Ukens grønne tips: Syv ting du kan gjøre for å feire en mer miljøvennlig jul

Vil du gjøre en endring med julepynten, gavene, maten, søppelet eller antrekket?

Hvis du pakker inn gavene i gråpapir eller avispapir, kan du resirkulere det etter bruk. Mye av julepapiret må kastes i restavfallet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Ann-Kristin Ytreberg

Jobber som: Daglig leder i stiftelsen Miljøfyrtårn

Ekspert Ann-Kristin Ytreberg

Jul er fest. Men kan du ta enkelte miljøvennlige grep underveis? Her er noen forslag:

1. Julepynt: Bruk den samme som i fjor

Gjenbruk julepynten du allerede har, anbefaler Ytreberg. Kombiner pynten med ting fra naturen og ting du kan lage selv. Hva med å redesigne gammel julepynt? De fleste har mer enn nok pynt fra før.

Pynten kan også kjøpes i bruktbutikker eller brukt på nett. Sjekk hva slekten har på loftet. Kanskje finner du din barndoms julepynt?

Les også

Juletreet er forsikret for en halv million kroner: – Jeg blir liksom aldri helt ferdig

2. Gavene: Gi opplevelser

– Tid er kanskje en av de mest dyrebare ressursene vi har i dagens samfunn. En gave som innebærer en felles opplevelse er ikke bare mer bærekraftig, men også en gave som kommer fra hjertet, sier Ytreberg.

Kanskje julegaven kan være opphold på et miljøsertifisert hotell eller en middag på en miljøsertifisert restaurant eller kanskje en konsertbillett, foreslår hun.

Eller man kan gjøre noe så enkelt som å sette opp faste dater med partneren i kalenderen.

Lokal mat og drikke kan også være fine gaver. Alternativt brukte funn eller ting man lager eller strikker selv.

Bruker du den samme pynten på nytt? Kan du kjøpe brukt om du trenger mer? Eller har noen i slekten litt julepynt på loftet?

3. Maten: gjerne kortreist

Bruk kortreist, lokalprodusert og økologisk mat, anbefaler Ytreberg.

En tredjedel av all mat som produseres i verden går i søppelet. Vær kreativ og bruk all den gode restematen i juledagene.

Ferdige poteter og gulrøtter kan stekes i ovnen med spennende krydder. Eller de kan bli en god stappe til en annen middag. Kjøttrester kan bli gryterett.

4. Søppel og gavepapir

Ifølge Miljødirektoratet står avfall og avfallsforbrenning for fire prosent av klimagassutslippene i Norge, og kan reduseres gjennom mindre avfall, økt gjenvinning og ombruk og mer energiutnyttelse av organisk avfall.

Sortering av avfall varierer i ulike kommuner. Mange kommuner har en ordning med henting av juletrær på nyåret, så slipper du å kappe det opp og legge i dunken. Man kan også levere juletreet på gjenbruksstasjonen. Husk å sortere mat, papir, plast, lyspærer, elektrisk avfall, metall, glass og flasker.

En del julepapir går rett i restavfallet fordi det ikke kan resirkuleres. Spør når du kjøper det, eller se hvordan papiret er merket. Et alternativ er å bruke gråpapir. Tegn en fin tegning på eller dekorer med hyssing og kvister. Avispapir kan også brukes.

Les også

Denne familien setter opp ukesmenyen etter plastfrie alternativer. Her er deres tips.

Ribbe eller pinnekjøtt? Eller mindre kjøtt og mer grønnsaker?

5. Reis miljøvennlig

Bruk kollektivtransport når du skal besøke venner og familie. Eller kjør bil i stedet for å fly.

I gjennomsnitt er tog 9,5 ganger mer klimavennlig enn fly på strekningen mellom Oslo og Bergen, forklarer Ytreberg.

6. Mindre kjøtt?

– Mange tradisjonelle julemenyer har lite grønt, men luktene og smakene blir bare bedre med grønnsakstilbehør. Husk også at fiskeretter som regel er mer klimavennlig enn kjøttmåltider, sier Ytreberg.

Vi må spise mer grønt og mindre kjøtt, mener Ytreberg. Det handler ikke bare om vårt klimafotavtrykk, men også om fordelingen av ressurser på kloden.

Kan du redesigne gammel julepynt? Eller bytte med noen du kjenner?

7. Må du ha nytt antrekk?

– Festantrekkene må ikke være nye hvert år. Du har helt sikkert klær som tåler en fest til – eller som med enkle grep kan fornyes med ny styling eller som kan redesignes til et nytt plagg, sier Ytreberg.

Bruktbutikker selger som kjent trendy gjenbruksklær som et godt alternativ. Eller hva med å spørre slekt og venner om en byttefest? Dere kan bytte klær, julepynt eller ting som kan være gaver.

– 80,4 prosent av utslippene knyttet til klesindustrien skjer i forbindelse med produksjon. Det inkluderer alt fra bomullsdyrking til energibruk i tekstilfabrikkene, sier Ytreberg.

Publisert: