåtte rullatorbrigaden som har pensjonert seg langs sørkysten.

REGNBUEKAKE: Denne kaken på bakeriet Cloud 9 er en hyllest til byens status som Englands homohovedstad.

Brighton er av et annet, langt yngre, kaliber.

– Visste du at begrepet «dirty weekend» oppsto her, spør resepsjonisten på The Grand Brighton idet jeg sjekker inn.

Hun venter ikke på svar, men forteller at det alltid har vært påfallende mange «Mr. and Mrs. Smith» fra London blant gjestene.

PRETTY ECCENTRIC: Når man finner et par ekte Vivienne Westwood-sko på salg, må man slå til i lynets hastighet.

Brighton er også kjent som Englands uoffisielle homohovedstad, og byens Gay Pride er det største Pride-arrangementet i hele Storbritannia. Det er med andre ord et tolerant samfunn, og den tilbakelente holdningen til livet kler kystbyen godt.

Les også

Ett av de rimeligste reisemålene i Europa er perfekt for en helgetur

OH LA LA! She Said er en prisvinnende erotisk butikk med vakkert undertøy. Du finner den i de hyggelige shoppinggatene The Lanes.

Shopping med sukkerkick

Helt siden 1841, da jernbanelinjen mellom London og Brighton sto klar, er byen blitt kalt «London by the sea». Det sier mye om nivået på alt fra shopping til uteliv.

– Jeg bor i London, men kommer ofte til Brighton for å shoppe. Jeg er svak for vintageklær, både nytt og brukt, og her finner jeg den eksentriske stilen jeg elsker, sier Suzie Rogers.

Rogers jaktmarker er The Lanes, en labyrint av butikker, puber og restauranter i smale smug mellom lave mursteinshus fra 1700-tallet.

Forseggjorte fasader røper butikkenes innhold. «Pretty Eccentric» er en kjoleelskers feminine univers, og vil du ha noe flørtende under kjolen, er undertøysforretningen «She Said» stedet å gå.

AUTENTISK: Mens The Lanes er populært blant turister, så er det hakket mer bohemsk og lokalt i området kjent som North Laine. Denne kafeen selger både forfriskninger og retro møbler.
SUKKERBOMBE: På Choccywoccydoodah tar de sjokoladen sin seriøst, og i annen etasje har de en kafé der du kan smake på byens, muligens verdens, beste kakao.
ET KJOLEUNIVERS: Er du glad i kjoler, bør du ta turen innom Pretty Eccentric. Suzie Rogers (t.v.) bor i London, men kommer gjerne til Brighton for å shoppe.

«Choccywoccydoodah» er et must hvis du har det engelskmennene kaller en sweet tooth.

De bohemske sjokolademakerne er hoffleverandører og står blant annet bak dessertbanketten i Harry Potter-filmen «Goblet of Fire» og sjokoladekreasjonene i Tim Burtons «Willy Wonka». Gå ikke glipp av kafeen i annen etasje, der du kan smake på byens mest dekadente kakao.

Les også

Hva er det med denne engelske kystbyen?

Heftig helg for to

Det lokale fotballaget Brighton & Hove Albion (på folkemunne kalt The Seagulls) spiller for første gang i historien i Premier League.

YRENDE FOLKELIV. Når solen skinner, er det fullt i Brightons koselige handlegater.
INGEN VEI UTENOM: Du må spise fish and chips fra en ekte 'chipper' når du er i Brighton. Vær forberedt på å dele chipsen med måkene.
KORTE AVSTANDER: Du trenger strengt tatt ikke offentlig transport. takket være korte avstander. Men dobbeltdekkerne er likevel vakre å se på.

Det betyr at det spilles førsteklasses fotball annenhver uke på The Falmer Stadium. Så her er det bare å legge planer for en heftig helg der vidt forskjellige behov tilfredsstilles.

Når dere ikke shopper eller ser fotball, er byen kjent for sine mange lekre vannhull. Og best av alt? Alt ligger i gåavstand. Man fort blir lommekjent og finner sine favoritter.

Et hett tips er puben «The Mesmerist», der par i 30- og 40-årene går ut for å drikke deilige cocktails og høre levende musikk. Her er det lov å la seg rive med, for det er ikke hver dag man finner et dansegulv som ikke er forbeholdt dem under 25.

SMÅBYSTEMNING. Brightons bilfrie handlegater er proppfulle av butikker, vannhull og god stemning.
FREDAGSTACO: Ingen grunn til å gå glipp av fredagstacoen selv om du er i Brighton. På La Choza får du skikkelig god mexicansk mat til en rimelig penge. Det fargerike interiøret får du med på kjøpet.

Strand med nostalgi

Men det er først og fremst stranden og ikoniske Palace Pier som kjennetegner Brighton.

BRIGHTON PIER: Den ikoniske moloen med tivoli, smultringer og spillarkader er et nostalgisk must.
TAR SEG TIL RETTE: Brightons måker inviterer seg selv med på bilder og pikniker, og minner deg på at du er ved havet.

På rullesteinsstranden står klassiske fluktstoler, og lokalbefolkningen elsker bystranden sin. Med en gang solen skinner, fylles den av vennegjenger, svømmere og barnefamilier.

– Stranden er en integrert del av livet vårt, men vil du bade, bør du satse på lavvann. Da blir rullesteinene til behagelig sand, og du slipper den brådype følelsen, tipser Lina Collie, som ofte er på stranden med sønnene sine.

Mye av Brightons sjarm ligger her nede ved havet. På piren kan små og store boltre seg med nostalgisk tivolimoro, og det er kort vei fra strand til party.

Langs strandpromenaden ligger serveringsstedene tett. En av de mest kjente pubene er historiske «Fortune of War», som har servert tørste seilere siden 1882. I dag har de promenades største uteservering.

Kanskje frister det med lokale spesialiteter som «jellied eel» (ål i gelé)? Da er den vesle strandkiosken «The Brighton Shellfish & Oyster Bar» et utmerket valg.

ÅL I GELE: Lokale spesialiteter som ål i gelé er verdt å få med seg for dem som er modige i matveien.
FLUKTSTOLER OG MÅKESKRIK: Du kan leie en klassisk fluktstol på stranden for to pund, lene deg bakover og høre hvordan måkene roper «more, more!».

Eller skal du risikere jekslene med et stykke Brighton rock, et hardt sukkertøy typisk for badebyen?

Uansett hvordan du velger å oppleve byen, er Brighton deilig erkebritisk og upretensiøs. Et sted å forelske seg i, både i byen og i reisefølget.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk