Slik gikk prisene i april: – Korona har påvirket boligprisene, men kanskje ikke så mye

På Østlandet er prisutviklingen svakere enn hva som er vanlig for april. I landet ellers er utviklingen ganske normal.

April er normalt en av de sterkeste månedene i året prismessig. Korona har påvirket boligprisene og omsettingen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent nominelt april 2020. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene 0,2 prosent. Boligprisene er nå 1,2 prosent høyere enn for ett år siden.

April er normalt en av de sterkeste månedene i året prismessig. Korona har påvirket boligprisene og omsetningen av boliger.

– Korona har påvirket boligprisene, men kanskje ikke så mye. Markedet fungerer godt tross korona. Folk kjøper og selger, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

Aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil fremover, men prisene vil ha en svakt negativ utvikling, tror Lauridsen.

  • På Østlandet er prisutviklingen svakere enn hva som er vanlig for april. I landet ellers er utviklingen ganske normal.
  • Gjennomsnittlig omsetningstid var 55 dager. Raskest i Oslo med 21 dager og tregest i Ålesund med omegn på 77 dager.
  • Antall solgte boliger var 7038. Det er 10,3 prosent færre enn samme periode i fjor.
  • Det har vært en liten økning i antall usolgte boliger i april.
  • Det ble både solgt og lagt ut færre boliger i april enn normalt.

Disse tiltakene er satt inn:

Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge onsdag formiddag i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Les også

Meglere melder om halvering av boligsalget. Her fikk ikke interessentene ta på overflater eller skrive seg på liste selv.

Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Regionale forskjeller

Oslo: Vi har en nedgang på 0,7 prosent nominelt. Sesongkorrigert er nedgangen 1 prosent. Tolvmånedersveksten er på 1,6 prosent. Det er en ganske solid nedgang i antall solgte boliger. Antall solgte hittil i år er på et relativt høyt nivå. Tilbudssiden har hatt en liten økning i april.

Bergen: I Bergen steg prisene nominelt med 1,4 prosent og sank sesongjustert med 0,1 prosent. 12-månedersveksten ligger på 1,5 prosent. Antall lagt ut for salg ligner på fjoråret. Det er en økning i tilbudssiden, det er mange boliger til salgs.

Trondheim: Prisene steg nominelt med 1,2 prosent og 0,3 prosent sesongjustert. 12-månedersveksten ligger på 1,0 prosent. Det er en nedgang i solgte boliger. Tilbudssiden i Trondheim har hatt en økning. Det er mange boliger til salgs for tiden.

Stavanger: Boligprisene steg nominelt med 0,5 prosent. Sesongjustert sank prisene med 0,1 prosent. 12-månedersveksten lå på 1,0 prosent. Stavanger har hatt en oppgang i antall boliger til salgs.

Tromsø: Prisene steg nominelt med 0,9 prosent og sesongjustert 0,2 prosent. 12-månedersveksten ligger på 3,3 prosent.

Kristiansand: Prisene steg 0,8 prosent nominelt og sesongjustert var prisene flate. 12-månedersveksten ligger på 1,6 prosent.

Flere førstegangskjøpere og færre småinvestorer

Førstegangskjøpere er mindre bekymret for kortsiktige endringer i markedet og terskelen for å gå inn er lavere når prisene flater ut, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef). De registrerer at færre småinvestorer er i markedet.

– Boligmarkedet framstår som robust selv om de økonomiske utsiktene er usikre. Livet går videre og mange har behov for å bytte bolig også i krisetid. Historisk lav rentebelastning og god tilgang på avdragsfrihet, gjør at de aller fleste kan betjene et boliglån selv om de opplever arbeidsledighet og inntektsbortfall i en periode, uttaler Geving.

Nef forventer svakere prisutvikling enn normalt de nærmeste månedene, men viser til erfaring med tidligere kriser som tilsier at boligmarkedet vil tåle korona-krisen godt.

Obos: Uendrede priser

Obos melder om uendrede priser i Oslo. På landsbasis gikk prisene opp 0,3 prosent.

Kvadratmeterprisen i Oslo lå på 65.186 kroner og på landsbasis 56.500 kroner. 12-månedersveksten steg henholdsvis 9,5 prosent og 8,3 prosent.

– Utviklingen tyder på at boligprisene holder seg bra til tross for den ekstraordinære situasjonen vi er i. Aktiviteten har også holdt seg oppe til tross for strenge smitteverntiltak, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos ifølge en pressemelding.

Dette kostet boligene der du bor:

Tallene under er fra Eiendom Norges boligtyperapport for 2019. Materialet er laget i et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.

Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no. Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern.

Publisert: