- Nordmenn taper masse penger når de ikke krever tilbake momsen
Du kan spare mye på å få igjen momsen etter shopping i utlandet.
- Camilla FlaattenReisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.

Mange synes det er stressende å kreve tilbake momsen på varer de har handlet utenlands. Men siden Norge står utenfor EU betyr det at vi kan handle taxfree i nesten samtlige europeiske land utenom Norden. Og det er mange penger å spare.
— En EU-borger har ikke de samme mulighetene, og det gjør nordmenn attraktive i «shoppingmiljøer» da butikkene kan bruke dette som et salgsverktøy mot oss nordmenn, forklarer administrerende direktør Geir Victor Svendsen i Global Blue Norge AS.
Bryr oss minst
Global Blue er det største taxfree refund-selskapet i verden og er lokalisert i 43 land. Det private selskapet er en av mulighetene du har for å kunne kreve momsen refundert på flyplassen. En annen måte er å kreve den tilbake via et taxfree-skjema du må ta med på reisen.
I utvalgte butikker kan du få skjemaet fylt ut. Det tas deretter med i tollen, stemples og postes så tilbake til butikken.
På bakgrunn av tilbakemeldinger Global Blue har fått via sitt internasjonale nettverk sier Svendsen at nordmenn generelt er sløve på dette området.
— Nordmenn og russere er blant dem som bryr seg minst om å få tilbake momsen. Vi er et høykostnadsland, så det er kanskje noe av forklaringen. Men det er helt klart penger å spare ved å benytte seg av refunderingen, sier Svendsen.
Tall fra selskapet viser at kineserne troner øverst på listen over dem som shopper aller mest og benytter seg hyppigst av taxfree-ordningen.
Har du tips om andre måter å spare penger på, når du reiser? Send oss en epost!
- Taper masse penger
Professor og instituttleder i markedsføring Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI mener grunnen til at mange nordmenn ikke krever tilbake moms rett og slett er fordi vi har nok penger.
— Nordmenn taper masse penger på ikke å kreve momsen tilbake. Først og fremst tror jeg det handler om at vi har nok penger, og det kan virke som det er mer bryderi enn nytte. For det andre tror jeg at de fleste ikke legger merke til at pengene kommer inn på kontoen, sier Silkoset.
Hun legger til at det også er forskjell på storbyturen og sydenturen. Storbyen handler mer om shopping.
— Kjøper du en kostbar veske i for eksempel London, så bør du få tilbakebetalt momsen. Men det er lett å glemme.
Varierer fra land til land
Merverdiavgiften varierer fra land til land, fra cirka tre til 20 prosent. Desto mer du handler for, desto mer kan du få tilbake. De fleste land har også krav om at man handler for et minimumsbeløp.
Hvis du vil ha momsen refundert, får du tilbakebetalt den delen av prisen på varen momsen utgjør. I tillegg legger butikken eller Global Blue på et gebyr hvis du benytter deg av deres tjenester for å få momsen refundert.
Nordmenn flest kvier seg for å styre med skjemaer, kvitteringer og få stempel hos tollen på flyplassen. Det kan være tidkrevende, og du må ha med deg alle skjemaene, varene, billett og pass til tollskranken.
— Det er tungvint system, og staten som styrer det i alle land, sier Svendsen.
Paris er den mest populære taxfree-byen, tett fulgt av London og Singapore.
Ny kortløsning
I mars lanserte selskapet et nytt, gratis kort som skal forenkle prosessen. Du kan legge inn alle personlige opplysninger på kortet, og spare tid på reisen.
Før var det slik at hvis du hadde «tatt av» på shoppingen og hadde vært innom 10 butikker, så måtte du fylle ut 10 skjemaer for hånd.
— Shoppere synes det er veldig slitsomt. The Global Blue Card gjør det enklere ved at du drar det i kortterminalen i butikken. Da fylles alle dataene automatisk inn på skjemaet, forklarer Svendsen.
Det ferdigutfylte skjemaet får du deretter med deg fra butikken, og tar det videre til tollen på flyplassen for stempling.
Ragnhild Silkoset ved BI tror en slik kortløsning kan være med på å bryte ned momsbarrièren for nordmenn.
— Det er et bra tiltak og god løsning for kundene, og er med på å øke bevisstheten rundt momsen, sier Silkoset.
Motta momsen kontant
Global Blue er den eneste instansen som utbetaler momsen i kontanter på flyplasser, båthavner og større grenseoverganger..
— Det letteste er å levere skjemaet i vår skranke på flyplassen etter at du har vært hos tollen. Da kan du velge om du vil ha pengene utbetalt med en gang, eller få dem på konto, sier Svendsen.
Priseksempel
Du kjøper en veske til 200 pund inkludert moms (med dagens kurs tilsvarer det 1990 kroner) i Storbritannia. Når du senere skal trekke ut momsen fra kjøpet må du regne ut fra nettomoms som i dette tilfelle er 16,67 prosent. Det tilsvarer 33 pund (eller 331 kroner) til gode.
Dermed blir prisen på vesken 167 pund (eller 1659 kroner).
Til forklaring: Momsen som legges på varen kalles bruttomoms, i Storbritannia utgjør den 20 prosent. Det du kan kreve tilbake er nettomoms, som i Storbritannia er 16,67 prosent.
Tre om moms
Vi spurte tre på reisefot om deres forhold til moms.
Mina Gerhardsen, Oslo.
1. Får du tilbakebetalt momsen når du er på reise?
— Det er veldig sjelden jeg har benyttet meg av det. Det skjedde kun mens jeg bodde i utlandet, og bare når det var snakk om såpass mye at det lønte seg.
2. Hvorfor ikke?
— Stort sett synes jeg det er for mye styr, en må lete etter tollskranken på flyplassen og så videre. Dessuten tenker jeg at momsen går til et godt formål.
Frode Hansen, Bodø
1. Får du tilbakebetalt momsen når du er på reise?
— Jeg har aldri gjort det. Men jeg ville kanskje benyttet meg av det ved store kjøp, som en bil eller noe slikt.
2. Hvorfor ikke?
— Det er nok fordi jeg ikke kjenner nok til regelverket rundt det. Dessuten handler jeg sjelden så dyre varer at det hadde betalt seg.
Kristin Smågård, Stjørdal
1. Får du tilbakebetalt momsen når du er på reise?
— Det kan jeg ikke huske at jeg har gjort.
2. Hvorfor ikke?
— Det er så sjelden jeg får handlet utenlands. Dessuten er jeg student, så det blir aldri de store kjøpene uansett.
Slik går du frem
Sørg for å gjøre dine innkjøp i butikker som tilbyr taxfree-service.
Du må ha med deg passet og vise det frem i butikken du handler i.
Du får et skjema og en konvolutt av butikken, enten i kassen eller i butikkens serviceskranke, som må fylles ut.
Varen bør forbli i originalemballasjen til tollstempel er påført.
Ta med skjemaet, kvitteringen og varen til tollskranken på flyplassen. Vis frem varen før du sjekker inn bagasjen. Beregn ekstra tid hvis du reiser fra en travel flyplass.
Husk å få stempel på skjemaene.Du har deretter to muligheter: Legg det stemplede skjemaet i konvolutten og send dem i posten. Eller du kan levere skjemaene på flyplassen hos Global Blue, og få pengene på konto eller i kontanter på de store utreiseflyplassene. Det trekkes fra et administrasjonsgebyr.
Momsen tilbakebetales i de aller fleste europeiske land utenom Norden.
Kilde: Global Blue
Tollregler
Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene.
Er utenlandsoppholdet på under 24 timer, kan du ta med deg varer for totalt 3000 kroner toll— og avgiftsfritt.
Kilde: Toll.no
Les også:
Nordmenn i påskestrøm til Kanariøyene