Dette har vært et av Norges mest populære reisemål siden 1800-tallet. Og det var britene som «oppdaget» det.

Ved vakre Hardangerfjorden venter et fruktfat av opplevelser.

UTNE: I denne bygda ligger det sjarmerende hotellet Utne Hotell, som har huset reisende siden 1722 og dermed er et av Norges eldste hotell. Herfra går det ferge til Kinsarvik og Kvanndal.
  • Stine Okkelmo Thorp
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Stooopp! Moreller!

Behovet er akutt. Vi har snirklet oss langs den svingete, smale riksvei 550 fra Jondal mot Utne på vestsiden av Folgefonnhalvøya, et av fire veistrekker som tilhører Nasjonal Turistveg Hardanger.

Vi har kjørt langs små viker, gjennom fruktgårder og mellom morelltrær tynget av dyprøde fristelser. Og der, endelig, en selvbetjent morellbod!

HESTHAMAR: Langs turistvegen mellom Utne og Jondal ligger fruktbygdene som perler på en snor. Her er «slow travel» med hyppige stopp obligatorisk.

– Vi er tross alt på bærtur, sier jeg, og bytter ut smågodtposen som har okkupert midtkonsollen med morellkurven.

Men vi er ikke det. Vi vet akkurat hvor vi skal: Til Utne, Jondal og Rosendal, Ullensvang og Aga.

Vi skal spise hjortefilet og mjelkekake, drikke eplemost og harding-øl, vi skal på stølsbesøk og gårdsomvisning.

Kos i klynge

Vi begynner med gårdsomvisning på Agatunet, et klyngetun på østsiden av Folgefonnhalvøya, omtrent midt mellom Utne og Odda.

Ikke hadde vi hørt om klyngetun før, men nå drømmer vi om denne byggeskikken gjeninnføres.

Les også

Denne norske veien soper inn priser

AGATUNET: 30 hus tett i tett – friluftsmuseet Agatunet er bonderomantisk så det holder.
HARDANGERBUNAD: Hver gård hadde sitt unike mønster på bringestykke og belte. Det kunne være brodert med tråd eller perler. Her fra bunadsrommet på Agatunet.

De 30 trehusene er alle fredet, og det eldste, Lagmanstova, har stått her siden 1250, omtrent da engelske munker introduserte bøndene for epledyrking (i dag står Hardanger for 40 prosent av all norsk frukt- og bærproduksjon).

– Her klynget smågårdene seg sammen under Tveitaberget for å beskytte gårdene for skred, forteller arkeologistudent Grethe Løwe Larsen.

GUIDE: Grethe Løwe Larsen har slekt fra Agatunet, og bor i mormorens gamle hus når hun er sommerguide her.

Når hun står på Agatunet for å guide sommerbesøkende bor i et av husene, faktisk det samme som mormoren hennes bodde i.

Hun tar oss med inn til den lille bunadsutstillingen, og forklarer at bringeduken og beltet på hardangerbunaden er forskjellig avhengig av hvor bunaden er fra. Hver gård, sitt mønster, altså.

Agatunet er uten tvil et høydepunkt i Hardanger.

Les også

Reis til «Langtvekkistan»: – Ta turen til minst ett av dem, eller risikér å angre resten av livet

Et annet er Rosendal, hvor landets eneste baroni ligger, et lite slott med et sammensurium av stiler, for interiørtrendene har jo skiftet en del siden 1665.

I Borggården holdes det forresten sommerkonserter, i år skal blant andre Maria Mena, Thomas Dybdahl og Bjørn Eidsvåg hit.

ROSENDAL: Baroniet i Rosendal har både rosehage, urtehage og landskapshage. Alle med grønne fingre vil finne inspirasjon her.

Til seters for å …

Men Rosendal har mer å by på enn baroniet.

Vi tar en te-pause på den koselige kafeen og brukthandelen Lille Tordivel, og setter vi kursen opp mot Kjeldestøl, for hver onsdag sommeren gjennom serverer «budeiene» kaffe og mjelkekaker her, og det er mulig å kikke inn i de gamle stølshusene.

Les også

Nå kan du ta en av verdens bratteste gondolbaner – i Norge

Denne onsdagen er det Ingeleiv, Anne Lise og Kristlaug fra Kjeldestøl venelag som har vakt. De forteller om stølslivet her oppe, og at det på det meste var 60 storfe her sommerstid.

Mjelkekake, en tynn pannekake, er en klassisk hardangersk nytelse. Kakemonsen må ha én til.

– Du gjer stas på meg no, sier Kristlaug, som står for røren og stekingen.

STØLSLIV: Om sommeren er selene på Kjeldestøl åpne hver onsdag. Ingeleiv, Anne Lise og Kristlaug trakterer besøkende med kaffe og mjelkekaker, og forteller stølens historie.

Med to mjelkekaker i magen burde en tur opp Malmangernuten være grei skuring. Den blir mer slitsomt enn antatt, for det er jammen bratt opp den 890 meter høye nuten, som byr på fenomenal utsikt over Rosendal og Hardangerfjorden.

Kudos til sprekingene som hver august deltar i løpet «Nuten opp» …

Godt for gourmeten

Vi kompenserer for kaloribruken ved å spise en slottsmiddag på Baroniet. Vi mesker oss også med treretters på Utne Hotel, og det må sies – maten i Hardanger får tommel opp.

Så er det da glimrende råvarer å hente omtrent rett utenfor kjøkkendøren. Ta for eksempel Meieriet i Herand, som lager Hardanger-pizza med hardangerskinke og eple i en vedfyrt italiensk steinovn, eller krotakaker med smør og sukker fra Eikjetunet i Herad.

Både synsnerver og smaksløker vil trives om du reiser hit. Sesongen varer fra blomstringen i mai til eplehøstingen i september. En Hardanger-ferie er rett og slett en tur til postkort-Norge på sitt beste.

Les også

Vil du unngå kø på Norges mest kjente fjellturer? Her er tipset til nabofjellet

KJELDESTØL: Koselige Kjeldestøl i Rosendal er blitt nennsomt restaurert av ildsjeler.
KAFÉKOS: Lille Tordivel kafé og bruktbutikk tilbyr både kaffe, kaker og retrofunn fra 50-tallet. Da var danske Alt for damerne et trendsettende ukeblad.

Reisefakta – Hardanger

Hardanger har vært et turistmål siden 1800-tallet, da britene oppdaget vårt vakre land.

Navnet er satt sammen av norrøne hǫrðar (en germansk folkegruppe) og angr (fjord). Her holder altså hordene til, eller hardinger, som folk kaller seg i dag.

Hardanger omfatter Kvam, Granvin, Ulvin, Eidfjord, Ullensvang, Odda og Jondal – altså landområdene som ligger innerst i Hardangerfjorden.

Hardanger er kjent for sin flotte natur, med fjord, fjell, fonn og foss.

Men Hardanger hadde ikke vært en perle uten kulturlandskapet.

BÆRTUR: Lykken er en selvbetjent morellbod! Artikkelforfatteren selv på bildet.

Overnatting:

Hardanger kan by på alt fra historisk luksus til det enkle gårdsliv og camping.

Utne Hotel: Lite og sjarmerende historisk hotell med god mat. Dobbeltrom fra 1930 kroner, eller 2980 kroner med treretters middag (anbefales!).

Hotel Ullensvang: Stort og gjevt med basseng og pub og stor buffet. Dobbeltrom fra 2340 kroner, eller 3410 kroner med buffetmiddag.

Hardanger Hostel: Billig og bra i Ullensvang. Tomannsrom m. bad fra 950 kroner.

Baroniet i Rosendal: Koselig og spesielt med topp frokost. Tomannsrom m. felles bad til 980 kroner. Trerettersmiddag servert på slottet fra 490 kroner pr. person (anbefales!).

Airbnb: Det finnes en drøss med feriehus og -leiligheter ved Hardangerfjorden på Airbnb.com. Et supert alternativ om dere reiser mange, og ønsker å lage mat selv. I tillegg finnes det mange campingplasser.

Nyttig på nett:

Hardangerfjord.com

Rosendal.net

Visitjondal.no

Fjordnorway.com

Publisert: